Za svoje zadnje delo je prečesal arhive od Moskve, Berlina, Münchna, Rima do Londona, Cambridgea, Oxforda in Edinburga. Tudi sicer je svetovni popotnik raziskovalec v polnem zagonu. V koprskem znanstvenoraziskovalnem središču je še vedno polnokrvni znanstveni svetnik. Mlad v duhu in širini uma me pričaka na cvetočem vrtu svojega tržaškega doma v Ulici Commerciale. Ima bistre in hitro švigajoče oči. Ko ga vprašam, ali gleda televizijo, pravi, da predvsem dokumentarne filme. Najbolj so mu blizu oni o arheologiji. Hm, se namuzne, mogoče sem zgrešil poklic, reče, mogoče bi moral biti arheolog! Nato se zakrohota. 

V desetletjih po vojni sem bil prepričan, da smo Slovenci dovolj dozoreli, da bomo v lastnem interesu pozabili na medvojne spore in razprtije. A to ...

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje neomejen dostop do spletnih vsebin na spletnem portalu Onaplus.si, s tem paketom boste lahko prebirali vse vsebine iz priloge Ona in kolumne pronicljivih avtorjev, do katerih lahko sedaj dostopate po prijazni ceni – že za 1,40 € za prvi mesec, po preteku promocijskega obdobja pa le za 4,90 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do spletnih vsebin iz priloge Ona in revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 34,50 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,44 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji priloge ONA!