Prvi v vrsti za britanski prestol princ Charles je svoj 70. jubilej sinoči obeležil z imenitno večerjo za člane svoje kraljeve družine. Zbrane sorodnike pa tudi vplivne goste drugih evropskih dvorov je nagovorila njegova mati kraljica Elizabeta II. in ob častitljivi obletnici kar sijala od ponosa. »Štejem si v veliko čast, da lahko kot mati nagovorim sina na njegov 70. rojstni dan. To v življenju človeka namreč pomeni, da je dočakal toliko let, da je videl odrasti svoje otroke. Je, kot bi posadil drevo in imel priložnost opazovati njegovo pot v višave,« je dejala britanska kraljica. 


Leta 1969 je kraljica svijega prvorojenca preimenovala v valižanskega princa.


»Tudi moja mati je dočakal moj 70. rojstni dan in mi zaupala, da je 70 svečk na torti tista meja, ko jih ne moreš več upihniti vseh naenkrat v eni sapi,« se je pošalilo njeno visočanstvo in princa Charlesa pohvalilo v njegovih prizadevanjih na področju umetnosti in filantropije. 


Elizabeta preden je postala kraljica na sliki leta 1948 z očetom in tedanjim kraljem Jurijem VI. ter babico kraljico Marijo.


Elizabeta v govoru ni pozabila niti na Charlesovo predanost družini niti na njegovo drugo ženo Camillo, za katero je dejala, da mu je v oporo na poti, po kateri stopa kot samostojen, strasten in ustvarjalen angleški gospod. »Vse najboljše torej želim mojemu sinu, ki je v vseh pogledih edinstveni vojvoda. Tebi na zdravje, Charles. Na zdravje valižanskega princa,« je še slovesno zaključila zdravico.