Shod se je začel v soboto ob 18. uri na trgu Placa de Catalunya. Od tam se je na morilsko vožnjo pred devetimi dnevi odpravil terorist v kombiju, ki je na znameniti ulici Rambla zapeljal med množico ljudi. Ubil jih je 13, več kot sto je bilo ranjenih. Čez nekaj ur je nato sledil še podoben napad v Cambrilsu, južno od Barcelone, kjer je umrl en človek. Med smrtnimi žrtvami napadov je še voznik avtomobila, s katerim je želel zbežati eden od osumljencev za napad. Shoda, ki sta ga pripravila katalonska vlada in občina Barcelona, so se udeležili tudi španski premier Mariano Rajoy, španski kralj Felipe VI. in evropski komisar za energijo, Španec Miguel Arias Canete. Felipe VI. je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi kralj v zgodovini Španije, ki se je udeležil tovrstnega shoda. 


Shoda se udeležili tudi španski premier Mariano Rajoy (levo), španski kralj Felipe VI. (sredina) in katalonski regionalni predsednik Carles Puigdemont (desno).


Udeleženci so nosili in polagali na tisoče rdečih, rumenih in belih rož. Cvetje je bilo v barvah katalonske zastave. Številni so vzklikali »Ne bojim se« ter mahali s španskimi in katalonskimi zastavami. »Vaše vojne so naši mrtvi,« je med drugim pisalo na transparentih. V množici je bila tudi sestra bratov, ki sta sodelovala v napadu, 17-letnega Mousse in 28-letnega Drissa Oukabirja. Prvega brata je policija ubila po napadu v Cambrilsu, drugi pa je v priporu v Madridu, ker naj bi najel kombi, uporabljen v napadu na Rambli. Mlade je pozvala, naj Katalonijo sprejmejo za svojo ter naj zavračajo skrajna sporočila. »Moramo biti samokritični in spremeniti marsikaj,«je še dejala.


Katalonska zastava z napisom ne bojimo se.


Županja Barcelone Ada Colau pa je izrazila prepričanje, da si bo Barcelona opomogla od napadov in da bo v njem še naprej mogoče sobivanje različnih ljudi. »Napad, kakršen je bil ta, zaznamuje mesto, državo in ljudi. A eno je, kadar ostane rana, drugo pa, ko ostane brazgotina,« je sklenila svoj govor.Rajoya in druge predstavnike oblasti v Madridu ter kralja Felipeja VI. so na shodu v Barceloni sprejeli tudi s pozivi k neodvisnosti Katalonije ter glasnimi žvižgi. Katalonska vlada referendum o neodvisnosti, ki ji Rajoy odločno nasprotuje, načrtuje za 1. oktober. Podobne shode so v soboto po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripravili tudi v Madridu, Valencii in Vigoju.