Dobra komunikacija je ključ do uspešnega odnosa

Pozdravljeni,

hvala za zanimivo pismo, iz katerega je precej jasno, da imata s partnerko težave v komunikaciji. Kot ste sami zapisali, vas ni najbolj prizadelo dejstvo, da je partnerka otroku nadela svoj priimek, ampak to, da se o odločitvi, ki ste tiče vajinega skupnega otroka, ni posvetovala z vami. Na ta način vas je pravzaprav izključila iz zelo pomembnega dela starševstva in razumljivo je, da vas je to prizadelo.

Niste zapisali, kakšna je komunikacija med vama drugače, a glede na incident bi vam toplo priporočala, da se poskušate z njo pogovoriti. Povejte ji, zakaj vas je njeno ravnanje prizadelo, in ji na prijazen način razložite, da si želite biti prisotni tudi v takšnih odločitvah. Dobra komunikacija je namreč ključ do uspešnega odnosa, zato začnite delati na njej čim prej, saj bo z vzgojo otroka pred vama le še več dilem, ki jih bosta lahko uspešno rešila le skupaj.

Svetujem vam tudi, da pri komunikaciji stremite k cilju win-win, kar pomeni, da poskušajta s partnerko pri odločitvah najti takšno, ki bo zadovoljila oba, to je tudi ena ključnih navad uspešnih ljudi. In ne pozabite, reševanje konfliktov od nas vedno zahteva, da zapustimo svojo cono udobja, a je vredno, da se potrudimo, saj nerazrešenih problemov v odnosih ni mogoče kar pomesti pod preprogo. Žal imajo to lastnost, da se kopičijo, ko jih je enkrat veliko, pa jih je reševati toliko težje, včasih skoraj nemogoče, zato le pogumno spregovorite in prisluhnite drug drugemu. Z ljubečim in razumevajočim pristopom v komunikaciji boste veliko dosegli. Srečno!