Eva Boto: Ob spletnih vplivnežih se mi obrača želodec

Dan po zmagi v šovu Znan obraz ima svoj glas se pred Evo Boto izmenjujemo novinarji, ona pa z glasom, načetim od govorjenja in pevskih nastopov, potrpežljivo odgovarja na vprašanja.

Vidi se, da je utrujena, a kljub temu med pogovorom večkrat pokuka na plan Eva, kakršno smo spoznali v šovu. Duhovita, navihana in nasmejana. »Saj takšna sem bila že pred leti, a si tega nisem upala pokazati, prevladala je sramežljivost. Večkrat mi je kdo rekel, da sem videti vzvišena, jaz pa si le nisem upala pristopiti do nikogar,« prizna.

Vsi bližnji so mi rekli, da sem v oddaji točno takšna, kot sem, ko sem z njimi. Saj takšna sem bila že pred leti, a si tega nisem upala pokazati, prevladala je sramežljivost. Večkrat mi je kdo rekel, da sem videti vzvišena, jaz pa si le nisem upala pristopiti do nikogar. 

Verjetno ne bom prva, ki vas bo vprašala, kako se počutite po zmagi?

Res ne. (smeh) Počutje lahko opišem z besedami mešano na žaru. Vesela sem zmage in tega, da ne bo več garanja, hkrati pa sem žalostna, ker vem, da je konec. Najlepše bi bilo, če bi bila to serija, in ne šov, zdaj bi bili malo prosti, potem pa bi se spet dobili in snemali.

V nedavnem intervjuju za Vikend ste novinarju dejali, naj vam zaželi več spanja, a najbrž se od takrat niste naspali?

Seveda ne. Verjetno se bom šele prihodnje leto. (smeh) Ali morda že za božič.

Preberite še: Skrivni užitki Klemna Bunderle 

Kako običajno preživljate praznike?

Z družino. To je čas za najbližje. Šla bom na Koroško, kjer se bom prepustila maminemu razvajanju. (smeh) V novo leto pa bom vstopila na odru in upam, da bo vse leto tako, saj veste, kaj pravijo, kar počneš na silvestrovo, naj bi potem počel vse leto.

So vam blizu novoletne zaobljube?

Ne maram zaobljub, še zlasti ne tistih v slogu »shujšala bom za deset kilogramov« ali »ne bom jedla sladkarij«. Če bi sklenila kaj takšnega, bi se prekršila že prvi dan. Raje si zadam cilje. Nekoč sem si v beležko napisala, kaj hočem doseči v prihajajočem letu, med letom nisem odprla beležke, ob koncu leta pa sem jo in ugotovila, da se je vse zgodilo, čeprav nisem razmišljala o tem.

Ugotovila sem, da je bilo vse tisto, kar sem iskala, že ves čas v meni. Vse je mogoče, če verjameš, meja ni, postavljamo si jih sami v glavi. 

Leta 2012 ste Slovenijo predstavljali na izboru za Pesem Evrovizije, potem ste bili kar nekaj let bolj v ozadju, zdaj pa ste bili zaradi šova Znan obraz ima svoj glas spet v soju žarometov. Vam pozornost godi?

Najbolj si želim ustvarjati, snemati nove pesmi in nastopati. Iskala sem sebe, čakala nekoga, ki bi pisal zame, čakala producente … Potem pa se je zgodil klik. Ko sva z glasbenikom Žanom Serčičem snemala, mi je dal v roke kitaro in rekel, naj zaigram kaj svojega. Bilo me je strah, a sem vedela, da zmorem. Tako je nastal album. Zato lahko na vprašanje odgovorim takole: nisem pogrešala pompa in pozornosti, pogrešala pa sem ustvarjanje.

Ko ste tekmovali v šovu Misija Evrovizija, ste jih šteli 16. Kako zdaj gledate na Evo takrat?

