Vprašajte strokovnjaka

Fant me sili, da shujšam

Stara sem 23 let, moj fant pa 25. Skupaj sva že pol leta. Prvih nekaj mesecev je bilo božanskih, bil je zelo pozoren, ves čas me je hvalil in govoril, da sem zanj najlepša ženska. Zdaj ni več tako. Vem, da se rožnata očala v odnosu snamejo, a postaja prav nesramen. Kar naprej mi pravi, da bi mogla shujšati. Naj omenim, da imam enako število kilogramov, kot ko sva se spoznala, tudi moja postava se ni spremenila, zato res težko razumem, od kod prihajajo zdaj te obtožbe. Vsakič, ko ga soočim s tem dejstvom, velikokrat me spravi tudi v jok, mi zatrdi, da sem še vedno lepa, a da bi lahko bila še bolj »seksi« in »huda bejba«. Te izjave so mi tako tuje, kot da si tega sploh ne želi on, ampak me hoče razkazovati svojim prijateljem. Meni je on všeč, točno takšen kot je, nikoli ne bi niti pomislila na to, da se mora spremeniti, a opažam, da je tudi s svojim videzom vedno bolj nezadovoljen. Pravi, da je grd, da nima dovolj mišic ipd. Same neumnosti, če mene vprašate, in to mu vsakič tudi povem. A, kot da ne sliši. Kaj se dogaja v njegovi glavi? Rada bi, da sprejme sebe in mene ter da nama je tako lepo kot na začetku. V tako negativnem odnosu namreč ne bom več dolgo zdržala.

Eva iz Ljubljane

Smo to, v kar usmerjamo svojo pozornost

Draga ga. Eva, 

seveda je naš fokus, ki ga v življenju usmerjamo, odločilen. Najsi gre za osebno ali poslovno življenje, so naše odločitve posledica notranje vednosti in vseh kompetenc in znanj, s katerimi razpolagamo. Če smo prepričani, da obstaja le tisto, kar vidimo z očmi, sledimo in iščemo le vidne oblike. Če nismo razvili subtilnosti in sposobnosti za čudenje, postanemo okosteneli. In razumevanje vašega partnerja deluje dokaj ozko in njegov odnos do vas je kot odnos uporabnika do neke materialne dobrine: osebnega računalnika, avtomobila, oblačil in podobnega. Vse omenjeno lahko kupimo, preoblikujemo, zamenjamo, ponovno uporabimo…. A vi niste stvar. 

Prepoznajte, da nam ljudje okrog nas pravzaprav z odnosom, ki ga imajo do soljudi in okolice, o sebi povedo največ. Prav tako pa vi s tem, da ste ob nekom, ki vas ne sprejema, kažete lastno sposobnost samovrednotenja. Zakaj nekdo vztraja v vezi, kjer se ne more razvijati? Včasih se ljudje ujamejo v pasti prve zaljubljenosti, naivnosti, materialne ujetosti ali potomstva. A vi ste svobodni, mladi in zaenkrat še neodvisni. Telesna teža ali zunanji videz kažeta le vrh ledene gore. Kaj je zares lepo, vedo povedati številni antropologi ali estetski kirurgi. Seveda pa je potrebno vselej iskati ravnovesje: preobilna teža ali prevelika shujšanost nista uravnoteženi in sam indeks telesne mase vam pokaže, kje ste v tem trenutku. 

Velja pa, da s svojim videzom urejenosti ali na primer zanemarjenosti kažemo, ali cenimo lastno telo in človeka, s katerim smo v stiku. Osebna higiena, urejenost in sproščenost so prav tako del lepote kot so bolj objektivni kazalniki, ki se kažejo v klasičnih definicijah lepega, npr. v harmoniji obraznih potez. Verjetno pa velja, da je velik okras človeka prijetnost, nasmeh in dobronamernost. In notranji svet ali vse tisto, kar je očem nevidno, odloča o domala vsem. Četudi imamo sem in tja preveč kilogramov ali težave s samopodobo zaradi vzrokov drugačne nravi, nas notranja melodija ali notranji svet občutkov lahko dvigne v svetove visoke motivacije, kjer iz slabih pogojev naredimo čudeže. 

Svetujem vam, da pričnete raziskovati življenje in predvsem opazovati odnose med moškimi in ženskami. In več kot boste opazili, bolj boste poglabljali zdrav odnos do sebe. In zdrav odnos do sebe tlakuje pot vsem dobrim sodelovanjem in medosebnim transakcijam, kjer je partnersko erotični odnos le eden od mnogih, a velikokrat najpomembnejših odnosov, ki jih gradimo. Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE