Ameriška tovarna igrač Mattel se je znova odločila pokloniti enemu izmed ustvarjalnih velikanov sodobnega časa. Tokrat so izbrali pokojnega britanskega pevca David Bowieja, ki je natanko pred 50 let včeraj izdal sloviti singel Space Oddity. Lutko Barbie so tako oblikovali po glasbenikovem glam-rock alter egu Ziggyju Stardustu, ki še danes navdušuje Bowiejeve oboževalce z rdečimi škornji, prepoznavno pričesko in barvito obleko. 

Za Mattel, ki je Barbie svetu prvič predstavil leta 1959 (letos je praznovala 60. obletnico), to vsekakor ni prvi poklon popularni kulturi, barbika pa prav tako tokrat ni prvič stopila v čevlje moške ikone. Pred leti jo je po svoji podobi oblikoval tudi sloviti modni oblikovalec Karl Lagerfeld in ta lutka danes po njegovi smrti dosega visoke cene med gorečimi zbiratelji igrač. 


V 60 letih obstoja je lutka Barbie zamenjala že nešteto oblačil, obrazov in tudi oblik telesa. Mattel je bil namreč že večkrat tarča kritik, da igrača predstavlja izkrivljeno podobo lepotnih idealov, zato so svetlolasi in vitki barbiki v zadnjih letih dodali še lutke različnih ras, postav in teles, celo takšne na invalidskem vozičku. 


Spremembe so se jim nedvomno obrestovale, saj danes lutko uspešno prodajajo v več kot 150 državah sveta. V 60 letih so jih skupno prodali že več kot milijardo, trenutno pa na leto s trgovskih polic poide okrog 58 milijonov barbik.