Po podatkih Statističnega urada RS se število samozaposlenih v naši državi vztrajno povečuje, zdaj je med delovno aktivno populacijo takšnih več kakor 90.000 – če upoštevamo, da je delovno aktivnih v Sloveniji približno 848.000, je to zajetnih deset odstotkov.

Takšen delovni položaj ima številne prednosti in slabosti. Pri drugih je treba zanesljivo najprej omeniti občutno manjšo socialno varnost in negotove prihodke, veliki prednosti pa sta pogosto gibljiv urnik in dejstvo, da si velikokrat sam svoj šef. Kar pomeni, da si lahko nekateri delovno okolje uredijo kar doma! Toda pozor: čeprav tako prihranimo čas in stroške, saj se ognemo vsakodnevnemu prevozu na delovno mesto, ima lahko takšen tip dela tudi številne pasti. Da se ne bi vanje ujeli, si preberite, na kaj morate biti pozorni! Biti sam svoj šef namreč ni vedno tako enostavno, kot se sliši, potrebne je veliko samodiscipline in dobre organizacije.Samozaposleni – pretirano zaposleni! Če svoj poklic opravljate doma, to pomeni dobesedno to: da doma opravljate zgolj svoj poklic. In ne da ste pri tem odgovorni še za vsa gospodinjska dela, kuhanje, razvažanje otrok od zdravnika, šole pa do popoldanske dejavnosti itn. Mnogi pogosto zmotno razumejo, da imate časa na pretek, če delate od doma, toda številni samostojni podjetniki in drugi samozaposleni vedo povedati, da imajo velikokrat dela čez glavo, pogosto veliko več kakor tisti, ki so v rednem delovnem razmerju.

Če je le mogoče, si za delo uredite svoj kotiček, če si lahko privoščite pisarno znotraj doma, še toliko bolje. Ko delate, se zadržujeta samo v tem prostoru, preostalo ignorirajte. Vanj tudi drugi nimajo vstopa brez trkanja in utemeljenega razloga, zakaj vas motijo. Če bi se vsak dan vozili v službo drugam, vas domači zanesljivo ne bi obiskovali vsake pol ure, zato lahko povsem upravičeno zahtevate mir in tišino na svojem delovnem mestu.Ne zanemarite se. Potrebne je veliko samodiscipline, da se smiselno organizirate znotraj zastavljenega urnika. Zato pozabite na nenehne obiske hladilnika, tako se tudi izogibajte trenirki – saj vendarle to ni vaš prosti čas! Resda so takšna oblačila mnogo udobnejša, a vas hkrati vabijo k lenarjenju, poležavanju na kavču, morda celo pospravljanju, zato je pomembno, da se tudi napravite službeno.Načrtujte. Resda ste sam svoj šef, a si verjetno ne morete privoščiti delovnih zaostankov in razočaranih strank. Sploh če nimate sodelavca oziroma poslovnega partnerja, je nujno, da si ustvarite delovni načrt, ki se ga dosledno držite. Načelo, ne prelagaj na jutri, kar lahko storiš danes, je za vas zlata vredno!

Predah v naravi. In ker ste sam svoj šef, si marsikdaj lahko privoščite predah, takrat ko vam ustreza. Takrat se obvezno odpravite na prosto in se nadihajte svežega zraka. Nove zamisli se bodo zanesljivo porodile, če boste obkroženi z naravo, obenem pa boste poskrbeli za zdravje. Če si lahko privoščite daljši predah, si vzemite še nekaj minut za jogo ali meditacijo.