Vprašajte strokovnjaka

Brat mi grozi, ker bi si rad prisvojil družinsko hišo

Mati in oče sta lastnika vsak do polovice premoženja (to je kmetija – hiša, hlev in pripadajoči objekti, travniki in gozdovi). Pred dvema letoma je oče napravil prepis svoje polovice premoženja na mojega mlajšega brata (on je star 27, jaz 31 let). Pri prenosu nisva bili navzoči ne mati ne jaz. Brat je takrat mamo nagovarjal, da bi sočasno tudi ona napravila prepis, vendar ga ni. Mene ni nikoli seznanil s svojimi nameni. Zdaj je dobil idejo, da si ustvari družino. Lepo in prav. Vendar je dobil tudi idejo, da mene spravi iz hiše. To mi je jasno in glasno povedal in padlo je celo nekaj groženj. Prepričana sem, da tega ne more napraviti. Mama ne živi doma, seznanila sem jo s situacijo, vendar soočenja še nismo imeli. Zanima me, ali lahko tudi jaz kaj zahtevam po očetu in kakšne so sploh moje pravice. Ali je zdaj smiselneje vztrajati v čudni situaciji doma ali se umakniti in stvari urejati po pravni poti? Imam pa še eno vprašanje. Moj fant ima na svojo hišo hipoteko. Če se denimo preselim k njemu, si tam uredim stalno prebivališče in se dam vpisati v zemljiško knjigo ali se celo poročim, to najbrž pomeni, da se njegove obveznosti in bremenitve prenesejo tudi name in zanje tudi jaz potem odgovarjam s svojim premoženjem?

Vesna

Bratovi aduti niso tako močni, kot si zamišlja

Prvi vtis, ki sem ga dobil, ko sem bral vaše pismo, je, da zna brat s svojim agresivnim slogom še kako poskrbeti za uveljavljanje svojih pravnih interesov v družini, pa čeprav je njegovo ravnanje hudo etično sporno. Očitno pa preveč stavi na svoje karte, saj vendarle niso tako močne, kot si morda zamišlja.

Prvi »polčas«, v katerem mu je očeta uspelo prepričati, da mu podari (?) svoj del nepremičnine, je očitno pripadel njemu, a se je kasneje že nekoliko zataknilo pri mami, ki mu svojega dela lastnine očitno ne bo prepustila tako gladko. To ga je očitno toliko ujezilo, da je zdaj začel groziti tudi vam, ki mu pomenite precejšnjo oviro pri uresničitvi družinskih načrtov.

Pojdiva po vrsti: oče je pravno povsem korektno prepisal svoj del premoženja na sina, kar je njegova pravica. Vsak lahko s svojo lastnino razpolaga, kakor ga je volja, če s tem seveda ne ogroža javnega interesa. Tu ne morete trenutno storiti ničesar, saj za tak prenos ni treba pridobiti tudi vašega soglasja. Premoženje pa vendarle še ni v celoti izgubljeno, saj boste lahko ob uvedbi zapuščinskega postopka zahtevali svoj delež v obliki nujnega deleža (če bi vas denimo zapustnik v oporoki prezrl).

Kar zadeva mamin del nepremičnine, kjer živite vi, nima brat absolutno nobenih lastninskih upravičenj. V ta del nepremičnine se nima pravice vmešavati, kaj šele groziti, da vas bo spravil iz hiše. Tako ravnanje je – to sami veste – lahko tudi ustrezno sankcionirano. V tem delu hiše imate – če je taka tudi mamina volja – pravico živeti in vas pri tem prav nihče ne more ovirati.

Kakšno bo »sosedsko« življenje v prihodnje, je seveda v prvi vrsti psihološko vprašanje. Na prvi pogled se zdi, da bi bilo najbolj modro, če se preselite k fantu v njegovo hišo in mirno živite naprej. Vendar pa ohranite mirno kri, nikakor pri bratu ne ustvarite vtisa, da ste pred njim pobegnili, zato naj selitev še nekaj časa počaka. Vsekakor pa mu dajte vedeti, da nima popolnoma nobenih upravičenj do maminega dela hiše in da ga lahko v primeru motenja posesti tudi tožite.

Kar zadeva zadnje vprašanje o vaših obveznostih po posojilu,zavarovanem s hipoteko, ki ga je najel vaš fant, pa morate vedeti, da gre v tem primeru za njegovo posojilo, ki ga je dolžan odplačevati on in je zavarovano z njegovo nepremičnino. Tudi če se boste z njim poročili in se v njegovi hiši stalno naselili, to v ničemer ne vpliva na spremembo njegovih obveznosti, razen če bi se morda sami zavezali, da mu pomagate odplačevati posojilo. Poudarjam pa, da je hiša njegova in tudi v primeru poroke še ne postane avtomatično vajino skupno premoženje. Vsekakor svetujem previdnost pri prostovoljnem sprejemanju obveznosti.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE