Vprašajte strokovnjaka

Dopust v Grčiji: Kdaj bomo Slovenci lahko leteli na otoke

Zdaj, ko se tudi v Evropi odpirajo meje, s partnerjem razmišljava, da bi se vendarle odpravila na počitnice v Grčijo z letalom. V mislih sva imela Rodos, sva pa slišala, da sta v Grčiji trenutno odprti le letališči v Atenah in v Solunu. Ali to drži? 

Prav tako bi bila vesela kakršnekoli informacije glede novih pravil za letalske potnike zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa (zaščitne maske, morebitne druge omejitve na letališčih in letalih ipd.) 

Hvala,

Bralka

Na letališčih in poletih veljajo zdaj stroga pravila

Kar zadeva grška letališča, so vaše informacije za zdaj pravilne, saj sta v tem trenutku res odprti le letališči v obeh največjih grških mestih, torej v Atenah in v Solunu – dobra novica pa je, da je Grčija že napovedala, da bo kmalu (verjetno že po 15. juniju) odprla tudi letališča na drugih turističnih destinacijah, predvsem na grških otokih.

Kar zadeva nova pravila na letališčih in na letalih, pa so trenutno v veljavi tako imenovana navodila Agencije EU za varnost letalskega prometa (The European Union Aviation Safety Agency – EASA), ki precej spreminjajo dosedanjo prakso letenja. Naj navedem le nekaj zanimivejših.

Temeljno pravilo je, da vsakdo, ki bo razvil simptome bolezni COVID-19, ali, ki je bil v stiku z osebo, ki je razvila takšne simptome, ne bo smel vstopiti na letalo.

Eno zanimivejših navodil je, da uprave letališč na terminalih ne bodo več dopuščale objemanja in poljubljanja med sorodniki oziroma partnerji, prav tako se na terminalih ne bo smel zadrževati nihče drug, razen tistih, ki potujejo ali delajo na letališčih.

Tako na letališčih, kot tudi na letalih (celotno trajanje poleta) je že zdaj obvezno nošenje zaščitne maske, kar zna biti neprijetno predvsem pri daljših poletih (izjeme veljajo za otroke, mlajše od 6 let in za nekatere, ki jim nošenje maske zdravstveno škoduje).

Na letalih se ne bo več smelo prodajati hrane, prav tako ne bo več letalskega duty-free-ja. 

Na letališčih je obvezno pogosto umivanje rok, uprave letališč pa so dolžne preko sistemov javnega obveščanja (kot so denimo avdio obvestila, ali pa ekrani z obvestili o letih) potnike stalno opozarjati na obvezno nošenje mask in na umivanje rok.

Predvideno je tudi obvezno zakrivanje obraza med kihanjem (kar je sicer že zdaj splošno sprejeto higiensko pravilo), a s pomembnim dodatkom, da bodo osebe, ki si obraza ne bodo zakrivale, lahko prisilno odstranjene z letališča, predvideva pa se tudi plačilo globe za vsakogar, ki se teh pravil ne bo držal.

Povsod na letališčih bodo na tleh označbe, ki bodo nakazovale, kje točno se morajo potniki postaviti, ko čakajo v vrstah. 

Eno izmed težje uresničljivih navodil bo spoštovanje zapovedane fizične distance med potniki, ki je postavljena na 1,5 metra. Glede na to, da so številni letališki strokovnjaki že omenili, da je to pravilo še posebej na velikih letališčih tako rekoč neizvedljivo, saj bi lahko povzročilo vrste, dolge tudi do 1 kilometra, se pričakuje, da bo EASA njegovo strogost nekoliko omilila, oziroma letališkim oblastem naročila sprejetje drugih ukrepov, ki bi dosegli podoben učinek, kar zadeva preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE