Najti morata skupen jezik

Pozdravljeni,

najlepša hvala za zanimivo vprašanje, ki ste ga postavili. Usklajevanje ločenih staršev je lahko velik izziv, kadar par, namesto da bi na prvo mesto postavil na otroka, podleže zameram in dokazuje svojo premoč. Iz vašega pisma je očitno, da se z bivšo ženo ne razumeta in imata različna pristopa k vzgoji, morda je bil to tudi razlog za ločitev. Vendar kaj storiti sedaj, ko sta narazen, a sta zaradi otroka še vedno primorana vztrajati v drugačni vrsti odnosa. Ker ne glede na to, da sta bivša, bosta vajinemu otroku za vedno oče in mati, in to je tisto, kar je ključno.

S tem, da se starša ne strinjata in sta si različna, ni nič narobe, če le znata najti način, da sta spoštljiva drug do drugega in se uskladita. Tako vaša bivša kot vi boste morali za dobro otroka stopiti iz vaše kože in pozabiti na to, kdo ima bolj prav ali kdo je zmagal v katerem prepiru. Pri vzgoji otrok, zlasti otrok ločenih staršev, namreč ni zmagovalcev in poražencev, cilj mora biti vedno to, da otrok odrašča v sprejemajočem, ljubečem in neočitajočem okolju, česar pa ni deležen, če se njegova starša kar naprej prepirata.

Predlagam vam torej, da se z bivšo iskreno pogovorite, ko bosta sama. Uskladiti se morata o temeljnih vrednotah in načelih, po katerih bosta vzgajala svojega otroka, to vama mora biti osnova, o kateri se morata strinjati. Dogovorita se tudi, katerih pravil in obveznosti se boste držali, poleg tistih, ki sta jih že dorekla na sodišču, lahko jih tudi napišeta na seznam, in to vama bo predstavljalo neko trdnost in oporo pri nadaljnji komunikaciji in vzgoji.

Prepiri in bitke med staršema spravljajo otroka v tesnobo in negotovost. A rešitev ni v tem, kar se marsikdaj zgodi, da eden od staršev drugega preprosto odreže iz otrokovega življenja. Otrok potrebuje tako mamo kot očeta, zato je tako pomembno, da najdeta skupen jezik in si ne mečeta pod noge polen. Ni nujno, da se strinjata v čisto vsem, je pa prav, da spoštujeta osnovne zahteve drug drugega, saj se bo le tako vajin otrok počutil sprejetega in ne bo razdvojen med mamo in očeta. Srečno!