Od malega moramo skrbeti za higieno ušes in s tem tudi za zdravje in dober sluh. Na primer: že zelo majhni otroci imajo pogosto vnetje srednjega ušesa. Pomembno je poskrbeti, da nosek ne bo zamašen; za vnetje srednjega ušesa je namreč največkrat krivo prav to, da je evstahijeva cev, ki povezuje nos z ušesom, pri otrocih precej krajša kot pri odraslem človeku, zato so možnosti okužb bistveno večje. Vnetje se zdravi z antibiotiki in kapljicami za ušesa ter nos. Včasih se pojavijo tudi omotica, vrtoglavica, bruhanje in nestabilnost pri hoji. S preiskavami je treba ugotoviti, ali je vzrok za opisane bolezenske znake v ušesu ali drugje. 

Pogost vzrok ušesnih zamaškov je nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ravnajmo pazljivo in nikoli ne drezajmo s paličico v uho. 

Kronična vnetja ušes 

Če se vnetja pogosto ponavljajo, so kronična. Prav tako, če se slab sluh po prebolelem akutnem vnetju ne vrne v stanje pred njim, če pri bolniku kljub pravilnemu zdravljenju dlje ostajajo občutek polnosti v ušesu, izcedek iz ušesa, bolečina ob vstopu vode v sluhovod ter smrad iz sluhovoda. Zdravljenje zapletov akutnih vnetij ušes in zdravljenje kroničnih vnetij ušes sodita v domeno otorinolaringologov. 

Higiena ušes 

Kadar je izločanje ušesnega masla čezmerno in odstranjevanje nepravilno, se pojavijo težave. Še večje nastanejo pri ljudeh, ki imajo anomalije sluhovoda, kar pomeni, da je iztekanje ušesnega masla onemogočeno. Težave so resnejše tudi pri tistih, ki nosijo ušesni aparat. Poleti, ko plavamo in se potapljamo, voda pride v ušesa, zaradi česar lahko ušesno maslo nabrekne in zamaši sluhovod. Pogost vzrok ušesnih zamaškov je nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ravnajmo pazljivo in nikoli ne drezajmo s paličico v uho. Ali veste, da je pri 70 odstotkih otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težav čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami? 

Preberite še: Otorinolaringolog odgovarja: Zakaj vatirane paličice ne sodijo blizu ušes? 

Zvonjenje v ušesih 

Je pogosta težava, toda ali so res kriva ušesa? Šumenje v ušesih je precej pogost pojav, ki ga lahko slišimo kot zvonjenje ali piskanje, vzrokov pa je več. Stalen ali občasen šum je posledica vnetja, motnje krvnega pretoka, poškodbe sluha, obstajajo pa še drugi vzroki. Ob tem sprememb v sluhu navadno ni, je pa moteče. Zdravila za to težavo ni. Priporočljivo je opraviti preiskave sluha, da ugotovimo, ali je vzrok za šumenje v ušesu ali drugje. Za zdravljenje se uporablja sredstva za pospeševanje prekrvitve.