Najvišjo slovensko nagrado gledališkim igralcem in igralkam je žirija v sestavi Vlada Novaka, Ljerke Belak (tudi prejemnica Borštnikovega prstana), Blaža Lukana, Matjaža Zupančiča in Ksenije Repina letos namenila Ljubljančanki Saši Pavček. Borštnikov prstan vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo. 

»Prejemnica letošnjega prstana v svoje igralske like vstopa oprezno, radovedno, občutljivo, z upanjem in strahom hkrati. Pa z neko neulovljivo melanholijo, svojo dobro znanko,... Morda lahko rečemo, da lahko le tako svoje vloge sploh oblikuje in hkrati z njimi sestavlja tudi lastno igralsko oziroma umetniško podobo, po kateri jo prepoznavamo in že skoraj 40 let spremljamo na odrskih deskah in radijskih valovih, na televiziji in filmu ali v pisani besedi,« je žirija zapisala v utemeljitvi nagrade. Med igralskimi kvalitetami Pavčkove pa so navedli tudi disciplino, natančnost, zahtevnost, delavnost, invencijo in zvestobo.Hči pesnika Toneta Pavčka se je rodila v Ljubljani leta 1960, do danes pa odigrala že več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji. Pavčkova je poleg naziva diplomirana dramska in filmska igralka tudi pesnica, esejistka in dramatičarka ter redna profesorica na AGRFT. Od 1985 je stalna članica SNG Drama Ljubljana. Njene vrhunske in doživete upodobitve so ji prinesle že mnogo nagrad, med drugimi: nagrado Prešernovega sklada (2000), dvakrat Severjevo (1982, 1992), Zlato ptico (1982, za plesno umetnost), Borštnikovo (2007), Kocjančičevo (2010, za igralsko in literarno delo), Veljko Maričič (1986), filmsko nagrado Vesna (2011). 
Pavčkova na današnji razglasitvi v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor ni bila prisotna zaradi drugih obveznosti, v video nagovoru pa je povedala, da nagrado jemlje kot veliko priznanje. »To je zame velika radost, velika čast,« je dejala in se zahvalila med drugim igralskim kolegom, ostalim sodelavcem v gledališču, družini in občinstvu. »Hvala za zaupanje. Upam, da bom lahko še naprej nosila svojo vizijo, svoja hrepenenja, tudi ko bodo minili ti trenutki slave in veselja. Da bom, ko bom starejša, lahko še vedno našla pot do igranja,« je dodala.Festival Borštnikovo srečanje, na katerem bodo Pavčkovi izkazali to veliko čast, se letos prične 20. oktobra v Mariboru. Slovesno ga bodo odprli ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka z veliko razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage a Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theaters. Otvoritvena predstava festivala bo Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljića v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča. 


Foto: Aljoša Rebolj


Do 29. oktobra se bo v tekmovalnem programu zvrstilo 11 uprizoritev, saj sicer izbrana dvanajsta uprizoritev Svetovalec. Katalog burlesknih dialogov v dogovoru z Mestnim gledališčem ljubljanskim in režiserko Nino Rajič Kranjac zaradi smrti glavnega igralca Gašperja Tiča odpade. Namesto tega pripravljajo dogodek Svetovalec. O predstavi, ki je ostala brez igralca.