Slovencem so babice očitno všeč, že v naslovu prvega celovečerca v samostojni Sloveniji se je babica odpravila na jug. Nič čudnega torej ni, da je bila prav nabrita babica Ana tista, ki je ukradla šov v seriji Usodno vino. »To vlogo sem prilagodila sebi in res kar veliko spreminjam tekst, ker hočem junakinjo približati ljudem. Res nisem kaka uboga, trpeča, slovenska ženica. Včasih sem tudi v zadregi, do kod si upam iti, in malo eksperimentiram, kaj bo šlo skozi. Ljudje pa mi povedo, da bi se tudi oni tako odzvali,« je o svoji vlogi tedaj povedala Teja Glažar.


Teja Glažar v Usodnem vinu, foto Igor Modic


V Reki ljubezni Teja kot vaška čarovnica gotovo ne bo takšna kot v Usodnem vinu, bo pa zanimivo videti, če bo katera od treh babic tako osvojila gledalce. Gotovo pa tako prepričljivih babic na platnih in ekranih ne bi bilo, če ne bi imeli tako odličnih igralk. Poleg že omenjenih ne smemo pozabiti še na Štefko Drolc in Ivanko Mežan, ki sta obe že dopolnili 90 let, a to ne pomeni, da se ne pojavita več na gledaliških odrih in televizijskih ekranih. Pred nekaj leti je Mežanova igrala v seriji Trdoglavci in njen soigralec Jernej Šugman je tedaj dejal: »Ekipa je precej mlada, še mi ta stari smo še kar mladi, celo Ivanka Mežan, ki je naš najstarejši branik, se mi zdi neverjetno mladostna. Ko sva zadnjič snemala neko sceno, v kateri igrava nogomet, se je tako metala po tleh, da smo vsi kar vriskali od navdušenja. Jaz, ki imam ravno pol njenih let, se ne bi tako hitro pobral.«


Legendarna nabrita babica Betty White, foto Reuters


Ima pa tudi Hollywood svojo nabrito babico, to je Betty White, ki jih šteje 95, za babico je veljala že, ko je igrala v Zlatih dekletih, a ne pozabimo, da so serijo nehali snemati pred petindvajsetimi leti. A Betty še vedno navdušuje s humorjem brez zadržkov, še vedno pa tudi redno igra. Zanimivi pa sta še dve hollywoodski legendi, ena je Judi Dench, ki jih šteje 82, a je zaradi neizprosnih vlog nihče ne pospravi v predal babic, druga pa Helen Mirren, ki je stara 71, a bi zanjo prej rekli, da je fatalka kot babica. Nabrite ali fatalne, pri nas ali v tujini, vse so odlične in postavljajo ogledalo s kultom mladosti obsedeni družbi.