Protestnih shodov je bilo okoli 630, potekale pa so pod geslom Družine morajo ostati skupaj. V prestolnici Washington so se demonstranti množično zbrali v parku poleg Bele hiše, nato pa odpravili proti kongresu.

Protestov so se v največjem številu udeležili v Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku in Portlandu, med njimi je bilo zaslediti tudi številne zvezdnike, kot sta Alicia Keys in John Legend, že pred dnevi pa se je sicer nezakonitega shoda udeležila tudi oskarjevka Susan Sarandon, ki je zaradi svojih prizadevanj končala v lisicah.  Čeprav so bili protestniki glasni tudi pred Belo hišo, predsednik Trump ni slišal njihovih pozivov, saj ta konec tedna igra golf v Bedminstru blizu New Yorka, nekaj pa se jih je pogumno odpravilo tudi do ekskluzivnega letovišča in s transparenti opozarjalo: Prosilci za azil niso kriminalci. 

Trump se je sicer odzval na twitterju, in opozoril, da je treba tiste, ki nezakonito vstopijo v državo, takoj vrniti v njihove domovine, ne pa leta porabiti za pravniške manevre. Ocenil je, da so ameriški zakoni najbolj neumni na svetu, ter poudaril, da želijo republikanci močne meje in nočejo kriminala, demokrati pa odprte meje in so slabi glede nadzorovanja kriminala.Predsednik je pred dnevi pod pritiskom javnosti sicer prekinil s politiko ločevanja migrantskih družin, vendar še vedno okoli 2000 otrok, ki so jih oblasti staršem odvzele, potem ko so nezakonito prišli v ZDA, čaka na združitev s starši. Otroke so namestili po celotnih ZDA, pogosto več tisoč kilometrov stran od priporov, kjer so zaradi ilegalnega prihoda zaprti njihovi starši. Zvezni sodnik v San Diegu je oblastem dal 30 dni časa, da družine združijo, v primeru otrok, mlajših od pet let, pa imajo časa dva tedna.Trumpova vlada je medtem napovedala, da bodo v prihodnje celotne družine namestili v pripore, kar je sprožilo proteste demokratov in tudi dela republikancev.