Vprašajte strokovnjaka

Fant pogosto napihne resnico. Ga lahko odvadim laganja?

Noro sem zaljubljena v fanta, ki sem ga že dolgo opazovala. Skupaj sva dva meseca. Vse je okej, imam samo eno težavo. Odkrila sem, da mi laže. Imam zelo dober spomin in tako sem opazila, da se njegove izjave pogosto ne ujemajo. Zlaže se o stvareh, ki se mi zdijo povsem nepomembne, npr. koga je srečal v mestu, kam sta šla na pijačo in podobno. O takih dogodkih kar napleta neke nepomembne zgodbice. Dosti laže tudi o svoji družini. Njegovi starši, stari starši so vsi blazno pomembni ljudje, vsaj njemu se zdi tako. V svoji družini imam dva slavna prednika, pa mi še na misel ne pride, da bi to razglašala naokrog. On pa o svojih laže in naklada. Pravi, da je oče direktor, pa to sploh ne drži. Baje imajo precej nepremičnin in dva vikenda, pa tudi to ne drži. Po naključju hodim na zumbo z njegovo sestrično in mi je vse povedala. Pravi, da so vsi v njegovi družini taki, zato se tudi ne družijo s sorodniki, ker nihče ni dovolj dober za njih. Fant drugače ni tak. Je družaben in priljubljen, ker ima dober smisel za humor. Rad hodi na žure, jaz pa tudi. Tako sva se tudi spoznala. Včasih zabava vso družbo s svojimi nastopi. Kljub temu se mi zdi, da nima niti enega pravega prijatelja. Ali ni to čudno? S fantom sem že večkrat načela temo o laganju, pa vedno vse obrne na zafrkancijo. Vedno se izmika in to mu zelo dobro uspeva. Ker me spravi v smeh, me vedno razoroži. Po eni strani ima lastnosti, ki so mi zelo všeč, tako je zabaven in duhovit, motita me le njegovo laganje in nakladanje. Res bi rada ostala z njim, če bi se le dalo. Svetujte mi, kako naj ga odvadim laganja.

Sani

Lažnivci so še prav posebno trd oreh

Verjamem, da ima vaš fant lastnosti, ki ga naredijo simpatičnega in privlačnega v družbi, in da je všeč tudi mnogo dekletom. Ker ste zaljubljeni, so njegove prijetne lastnosti v vaših očeh pretehtale njegove pomanjkljivosti. Seveda je to značilno za vse zaljubljene. Prej ali slej pa to popusti. Partnerjeve lastnosti, ki so nas do tedaj navduševale, postanejo moteče, nezaželene, neprijetne, nesprejemljive. Bivši zaljubljenci se pogosto sprašujejo, kako je možno, da se je partner tako spremenil. Pa se ni spremenil, le rožnata očala smo sneli. Vse to velja tudi za vas. Trenutno nimate stika z realnostjo. Fanta boste videli drugače, ko ne boste več zaljubljeni. Prav velikega vpliva na to stanje nimate. Morda vam bosta prav njegova neiskrenost in lažnivost odprli oči. 

Večina se kdaj zlaže, iz različnih vzrokov. Večina misli, da jim bo laž koristila. Nekateri spoznajo, da je to dvorezen meč, in pogosto je posledica laži prav nasprotna tistemu, kar so pričakovali. Otroci pogosto lažejo iz strahu pred posledicami, kadar se zavedajo, da niso ravnali prav. Odraslih lažnivcev pa je več vrst. Od tistih najmanj škodljivih do zelo trdovratnih in vztrajnih. Strokovnjaki govorijo o bolestni lažnivosti, čeprav ni natančne definicije, kaj je to. Včasih je povezana z nekaterimi duševnimi motnjami. Glede na vse, kar ste napisali o fantu in njegovi družini, lahko sklepam, da gre v tem primeru za prevladujoč vedenjski vzorec v družini. V nekaterih družinah so odnosi in način, kako člani živijo v svojem okolju, ena sama velika laž. Preprosto ne zmorejo biti pristni, biti osebe, kakršne so v resnici. Zato igrajo različne vloge, ki so si jih izmislili. V to početje jih silijo občutki manjvrednosti, slaba samopodoba in nezmožnost sprejeti samega sebe pa tudi velika in nikoli zadovoljena potreba po priznanju okolice. Taki posamezniki nimajo prijateljev, ker si z nikomer niso blizu, niti sami s seboj. To pa je osnova za vse bližnje odnose, tudi za prijateljstvo. 

Pravite, da vaš fant nima nobenega prijatelja, morda gre prav za to. Verjamem, da bi mu radi pomagali, vendar on ne išče pomoči. Z njim je vse v redu. Tako misli, čuti in živi. Strokovnjaki lahko pomagajo le tistim, ki iščejo pomoč. Nihče ne more nikogar spremeniti. Spremeni se lahko le vsak sam, če si to želi in zmore. Mislim, da so lažnivci še prav posebno trd oreh. Laganja se lahko odvadijo le, če odpravijo vzroke, zaradi katerih lažejo. Vzroki pa so lahko tako zakoreninjeni v posameznikovi duši, da mu jih ne uspe izkoreniniti. Fantove laži vas motijo že zdaj, ko ste še zaljubljeni. Razumem, da bi radi spremenili svojega očarljivega lažnivca, a žal ne bo šlo. Čim prej končajte zvezo z njim. Dlje ko bo trajalo, bolj bo bolelo. Nobenega upanja ni, da bi si z njim lahko ustvarili ljubeč odnos. Temelj takega odnosa je vedno iskrenost. Prav to pa je tisto, česar on ne zmore.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE