Vprašajte strokovnjaka

Fanta sem zasačila, ko se je poljubljal s svojim prijateljem

Pred mesecem, na morju, se mi je podrl svet. Fanta sem zasačila, ko se je poljubljal s svojim prijateljem. Od takrat sem popolnoma izgubljena in nikakor ne morem priti k sebi. Vse moje misli od trenutka, ko se zbudim, se sučejo okrog tega dogodka. Počutim se ponižano, izdano, ogoljufano. Ne morem se lotiti nobenega dela, stalno jokam in preklinjam. Zamudila sem zadnji izpitni rok, imam težave s koncentracijo, hrane skoraj ne spravim vase, vsa sem razsuta. Ne morem verjeti, da je res. Skupaj sva bila eno leto. Noro sem ga imela rada. Imela sva skupne interese, ves prosti čas sva preživljala skupaj, v vsem sva se ujemala, o vsem sva se pogovarjala. Bil je prvi fant, ob katerem sem začutila, da bi rada živela z njim. Ničesar nisem opazila, kar bi mi dalo misliti, da je gej. Vse bi dala, da bi bilo tako kot prej, pa vem, da ni mogoče. Doma me tolažijo, a ni nič bolje.

Maja iz osrednje Slovenije

Življenjska preizkušnja naj bo izziv za osebno rast

Doživeli ste hud čustveni pretres. Vsa vaša občutja, ki so sledila, in vse, kar se po mesecu dni v vaši notranjosti še vedno dogaja, so ob takem šoku, ki ste ga doživeli, pričakovani. Verjamem, da se vam je življenje v trenutku sesulo in da hudo trpite. Zgodilo se vam je nekaj, česar niti na razumski ravni ne morete prebaviti, kaj šele na čustveni. V fanta ste bili še močno zaljubljeni, zato ga niste mogli videti v njegovi realnosti. Tudi če njegovo vedenje ni bilo vedno ustrezno ali pričakovano, tega niste opazili, vendar pa v tem trenutku to niti ni več pomembno. Vsaka mlada ljubezen se začne z zaljubljenostjo, in če so okoliščine prave, sčasoma preraste v zrel ljubezenski odnos. Morda bi tudi vidva imela to možnost, če se pri fantu ne bi pojavila močna homoseksualna usmerjenost, tako močna, da se ji ni mogel upreti, kar ga je pripeljalo do spolnega stika s prijateljem. Ničesar niste opazili, ker je vaš fant biseksualec in ga spolno privlačijo osebe obeh spolov. Zato ste tudi vi lahko doživljali vajino spolnost kot povsem normalno. Ker sta bila tudi čustveno povezana, verjamem, da vam je bilo z njim tudi v intimnem odnosu zelo lepo, zato zdaj še teže sprejemate, kar se je zgodilo.

Verjetno tudi njemu ni lahko, saj je prav tako izgubil vse tisto, kar vaju je povezovalo, kar je bilo obet za morebitno skupno prihodnost. Zavedati pa se morate, da je njegova homoseksualna komponenta močnejša od njega. Dokaz za to je dejanje, ki se je zgodilo. Med moškimi naj bi bilo, po raziskavah, do dvajset odstotokov biseksualnih, vendar pa je pri nekaterih homoseksualnost dokaj šibko izražena in jo lahko izživijo s pomočjo seksualnih fantazij in pornografije. V takih primerih heteroseksualni odnos ni ogrožen. Nekatere biseksualne osebe obeh spolov pa doživljajo obdobja, ki so lahko različno dolga in v katerih jih privlači le eden od spolov, moški ali ženski. Mogoče je, da bo fant želel obnoviti zvezo z vami in vam obljubljal, da se ne bo zgodilo nikoli več, lahko si to resnično želi, vendar pa tega niti sam ne ve oziroma obstaja velika možnost, da se bo ponavljalo.

Razumem vas, da vam je zelo težko in da bi radi pomagali sebi in njemu, a to je popolnoma nemogoče. Vi lahko pomagate le sebi, in to morate storiti. Zdaj še vedno, vsaj deloma, živite v zanikanju izgube, ki ste jo doživeli. Počasi se boste z njo spoprijeli in jo sprejeli. Sprejeli boste, da so se vaše želje, pričakovanja, hrepenenja sesuli v prah. Ko se bo to zgodilo, boste lahko žalovali in tudi odžalovali. V tem procesu pa je pomembno, da si dovolite začutiti vsa čustva, ki se bodo v vas porajala v odnosu do sebe in do njega, in da jih sebi ustrezno tudi izrazite. Le tako se boste lahko razbremenili in jih pustili v preteklosti.

Ko se bo to zgodilo, bo čas za novo zvezo. Takrat boste lahko zastavili drugače, bolj zrelo. Poskusite začutiti to hudo življenjsko preizkušnjo kot izziv za svojo osebno rast in razvoj. Bodite potrpežljivi, spremembe v čutenju potrebujejo čas.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE