Organizatorji z današnjim dnem obljubljajo otvoritev pravljične sedme sezone Odprte kuhne, ki bo v prestolnici vse do konca oktobra lačne in željne druženja na proste potešila vsak sončni petek. Na njej bo svoje dobrote kuhalo okoli 50 ponudnikov iz vse Slovenije. »Število ponudnikov, s katerimi sodelujemo, je sicer večje. Trenutno imamo potrjeno sodelovanje s skoraj 70 različnimi ponudniki, do konca sezone pa bo ta številka še narasla,« je pojasnila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne. 



Kulinarična tržnica, ki je pojem ulične hrane ponesla v nove višave, je nekaj posebnega tudi zato, ker na njej sodelujejo tako sveži ustvarjalci okusov kot vrhunski uveljavljeni slovenski kuharski mojstri, med njimi so legendarni Janez Bratovž iz JB Restavracije, Luka Košir iz Gostišča Grič, markantni Jorg Zupan z Ateljejem, Danilo – gostilna & vinoteka Nine in Gašperja Čarmana, restavracija Evergreen, kjer kuha Mojmir Šiftar, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenia izbral za mladega talenta 2019, ter Zdravko Robič, ki ustvarja v restavraciji prenovljenega stoletnega hotela Planinka v Ljubnem ob Savinji. Ponudba Odprte kuhne vsako leto prinese tudi nove trende, letos so to vsekakor takosi (El Patrón Tacos & Store), fermentirana hrana (Fermentstation) ter zdrava in lahka, a vseeno okusna hrana (Fejst™ juhe in TINK superfood café). Med novimi ponudniki bodo tudi EK Bistro, Pivnica Lajbah, pattiserie La Ganache, Pop's Place z gurmanskimi burgerji, Gostišče Barbara iz Idrije z žlikorfi ter ptujsko Gostišče Grabar



Na Odprti kuhni pa ni samo dobra hrana, tudi za najboljšo pijačo slovenskega porekla je poskrbljeno. Na Pivo & Burger Festu, ki se bo med 6. in 7. aprilom zgodil že 12. se bodo slastnim polpetkam pridružilo več kot 200 različnih kraft piv, pivovarji pa bodo razkrivali, h katerim jedem se še prileže ta pijača, o kateri nove gastronomske ugotovitve kažejo, da je celo bolj dobrodošla za spajanje z najrazličnejšimi paletami okusov kot vino. Novost na kulinarični tržnici bo letos tudi posebna stojnica, ki bo v celoti posvečena naravnim vinom. 



Šest let je minilo, kot bi mignil, Odprta kuhna, ki je navdušila tudi številne svetovne medije, da so ji podelili naziv ened izmed najboljših kulinaričnih tržnic na svetu, pa tako ostaja nepogrešljiv del ljubljanskega in tudi slovenskega družabnega življenja. Zakaj se je obiskovalci ne naveličajo? »Hrana, ljudje, vzdušje, čudovita lokacija, druženje, vznemirjenje,... Najljubše elemente bi še lahko našteval, a če povzamem: Odprta kuhna je 'joie de vivre', je radost in veselje do življenja. Odprta je za vse in na njej vsak najde nekaj zase, nekaj, česar še nikoli ni poskusil. Tu lahko srečuješ stare znance in spoznavaš nove prijatelje, raziskuješ, se zabavaš. Vsi, ki delamo na Odprti kuhni, smo kot velikanska družina, ker vsi delamo s srcem. Tudi to se čuti,« jo je opisal soustanovitelj Lior Kochavy. 


Preberite še: Katera živila bi moral imeti na zalogi vsak, ki rad kuha