Bila sem otrok, nisem vedela, kdo sem in kaj želim ljudem dati. Vedela sem, da si želim iti na Pesem Evrovizije, a ko je bilo vsega konec, sem se znašla v nekakšni luknji, nisem vedela, kako naprej. Zdaj sem veliko bolj dozorela, drugače gledam na glasbo in ustvarjanje. In ko sem se prijavila v šov Znan obraz ima svoj glas, sem že vedela, kdo sem, nisem šla v oddajo, da bi se našla.

V šovu smo vas spoznali v drugačni luči, ste precej bolj navihani, kot so ljudje mislili.

Ja, res je. Najboljši prijateljici Martina in Tamara sta mi dejali: »Odlično, da greš v oddajo, bodo vsaj ljudje videli, kako zmešana si.« (smeh) Vsi bližnji so mi rekli, da sem v oddaji točno takšna, kot sem, ko sem z njimi. Saj takšna sem bila že pred leti, a si tega nisem upala pokazati, prevladala je sramežljivost. Večkrat mi je kdo rekel, da sem videti vzvišena, jaz pa si le nisem upala pristopiti do nikogar. (smeh)

Pravite, da imate dve najboljši prijateljici, vam prijateljstvo veliko pomeni?

Ne le njiju, je pa okoli mene ozek krog tistih, ki jim zaupam. Res uživam v njihovi družbi. Prijateljstvo mi pomeni ogromno. Pri ljudeh cenim iskrenost, srčnost in pozitivno energijo. Ni lepšega kot to, da najdeš ljudi, s katerimi se res razumeš, jim lahko zaupaš in z njimi gradiš pristne odnose.

Bi šli še kdaj na izbor za Pesem Evrovizije?

Ja, šla bi še enkrat, a le enkrat. Rada bi primerjala, kaj se je spremenilo od takrat. A zdaj tega še ni v mojih načrtih.

Mladi bi danes radi vse dosegli čez noč. Dokazovanje na družbenih omrežjih mi ni blizu, všečki naj bi povedali, koliko si vreden, a jaz se s tem ne strinjam. Mladi stremijo k napačnim idealom. 

Zakaj?

Počakala bom na pravi trenutek. Tako je bilo tudi s šovom Znan obraz ima svoj glas, že dvakrat so me snubili, a se nisem odzvala, dokler nisem začutila, da je pravi trenutek za to.

Imate vzornika?

Ne, si pa želim vsak dan biti boljša različica sebe. V šovu sem ugotovila, da je še veliko reči, ki jih ne vem o sebi. Na primer to, da tako dobro delujem pod velikim pritiskom. Presenetila sem se tudi z določenimi imitacijami, v preteklosti res ne bi verjela, da lahko to izvedem.

Boste s sotekmovalci ohranili stike zdaj po koncu šova?

Gotovo, z vsemi sem se ujela, bili smo kot družina, še najbolj pa s Petro Zore in Davidom Amarom, z njima smo se že zdaj družili v prostem času, kolikor ga je pač bilo.

Delate tudi na radiu, se vidite tam v prihodnje?

Ko sem še študirala, sem na radiu delala ob sobotah, med tednom pa ne. Ne vem, kaj bo v prihodnje, ne belim si glave s tem. Januarja se želim predvsem spočiti in razmisliti, kako naprej.

Rekli ste, da ste v zadnjih sedmih letih našli svoj glas, kaj natančno želite povedati?

Prav vse, kar sem povedala na albumu. Ugotovila sem, da je bilo vse tisto, kar sem iskala, že ves čas v meni. Vse je mogoče, če verjameš, meja ni, postavljamo si jih sami v glavi.

Kje se vidite čez sedem let?

Ne vem, to je predaleč. Rada si postavljam kratkoročne cilje in raje o njih molčim. Najraje nekaj naredim in potem to pokažem. Ne maram praznega govorjenja pri drugih in tudi sama nočem biti taka.

Rada grem tudi v Bohinj, ves teden sem brez mobilnega telefona in samo uživam. Nisem tipično mlado dekle, ne maram glasnih zabav, raje se dobim s prijateljicami na večerji ali pa organiziramo dan za gledanje filmov. 

Ko se pogovarjamo o tem, ali je v Sloveniji mogoče živeti od glasbe, se sprašujemo, kaj šteje največ, podaja plošč gotovo ne?

