O aleksandrinkah, ženskah in dekletih iz Goriške, ki so se od druge polovice 19. stoletja kot dojilje, kuharice, varuške, guvernante in služkinje zaposlovale v Egiptu – tam se je ob gradnji Sueškega prekopa in po njegovem odprtju namreč močno povečalo število evropskih podjetnikov v Aleksandriji in Kairu –, se na domačih tleh dolgo ni govorilo. Lahko bi rekli, da so bile zamolčani del primorske zgodovine, ki so se je sramovali v marsikateri hiši, pa čeprav so s trdo zasluženim denarjem in žulji na duši rešile mnogo domov in prekrižale načrte Mussoliniju, ki si je želel izprazniti primorski prostor. Prav aleksandrinke so uveljavljena pisateljska stalnica Darinke Kozinc: konec lanskega leta je pri tržaški založbi Mladika izšel nov ...

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje omejen dostop do spletnih vsebin na spletnem portalu Onaplus.si, s tem paketom boste lahko prebirali vse vsebine iz iz priloge Ona in kolumne pronicljivih avtorjev, do katerih lahko sedaj dostopate po prijazni ceni – že za 1,40 € za prvi mesec, po preteku promocijskega obdobja pa le za 4,90 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do spletnih vsebin iz priloge Ona in revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 34,50 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,44 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji revije ONA!