»Suh in mrzel advent je obetal pravo sneženo zimo, a se je skazila. Tudi Lucija, 13. decembra, ki napoveduje vreme po mesecih, je bila brez snega, dnevi po njej kažejo na sušo v letošnjem letu.« Na katere znane ljudske vremenarje bodimo pozorni v prihajajočih dneh in tednih? Kogar zanima poletje, naj počaka, kaj bo 25. maja povedal vremenar Urban, najbolj veljaven poletni vremenski svetnik. 

Urban (25. maj) je najbolj pomemben poletni vremenski svetnik. Velja namreč: Če se Urbanu sonca zahoče, bo poletje suho in vroče. Kakor vreme Urbana, tako bo tudi srpana (avgusta). Zapomnimo si njegovo vreme. 

Zgodnjo pomlad v letošnjem prestopnem letu je nakazala svečnica (2. februar), besedo so držali tudi Matija, pust in pepelnica – trije ljudski vremenarji v februarju (24., 25. in 26.). Potrdili so muhasto pomlad: Zima če z rilcem ne rije, pa z repom opleta. »Malo pred mlajem (24. marec) je imel god Jožef (19. marec),« spomni vremenski kronist mag. Dušan Kaplan. »Takole pravi: Kakor je vreme na jožefovo, ostalo bo do Matevža (24. september) tako. To je pa daleč, boste rekli. Tudi sam ne verjamem. Pustimo se presenetiti. A čez palec pa le pove, da bo čez leto vetrovno, bolj ko ne suho in sveže.« 

Sončen prvi maj

Sogovornik podrobneje povzame, da bo zadnji krajec 15. aprila za kakšen teden prinesel lepo spomladansko vreme, mlaj 23. aprila pa obeta dež. »Še bo hladno in Jurij (24. april) bo letos težko zakuril: Jurij toplo vreme zakuri. Prvi krajec (30. april) nam bo končno navrgel gorko sonce in cvetočo zeleno pomlad ter lepe prvomajske praznike.« Kaj iz zakladnice ljudskih modrosti zanimivega lahko izluščimo o maju? Kadar pride mesec maj, vpraša, če je še v kašči kaj. Če sušec suši, april deži, maj pa hladi, se kmetu dobro godi. In svarila pred pozebo: Če maj z vročino začenja, mraz še po Urbanu (25. maj) ne jenja. Majnika dosti dežja, jeseni dosti vsega. Saditi fižol za Florjana (4. maj) je dosti zarana. 

»Po nekaj čudovitih dneh nam polna luna (7. maj) obeta več hladnejših in dokaj deževnih dni. Pogosto se zgodi, da tako vreme ostane do mlaja,« vremenske obete strni Dušan Kaplan. »Tu so ledeni možje Pankracij (12. maj), Servacij (13. maj) in Bonifacij (14. maj) in vreme bo njim primerno – hladno, deževno in vetrovno. In za njimi Zofka (15. maj), mokra, kot se spodobi. Takole napoveduje ljudska modrost: Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni. Mlaj (22. maj) bo prinesel vroče dneve. Topli vetrovi bodo posušili zemljo in do konca meseca bo vreme vredno boginje pomladi Vesne.« Kakšni so obeti za poletje? »Urban (25. maj) je najbolj pomemben poletni vremenski svetnik. Velja namreč: Če se Urbanu sonca zahoče, bo poletje suho in vroče. Kakor vreme Urbana, tako bo tudi srpana (avgusta). Zapomnimo si njegovo vreme.« 

Vremenski obeti za poletje 


Ljudske modrosti
Kaj napoveduje pratika?

Junij - Rožnik
Kakor na Medarda (8. junij) kaže, tako ves mesec ostane. Urbanovo (25. maj) sonce in Vidov (15. junij) dež, na dobro letino upati smeš.
Lep, rahlo vetroven mesec. Le nekaj deževnih dni okoli zadnjega krajca (13. junij) se kaže. Na kresni dan, 21. junija, bo mlaj in vreme bodo krojili vetrovi, ki bodo prinašali sveže, a lepe poletne dneve. Po nekaj deževnih dneh okoli prvega krajca (28. junij) nas bo lepo vreme pospremilo v visoko poletje.
Julij - Mali srpan
Če je Aleš (17. julij) soparen in suh, za zimo si pripravi topel kožuh. Če je Jakob (25. julij) lep, bo božič mrzel, a obilna jesen.
Ščip (5. julij) bo prinesel soparno, vroče vreme z nevihtami. Pogosto se zgodi, da tako vreme, kot ga ima ščip, traja do mlaja. Imeli bomo pasje dneve – vroče in suho vreme bo obdržal zadnji krajec (13. julij), prav tako mlaj (20. julij). Tudi prvi krajec (27. julij) kaže na suho in vroče vreme. Držalo se bo tja v avgust.
Avgust - Veliki srpan
Če je o porcijunkuli (2. avgust) vročina, huda bo prihodnja zima. Če velika maša (15. avgust) mokri, mala maša straši. Kakor Jernej (24. avgust) in zadnji srpan vremenita, tako celo jesen naredita.
Od ščipa (3. avgust) bo vroče in suho do zadnjega krajca (11. avgust), ki lahko prinese tudi kakšno neurje s točo. Mlaj (19. avgust) bo zgodbo letošnjega poletja sklenil. Shladilo se bo s hladnim dežjem. Prvi krajec (25. avgust) bo postregel s še nekaj toplimi dnevi, a že s prvo meglo in pridihom jesenskega razpoloženja.