Egipčanske družine so v primerjavi z našimi zelo velike in povezane. Tudi na počitnice se višji sloji pogosto odpravijo v velikem številu; mož in žena z otroci vseh starosti s seboj povabita še starše, brate in sestre ter nečake.

Medgeneracijsko življenje 

V nasprotju z našimi navadami, da se otroci odselijo od svojih staršev, ko dosežejo določeno starost, je v Egiptu povsem normalno, da otroci in starši živijo skupaj dokler se otroci ne poročijo. Najti enosobno ali dvosobno stanovanje v Egiptu je prav zato prava umetnost. Ker jih ni na pretek, običajno tudi samski ljudje živijo v tri- ali štirisobnih stanovanjih.

Neprimerna selitev

Tudi za mladega, neporočenega Egipčana je zelo nenavadno, da živi sam. V očeh okolice je neke vrste anarhist, prestopnik, ki se želi vdajati zabavam, alkoholu in nedovoljeni spolnosti pred poroko. Za mlado Egipčanko pa je to povsem nesprejemljivo. Večina neporočenih domačinov tako pri svojih starših živi še krepko v svojih tridesetih ali štiridesetih. Ker nimajo lastnih družin in s tem povezanih obveznosti, velja zapustiti starše same za nadvse nespoštljivo in sramotno. Evropske navade, da mladi zgodaj zapustijo domače gnezdo pa se Egipčanom zdijo hladne, brezbrižne in okrutne.

Trda vzgoja

Čeprav so družinske vrednote na prvem mestu tudi pri nas, pa so v Egiptu znotraj družine mnogo bolj spoštljivi. Otroci so neprimerno bolj pokorni avtoriteti svojih staršev, kar bi presenetilo celo ubogljive Slovence. Dinamika odnosa je tako stroga, da se nam prišlekom zdi, da lahko egipčanski starši izrazito posegajo v otrokovo svobodo. Seveda je sinovom dovoljeno neprimerno več, kot hčeram, za kar niso slepe niti Egipčanke same. Na račun dvojnih meril, ki vladajo v vzgoji dečkov in deklic, se celo rade pošalijo.

Kulturna lekcija 

Življenje v Kairu je bilo zame neizmerno dragocena šola in nekakšna kalilnica drugačnosti. Kljub neštetim kulturnim razlikam in prilagoditvam, sem tam stkala čudovita, pomembna prijateljstva, ki me bodo, vključno z vsemi spoznanji in lekcijami, spremljala skozi življenje, ne glede na geografsko lokacijo.