Vprašajte strokovnjaka

Brat krade in nama grozi. Bojiva se ga vreči iz hiše

Prosil bi za pomoč glede bratovega odnosa, zlasti do mame. Star je 25 let, jaz sem tri leta mlajši. Oče se je pri mojih petih odselil k drugi, v glavnem naju je vzgajala mama. Z mamo in bratom zdaj živimo skupaj. Problem je, ker je zelo vzkipljiv, že zaradi malenkosti. Grozno se obnaša do naju. Vse mora biti po njegovem. Hudo je, ker je zelo hudoben. Dela le probleme. Večkrat se je že stepel, druži se samo s čudnimi tipi. Krade mami in meni, zato morava skrivati denar in dragocenosti. Ponoči ob treh nabije glasbo, ker se mu pač zahoče, midva ne moreva nič. Ves čas se dere in preklinja, naju, državo, svet. Srednje šole ni končal, v nobeni službi ne zdrži niti enega tedna in potem vedno krivi delodajalce in državo. Saj mi je vseeno, kako se vede do mene, tako se bom kmalu odselil, skrbi me za mamo. Včasih se vsa trese, depresivna je zaradi brata. Zapove ji, kaj mora kuhati, kdaj mu mora kaj oprati, katere druge usluge mu še mora nuditi. Ona pa je nemočna. Še najmanj lahko storim jaz, saj me ves čas ignorira. Z mano se pogovarja samo, kadar se mu zahoče. Če pripomnim kaj v zvezi z njegovim obnašanjem, postane živčen, dere se na ves glas in mi zagrozi, naj bom tiho. Zelo redko ima dober dan in nama nameni dobro besedo, kupi kakšno darilo. Saj vem, da bi ga bilo najbolje vreči iz hiše in mu dati prepoved približevanja, ampak mama se ga boji, prav tako jaz. Če bi to naredila, bi se nama še kako maščeval. Tam, kjer je mama, tam je on in pika. Drugače ne zna in noče. Ker je on kralj. Kaj se da narediti? Stanje je zelo občutljivo, kakor koli bova ukrepala, bo znorel.

Vaš bralec

Potrebuje strokovno obravnavo

Brat kaže znake, značilne za otroke, ki so jim starši postavljali premalo mej: bilo jim je dopuščeno vse, skorajda brez omejitev, če pa so meje že bile postavljene, pri njih niso vztrajali oziroma otrok niso kaznovali, če so jih prekoračili. Taki otroci postanejo razvajeni, nesocialni, včasih celo antisocialni, saj je na prvem mestu zadovoljevanje njihovih potreb, pogosto v škodo drugih. Najpozneje z vstopom v šolo sledijo konflikti, saj jim zunaj družine nihče ni pripravljen v vsem ugoditi (vaš brat še pri petindvajsetih ni naredil srednje šole). Pogosto postanejo »kralji družine«, kot ste zelo primerno opisali položaj svojega brata v družini.

Otroci, ki kažejo takšne vedenjske vzorce, potrebujejo strokovno obravnavo. Prej ko je bodo deležni, boljši so obeti, da se bodo nehali tako vesti. Verjetno se takšno bratovo vedenje ni začelo pred kratkim, ampak je enake ali podobne vedenjske znake kazal že v preteklosti. Danes ima petindvajset let, je odrasla oseba in je vedenjske vzorce dodobra utrdil. Veliko je zamujenega. Toda ste, kjer ste, in ukrepati morate, da zaščitite svoje in predvsem mamine interese.

Svetujem vam, da se z mamo oglasita v najbližjem centru za socialno delo, tam bosta dobila informacije o možnih oblikah pomoči. Dali vama bodo tudi druge koristne napotke, kako se spopasti s psihičnim nasiljem, ki ga nad vama izvaja vaš brat.

Do takrat pa vam svetujem, da se izogibate konfliktom z njim. Napisali ste, da vas ignorira. Ignorirajte ga tudi vi. Izogibajte se ga. Ne izzivajte ga, ne s pripombami na njegovo vedenje ne kakor koli drugače. Kadar sta z mamo v njegovi bližini, poskušajta delovati umirjeno in mu dajajta vedeti, da imata položaj pod nadzorom, tudi če se v resnici ne počutita tako. Ne kažita čustev, ker mu bo to dalo občutek moči in bosta postala tarča njegove manipulacije. Če imata izrazito »slab« dan, se mu raje izognita.

Ko se z vama pogovarja, se dajta tudi vidva z njim, vendar bodita previdna in sprejemajta vse, kar vama pove, z dobršno mero skepse. Tako se bosta laže izognila pastem njegove manipulacije. Pogovarjajta se čim bolj nevtralno in pri tem bodita gostobesedna. S tem bosta preprečila, da bi vaju ujel v mrežo svojih manipulacij. Ne poskušajta mu ugovarjati in dokazovati, da nima prav. Tega vama ne bo dovolil.

Da ima včasih brat tudi dober dan, je dober znak. To pomeni, da ni povsem brez vesti in je še upanje, da bo nekoč spremenil svoje vedenje. Toda kadar ima takšen dan, nikar ne upajta preveč vanj. Izkoristita ga kot dobrodejno zatišje. Brat potrebuje strokovno obravnavo in le z njeno pomočjo lahko upata, da ni še vse izgubljeno.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE