36-letna Diana je umrla 31. avgusta 1997 v Parizu, leto dni po ločitvi od princa Charlesa, ko je s svojim ljubimcem, milijonarjem Dodijem Al Fayedom, malo popolnoči z mercedesom zapuščala hotel Ritz. Avtomobil, ki so ga na motornih kolesih zasledovali paparaci, se je pri visoki hitrosti zaletel v steber v podvozu blizu mostu Alma, nasproti Eifflovega stolpa, na severnem obrežju reke Sene. Al Fayed in šofer Henri Paul sta bila nemudoma mrtva,telesni stražar je utrpel hujše poškodbe. Kot se je izkazalo pozneje, je imel voznik v krvi močno povišano vrednost alkohola in je vozil veliko prehitro. 



Diana pa je bila po trčenju še živa. Francoski gasilec Xavier Gourmelon je v intervjuju za televizijsko postajo ITV razkril pretresljive zadnje trenutke princesinega življenja. »Nihče ni vedel, kdo je, nihče je ni prepoznal,« je povedal. »Ko sem se približal kraju nesreče, je na tleh sedela svetlolasa oseba. Za hip je prišla k sebi, me pogledala in vprašala 'O moj bo, kaj se je zgodilo?' Bila je vznemirjena,zato sem jo poskušal pomiriti in ji dejal, da bomo poskrbeli zanjo, a je spet izgubila zavest.«  



Diano so reševalci s hudimi poškodbami glave nato prepeljali v bolnišnico, kjer je ob 4. uri zjutraj, po dveh urah operacij zaradi obsežnih poškodb prsnega predela, umrla.