Spolnost je stara kot svet. Je telesni akt med žensko in moškim, katerega rezultat je novo človeško bitje. Spolnost je posledica spolnega nagona, ki ga narava ni prepustila človeku, da bi ga nadziral. Ta privilegij je obdržala v lastnih rokah, saj je od njega obstoj človeštva, kot sestavnega in morebiti najpomembnejšega člena v tem popolnem ustroju vesolja in sveta, dobesedno odvisen.

Še štirideset let nazaj so vaška dekleta iz razvitih evropskih držav, če so zanosila, ker jih je kdo posilil ali drugače onečastil, »prevarani« ženini vrnili njihovi družini in prisiljena so se bila odseliti v »beli svet«, kar je običajno pomenilo prostitucijo. 

Če se le bežno ozremo v pretekla tisočletja, so osnovne postavke človeškega bitja, spolnih odnosov in družb po vsej zemeljski obli v temeljih konstantne; ljudje so spolno občevali, vodili vojne, peščica najbolj krutih, ki je vlada večini, pa je po mili volji izbirala sredstva za dosego ciljev. V vsem tem nagonskem, morilskem in krvoločnem boju za obstanek so se rodili tudi vojni ujetniki in ujetnice, otroci kot vojni plen ter sužnji. Družba je bila ostro razslojena na vladajočo bogato manjšino in množico revnih, ki so služili premožnim. Toda nagoni so bili živi tako pri enih kot pri drugih.

Preberite še: Azra Širovnik o zdravilnih ljubimcih 

In pravila glede položaja ženske in moškega so bila v večini sveta podobna: ženska se je morala poročiti kot devica in biti zvesta možu, če ne sta tako ona kot njena družina, ki je ni »pravilno vzgojila«, utrpeli hude posledice. Smrtna kazen, izločitev iz skupnosti, še štirideset let nazaj so vaška dekleta iz razvitih evropskih držav, če so zanosila, ker jih je kdo posilil ali drugače onečastil, »prevarani« ženini vrnili njihovi družini in prisiljena so se bila odseliti v »beli svet«, kar je običajno pomenilo prostitucijo.

Moški, ki so imeli denar, so si lahko ustvarili hareme, si omislili konkubine, kurtizane, priležnice in prostitutke. Revni moški, obubožani sužnji sistema, alkoholizirani, zagrenjeni, ki so povečini izkusili tudi kakšno vojno (če pogledamo v zgodovino, je skoraj vsaka generacija šla skozi vsaj eno vojno), pa so si na bojiščih dali duška in si dovolili brez nadzora sprostiti nagone vseh vrst. Potem so se takšni vračali domov in nadaljevali s surovostjo ter krutostjo znotraj lastne družine.

Povprečna ženska je spolnost doživljala kot nekaj, kar »mora prenesti in bo hitro minilo«. Če je spet, bog ve kolikič, zanosila, je tvegala življenje. Če je v stiski, še posebej po posilstvu, iskala drugačno rešitev za svojo težavo in padla v kremplje mazačev, ki so opravljali tvegane in prepovedane splave, pa je lahko izkrvavela do smrti. 

Moškim kot glavam družine je bilo dovoljeno početi čisto vse: pretepati ženo in otroke, posiljevati soprogo in služkinjo, spolno zlorabljati otroke … Žena je bila moževa last in objekt, s katero je lahko ravnal, kot se mu je zahotelo, ona pa je morala vse tiho prenašati, saj je bila to njena »usoda«. In še glede ene stvari v spolnosti so bili vsi sloji na istem; ker ni bilo zaščite ne za žensko ne za moškega, so oboji nosili posledice; moški spolne bolezni, ženske pa poleg teh (ki jih je prinesel mož) še vsakoletne nosečnosti. 

Zdaj pa si predstavljajte te ženske in njihov položaj – vsak spolni odnos je zanjo lahko pomenil nosečnost. Tudi za poročene ženske vsakoletno rojevanje otrok ni bilo prijetno. Soočale so se z izčrpanostjo, poslabšanim zdravjem, obstajala pa je tudi velika verjetnost smrti ob porodu tako matere kot otroka ali celo obeh. Nemogoče je namreč rojevati zdrave otroke in preživeti, če jih nosiš v izčrpanem, lačnem in iztrošenem telesu. 

Ne gre pozabiti, da pedofilija ni izum našega časa. Družine so svoje hčerke poročale že v najstniških letih! Ko marsikatera ni bila niti telesno, kaj šele čustveno dozorela. Zato ni čudno, da so matere svojim hčerkam na prvo zakonsko noč objokane stiskale roko in z občutkom krivde šepetale: »Potrpi … Saj bo hitro mimo …«

Preberite še: Azra Širovnik: Spet bo ženska rojevala kot živina 

V takšnih časih in takšnih pogojih je povprečna ženska spolnost doživljala kot nekaj, kar »mora prenesti in bo hitro minilo«. Če je spet, bog ve kolikič, zanosila, je tvegala življenje. Če je v stiski, še posebej po posilstvu, iskala drugačno rešitev za svojo težavo in padla v kremplje mazačev, ki so opravljali tvegane in prepovedane splave, pa je lahko izkrvavela do smrti.

Da, to je le oris tisočletne vloge spolnosti v življenju ženske. Vse do čarobne pilule. Ki je prinesla seksualno revolucijo … 


Kolumna se nadaljuje čez 14 dni. Ne zamudite objave 6. januarja 2020. 

*Kolumna izraža osebno mnenje kolumnistke in ne nujno tudi stališča uredništva.