Vprašajte strokovnjaka

Bivši ne plačuje preživnine, zapravlja pa za avtomobile in pijačo

Imam hude težave z nekdanjim možem, s katerim sva se razvezala leta 2006. Imava dva otroka, fant je zdaj star 20 let, hčerka pa 19. Ob razvezi sva se dogovorila za preživnino za vsakega otroka okrog 250 evrov, kar za nekdanjega moža ni bila prehuda obveznost. Ima namreč veliko obrt in zasluži nadpovprečno dobro. Vendar je preživnino redno plačeval le eno leto, potem je začel zamujati. Zdaj se je odločil, da je sploh ne bo več plačeval, ker naj bi bila otroka polnoletna. A otroka še študirata, oba redno. Sama sem brezposelna in prejemam socialno podporo in bi mi njegova preživnina ogromno pomenila. Prav gnusi se mi, ko ga včasih vidim, ko se pripelje v bližnji lokal z novim avtomobilom visokega cenovnega razreda in na veliko plačuje pijačo za svojo hinavsko druščino. Denarja ima očitno preveč, preživnine pa ne plačuje. Ko sem ga enkrat opomnila, da ga bom tožila, mi je jezno odgovoril, da bom potem imela opravka z njegovimi odvetniki, ki me bodo »povozili«. Grozil mi je tudi že fizično in sem ga prijavila policiji, pa se ni nič zgodilo. Pravijo, da nimajo nobenih dokazov, da bi zoper njega ukrepali. Rada bi ga tožila, ampak za kaj takega nimam denarja. Kaj mi svetujete?

Bojana

Ne ustrašite se njegovih groženj z odvetniki

Čeprav nas pravnikov različne malicioznosti, ki se dogajajo v naši družbi, že dolgo ne presenečajo več, pa bi nas morale zgodbe, kot je vaša, vedno znova zdramiti, da je v državi, v kateri živimo, nekaj hudo narobe. Družba, v kateri lahko nemoralneži, kot je vaš mož, terorizirajo in grozijo socialno ogroženim materam, ki se le trudijo preživeti sebe in svoje otroke, ne da bi jim to preprečile pristojne službe (predvsem policija in centri za socialno delo), je padla na vseh zrelostnih izpitih, saj daje potuho podobnim ničvrednežem, kot je vaš nekdanji mož. Če vas je fizično ogrožal, je seveda storil kaznivo dejanje in policija bi morala storiti vse, da vas pred takim strahopetcem zaščiti. Vsekakor vztrajajte in od policije zahtevajte, da opravi svoje delo. Tudi pri preživnini lahko ravnate podobno. Ne ustrašite se njegovih groženj z odvetniki, ki naj bi vas »povozili«. Nekdanji mož je dolžan plačevati preživnino za vaša otroka toliko časa, dokler se redno šolata, oziroma do dopolnjenega 26. leta starosti. To je pravno dejstvo in tega ne bo mogel spremeniti noben denar in noben odvetnik. Zavedajte se, da je samozavest nekdanjega moža zgolj navidezna, saj ve, da je njegov pravni položaj zelo slab, zato se je tudi odločil za taktiko zastraševanja, temelječo na financah.

Ne ustrašite se financ, saj niso vsemogočne. Tožite ga za preživnino. Obenem ga lahko tožite odškodninsko zaradi duševnih bolečin, ki vam jih je povzročil z grožnjami. Glede na to, da ste brezposelni, se lahko obrnete na brezplačno pravno pomoč, ki deluje v okviru okrajnega sodišča, da bodo vložili tožbo v vašem imenu. Še bolje bi bilo, če bi angažirali zasebno pravno pomoč. Poiščite strokovnjaka, ki bo cenovno dostopen. Verjamem, da se bo za vas zavzel kdo, ki v odvetništvu ne vidi zgolj zaslužka, ampak bo v svojem ravnanju prepoznal tudi humano dejanje.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE