Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju potrdil, da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom. »Takoj bova začela karanteno in okrevanje. To bova prestala skupaj,« je zapisal, politični strokovnjaki pa so hitro opozorili, da je potrjena okužba predsednika naposled le prinesla strokoven odziv ameriškega predsednika. Trump je doslej covid-19 s svojimi izbruhi na družbenih omrežjih in nastopi pred novinarji in javnostjo, podcenjeval in dvomil o njegovi resničnosti, odkar ga izkuša na lastni koži, pa je očitno spremenil mnenje, na kar kaže že njegova izbira besed, da je test pokazal, da je »pozitiven na covid-19«, virusu je do tega trenutka namreč pogosto rekel kar »zarota Demokratov«, »kitajski virus« ali »Kung Flu« (flu v angleščini pomeni gripa, op. p.). 

Novico je na Twitterju sporočila tudi prva dama ZDA Melania Trump, ki pa se je v mesecih od izbruha javno zavzemala za upoštevanje zaščitnih ukrepov. »Tako kot premnogi Američani, sva tudi predsednik in jaz v karanteni doma, potem ko sva bila pozitivna na testu za novi koronavirus. Počutiva se dobro in sva preložila vse predvidene obveznosti,« je zapisala ob današnji diagnozi. Ob tem je ljudi znova pozvala, naj poskrbijo za svojo varnost. 

Zakonca Trump sta se na covid-19 testirala potem, ko so v četrtek okužbo potrdili pri svetovalki Bele hiše Hope Hicks, ki je v torek s Trumpom potovala na prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v Cleveland. Za zdaj ni znano, ali je morda okužen še kdo od Trumpovih sodelavcev ali članov njegove administracije. Ameriški predsednik bo »med okrevanjem še naprej brez motenj opravljal svoje naloge,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Trumpov zdravnik Sean Conley, oba z Melanio pa bosta, dokler ne ozdravita, ostala v Beli hiši. 

Zakonca Trump bosta okrevala izolirana v Beli hiši. Foto: Erin Scott/Reuters

Bela hiša je že odpovedala današnje Trumpovo predvolilno zborovanje na Floridi. Le 32 dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra pa je tudi jasno, da bo moral Trump odpovedati še vrsto drugih predvolilnih dogodkov, poroča AFP.

Trumpova diagnoza predstavlja najresnejšo grožnjo zdravju katerega od ameriških predsednikov v zadnjih desetletjih, poroča CNN. 74-letni Trump spada v najbolj ogroženo starostno skupino, v kateri se lahko pojavijo resni zapleti pri covidu-19, ki je doslej v ZDA zahteval skoraj 208.000 življenj, po svetu pa več kot milijon. V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, so potrdili skoraj 7,3 milijona okužb z novim koronavirusom. 

Je ameriški predsednik covid-19 končno začel jemati resno? Foto: Carlos Barria/Reuters

Trump je bil na testu za novi koronavirus pozitiven le teden dni po tem, ko je Američane pozval, naj jih covid-19 ne skrbi, saj »praktično nikogar ne prizadene« razen starejših in tistih z boleznimi srca. Potrditev okužbe pri Trumpu pa bi bila lahko še dodaten dejavnik destabilizacije v že tako zaostrenem političnem ozračju pred novembrskimi ameriškimi volitvami, poroča CNN. Pod vprašajem je tudi naslednje soočenje predsedniških kandidatov, predvideno za 15. oktober v Miamiju. Med prvim soočenjem, ki je bilo v torek v Clevelandu, se je Trump posmehoval svojemu tekmecu, demokratu Joeju Bidnu, ker v javnosti nosi zaščitno masko in ker so njegova predvolilna zborovanja precej manjša od Trumpovih. Ameriški predsednik je le reko nosil masko in je pogosto zmanjševal pomen covida-19.