17.06.2019

Azra Širovnik: Bolj je ženska pametna, teže najde pravega moškega

Kdo o čem? Ženske o moških! Pričakovala sem, da se bo pogovor o tej temi – in tudi to, kdaj pride na vrsto – med mojimi vrstnicami z leti spreminjal v skladu s zorenjem. Pa se očitno ne …

Zadnjič sem sem se po dolgem času srečala s prijateljicami iz mladosti, nekatere so že nekaj let vdove. In je pogovor stekel v smer, kako najti ustreznega moškega. So še dokaj vitalne, uspešne in finančno preskrbljene. V trenutku, ko je padlo vprašanje: »Zakaj pametne ženske težko najdejo pravega moškega,« in je zavladal molk, je iz službe prišel moj mož. Nasmehnila sem se in predlagala, da vprašamo njega, moškega.

Stal je pri vratih, še vedno oblečen v obleko, malo pomislil, nato pa odgovoril: »Bolj zahtevne so. Imajo visoka ali celo previsoka pričakovanja. Pa še nekaj je, in sicer ko si mlad, se laže prilagajaš. V naših letih se pravzaprav sploh ne prilagajamo več.« On je odšel, me pa smo bile nekaj časa vsaka zase zazrta v svoje misli in občutke.

Mlada, pametna ženska hoče »enakovrednega moškega«. Kje ga najti? In predvsem, kako ga prepoznati? Nekatere bi inteligentnega, druge bogatega, tretje slavnega, četrte takšnega, ki ima v družbi položaj in moč. Lahko bi naštevala do jutri, ker je toliko popolnih moških, kot je žensk na svetu. 

Današnje ženske kot zahtevne ne vidi le moški. Današnja ženska, ki prihaja iz držav blagostanja, je zahtevna – do življenja samega. Hoče in zahteva vse, kar želi, potrebuje in si lahko privošči. Živi v času in prostoru, kjer se lahko uresniči in nahrani svoje apetite. Razen apetita po pravem moškem.

Toda če pogledamo malce nazaj, bomo videle, da so se naše babice poročale na dogovorjenih porokah. Navadno z moškimi, ki jih sploh niso poznale. In v zakonu je bil mož kot izid na loteriji, zadela je, kar je zadela! S tem se je morala sprijazniti, pogoltniti, to prenesti, kakor je znala in zmogla. Pa sem prepričana, da v tistih časih ženske niso bile dosti drugačne, tako kot danes so bile pametne, močne, ponosne ... Vse so videle, razumele in molče prenašale vse krivice. 

 

Vem, današnjih mladih ljudi to ne zanima. Mlada, pametna ženska hoče »enakovrednega moškega«. Kje ga najti? In predvsem, kako ga prepoznati? Verjetno ima vsaka izdelan svoj fotorobot. Nekatere bi inteligentnega, druge bogatega, tretje slavnega, četrte takšnega, ki ima v družbi položaj in moč. Lahko bi naštevala do jutri, ker je toliko popolnih moških, kot je žensk na svetu.

Zato lahko pogledam vase in se zdaj kot zrela ženska vprašam, kaj je zame »pravi moški«? In pridem do podobnega odgovora kot takrat, ko sem jih štela dvajset. To je človek, ki ima takšno dušo in srce, tak značaj, da ko mu položim glavo na ramo, lahko začutim, da sem položila glavo na živo, čuteče Srce!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE