Ni razloga za skrb

Žal vam brez pregleda ne morem povedati nič zelo uporabnega, a glede na vašo starost je najverjetnejša možnost virusna bradavica. To je zelo pogosta okužba kože, ki jo povzroča med ljudmi precej razširjen humani virus papiloma (hpv). Bradavice se lahko pojavijo pri kateri koli starosti, vendar so najpogostejše ravno pri otrocih in mladih odraslih. Virus se lahko prenese z okuženega na zdravega človeka neposredno, to je z dotikom, lahko pa tudi posredno prek okuženih predmetov. Bradavice na podplatih – plantarne veruke – nastanejo zaradi prenosa virusa prek okuženih tal; virusa se v tem primeru ponavadi nalezemo v prostorih, kjer ljudje hodimo bosi, lahko pa tudi prek okužene obutve.

Bradavice niso nevarne in večinoma ne povzročajo težav. Na podplatih, kjer jih pri hoji stalno dražimo, pa lahko postanejo precej boleče, zato jih je smiselno odstraniti. Lahko se sicer celo zgodi, da izginejo spontano, brez zdravljenja, vendar je to, ali bodo izginile in kdaj, nemogoče napovedati. Iz njih se virus lahko razširi v okolico bradavice, kar povzroči povečanje njihovega števila, poleg tega je vir okužbe za druge ljudi. Idealnega zdravila ni. Nobeno namreč ne uniči virusa, ne da bi hkrati uničilo z virusom okužene celice. V dermatološki ordinaciji uporabljamo metodo zamrzovanja bradavic s tekočim dušikom. To je utekočinjen plin s temperaturo –196 stopinj Celzija, ki uniči z virusom okužene celice. Zamrzovanje je nekoliko boleče in ga moramo ponavljati na tri do štiri tedne, vse dokler bradavica popolnoma ne izgine. Doma se jih lahko poskusimo znebiti z nanašanjem različnih kislin v obliki raztopin ali obližev. Tudi s tem zdravljenjem moramo vztrajati dolgo, ponavadi več mesecev. Boljši uspeh lahko pričakujemo, če kombiniramo več metod, npr. zamrzovanje in uporabo kisline za bradavice.

Za zaskrbljenost ni prav nobenega razloga, vendar predlagam obisk pri dermatologu, da bo pri vas postavil pravo diagnozo. Poleg bradavice obstaja še nekaj možnih diagnoz: otiščanec, kurje oko, materino znamenje. Kožni rak je tudi ena od možnosti, a je pri vaši starosti zelo malo verjetna.