Res ne, če bi računala na to, bi se že zdavnaj nehala ukvarjati z glasbo. A to ni tisto, kar šteje. Ob izidu albuma sem imela samostojni koncert v Mežici in tam sem doživela nekaj, česar nisem še nikoli. Bila sem izpolnjena. Takrat sem pomislila, da bi za ta občutek živela do konca življenja, tudi če ne bi zaslužila nič. Lahko povem, da še ne živim od glasbe. Pela sem pri skupini Črna mačka, vse, kar sem zaslužila, pa sem vložila v svoj album. Ne obremenjujem se, ali bo to zdaj poplačano, saj vem, da sem trud in energijo vložila v pravo stvar.

Kaj pa priljubljenost na spletu? Se ukvarjate s tem, koliko klikov dobijo vaši videospoti?

Ne. Ena od mojih pesmi ima le 20.000 ogledov na youtubu, a ko jo zaigramo na koncertu, se ljudje razživijo in potem rečejo, da je bila to njim najljubša skladba večera. A tudi kliki na spletu se ne naberejo kar takoj, tudi za to je treba delati. Mladi pa bi danes radi vse dosegli čez noč. Dokazovanje na družbenih omrežjih mi ni blizu, všečki naj bi povedali, koliko si vreden, a jaz se s tem ne strinjam. Mladi stremijo k napačnim idealom, meni pa se ob raznih spletnih vplivnežih kar obrača želodec. Poznam nadarjeno pevko, ki meni, da je ljudje ne marajo, ker nima dovolj všečkov. Saj to ni merilo! To je tako, kot če bi jaz nehala peti, ker se ena od mojih pesmi ni prijela.

Foto: Miro Majcen

So bili vaši starši strogi? Verjetno jim ni bilo lahko 16-letnega dekleta spustiti v kolesje glasbene industrije?

Prej kot stroga sta bila realna. Sta me pa zelo podpirala. Na Pesem Evrovizije je šla z mano sestra, vem pa, da ju je bilo strah. A sta vedela, da si to želim in da si to zaslužim.

Kako se spominjate otroštva? Kakšna deklica je bila Eva?

Če bi vprašali mojo mamo, bi rekla, da sem bila zelo navihana. (smeh) V družbi neznanih ljudi sem bila vedno zelo zadržana in sramežljiva, med prijatelji pa pravo nasprotje. Že od nekdaj veliko govorim, to lahko potrdijo tudi vse učiteljice iz osnovne šole, menda sem dosti klepetala. (smeh) Imela sem čudovito otroštvo, nikoli nisem imela občutka, da mi kaj manjka, tudi če nisem imela vseh stvari, ki so jih imeli drugi. Evica je želela samo prepevati in pri tem so me podpirali, kar mi je pomenilo največ.

Foto: Miro Majcen

Ste Korošica, ki živi v Mariboru, se radi vrnete domov?

Seveda. Takoj bi živela na Koroškem, če bi do tja peljala avtocesta. Kar napišite to, da jo bodo čim prej zgradili. (smeh)

Kaj vas vleče na Koroško?

Mir. Ne maram gneče. Rada grem tudi v Bohinj, ves teden sem brez mobilnega telefona in samo uživam. Nisem tipično mlado dekle, ne maram glasnih zabav, raje se dobim s prijateljicami na večerji ali pa organiziramo dan za gledanje filmov.

V oddaji ste dobili iz kartona izrezanega raperja Challeta Salleta, ki vas je navdušil kot žirant, a v zadnji oddaji ste povedali, da ga je vaš fant obrnil vstran, je še tako?

Ja, ali pa je že pristal v smeteh, bom videla, ko pridem domov. (smeh) Moj fant je res revež, veliko zdaj posluša o Challetu Salletu. In tudi meni so ga malce pokvarili, v vsaki oddaji so ga omenjali. Pustite ga vendar živeti! (smeh) Challe je res zelo prijazen in dober človek, je pa tudi pravi dedec, ne morem mimo tega. (smeh) 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE