Peka

Biskvitna potica

Biskvitna potica je dandanes bolj znana kot potratna. Je tako dobra, da ne bomo potratili ničesar, vse bomo še prehitro snedli. Naj bo tudi prvi maj prazničen s potico!

Sestavine

  • Za kvašeno testo:
  • 600 g moke
  • 1 žlička soli
  • 20 g kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 300–400 ml mleka
  • nastrgana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • Za biskvitno testo:
  • 3 jajca
  • 90 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali nekaj kapljic vaniljevega izvlečka)
  • 90 g moke
  • Za orehov nadev:
  • 500 g zmletih orehov
  • 150 g sladkorja
  • 120 g masla
  • 1 žlica ruma
  • 50 g drobtin
  • 3 jajca
  • 200–300 ml mleka
  • Za skutni nadev:
  • 500 g pretlačene skute
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 ščep soli
  • 80 g drobtin
  • 100 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • Za posip:
  • 100 g nasekljanih orehov
  • 50 g drobtin
  • 1 jajce (za premaz)

Priprava

  1. 1Za kvašeno testo v skodelici razdrobimo kvas, dodamo po žličko sladkorja in moke ter žlico mlačnega mleka.
  2. 2Zmešamo in pustimo, da vzhaja.
  3. 3V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, rum, limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in vzhajan kvas.
  4. 4Med gnetenjem postopoma prilivamo toplo mleko.
  5. 5Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da je testo gladko.
  6. 6Pokrijemo in pustimo na toplem, da vzhaja.
  7. 7Nato za biskvitno testo jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg, ki mu postopoma dodajamo obe vrsti sladkorja.
  8. 8Narahlo primešamo rumenjake, nato še moko.
  9. 9Zmes razgrnemo na namaščen in pomokan model ter pečemo 12 minut pri 180 °C.
  10. 10Za orehov nadev zmešamo orehe, sladkor in drobtine.
  11. 11Nato v mleku raztopimo maslo in ga, ko zavre, prelijemo po orehih in dobro premešamo.
  12. 12Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg.
  13. 13Ko se drobtine v nadevu navlažijo, vanje vmešamo rum, rumenjake in sneg.
  14. 14Za skutni nadev v skuto zamešamo raztopljeno maslo in sladko smetano, postopoma dodajamo jajca, sladkor, drobtine in sol ter vse dobro premešamo.
  15. 15Vzhajano kvašeno testo razvaljamo za prst debelo.
  16. 16Del testa odrežemo v obliki modla, v katerem smo pekli biskvit, in ga prihranimo.
  17. 17Preostalo testo prenesemo na namaščen model in z njim obložimo dno in robove modla.
  18. 18Testo prepikamo, da lahko uhaja zrak, ga potresemo z orehi in drobtinami, nato pa namažemo s polovico orehovega nadeva.
  19. 19Biskvitno ploščo namažemo s polovico skutnega nadeva in jo zvrnemo v model na orehov nadev s skutnim nadevom navzdol.
  20. 20Biskvit namažemo z drugo polovico skutnega nadeva, po njem pa razporedimo preostali orehov nadev.
  21. 21S prihranjeno ploščo iz kvašenega testa pokrijemo potico in spojimo robove testa ob modlu.
  22. 22Potica naj vzhaja 40 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 60 minut pri 180 °C.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE