Archijeva kraljeva rulada, ki si jo je zamislil Jamie Oliver

Jamie Oliver je prvorojencu princa Harryja in vojvodinje Meghan posvetil prav posebno sladico, ki je poklon tradicionalni angleški jagodni torti s smetano (strawberry shortcake). Zagotavlja, da je priprava kraljeve rulade nadvse preprosta, z dodatkom bezga, limone in vanilje pa bo gotovo postala vaša najljubša poletna sladica.

Sestavine za 12 oseb

  • 400 g jagod
  • 6 velikih jajc iz proste reje
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 1 limona
  • 150 g moke
  • 150 g dobre jagodne marmelade
  • 3 žlice bezgovega sirupa
  • 1 strok vanilje
  • 400 ml smetane za stepanje
  • 200 ml mascarponeja
  • noževa konica koruznega škroba
  • 7 g liofiliziranih jagod
  • 3 vejice sveže mete

Priprava

  1. 1Najprej operemo jagode in jim odstranimo peclje. Šest jih narežemo na tanke rezine in jih enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pekač postavimo v hladno pečico in jo segrejemo na 180°C.
  2. 2Ko temperatura v pečici doseže 180°C, vzamemo pekač z jagodami iz pečice, sadeži bi morali biti še vedno žive rdeče barve, a nekoliko izsušeni.
  3. 3Medtem se lotimo biskvita, jajca, sladkor in vaniljev ekstrakt damo v posodo za stepanje in z električnim mešalnikom stepamo vsaj 5 minut, da postane zmes svetlejša in trikratno naraste.
  4. 4Nastrgamo lupinico ene limone in jo skupaj s presejano moko počasi in nežno umešamo v puhasto jajčno zmes, dokler ne dobimo gladke konsistence. Sedaj zmes prelijemo čez posušene jagode na pekaču, tako da dobimo enakomerno površino, pred peko pa še nekajkrat potresemo pladenj ob kuhinjski pult, da se razpočijo zračni mehurčki, ki bi med peko pustili v biskvitu prevelike luknje.
  5. 5Pekač postavimo v vročo pečico in ga pri enaki temperaturi (180°C) pečemo 15 minut, da pozlati.
  6. 6Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice. Nemudoma ga zvrnemo na nov pekač, ki smo ga prav tako obložili s papirjem za peko, in previdno odstranimo stari papir z zgornje plasti biskvita. Sedaj pripravimo še tretji papir za peko, ki ga potresemo s sladkorjem v prahu in nanj zopet zvrnemo biskvit, tako da je stran z jagodami obrnjena navzdol in v stiku s sladkorjem. S pomočjo papirja ga tesno zvijemo v rulado in pustimo da se ohladi (na ta način biskvit ne bo popokal, ko bomo vanj kasneje zavili smetano).
  7. 7Preostale sveže jagode narežemo na manjše koščke (nekaj jih prihranimo za dekoracijo) in jih v posodi zmešamo z marmelado ter bezgovim sirupom. Dobro premešamo in pustimo nekaj minut, da se jagode macerirajo v sladkorju sirupa in marmelade.
  8. 8Strok vanilje razpolovimo in z noževo konico postrgamo črna zrnca ter jih dodamo v novo posodo za stepanje. Dodamo še smetano in maskarpone ter žličko sladkorja v prahu in noževo konico koruznega škroba. Stepemo, najprej počasi, da se maskarpone poveže s smetano, nato vedno hitreje, da dobimo gosto in čvrsto stepeno smetano.
  9. 9V multipraktiku zmeljemo liofilizirane jagode v fin jagodni prah, ki ga bomo uporabili za posip.
  10. 10Sedaj imamo vse nared za sestavo rulade; odvijemo biskvit in po celi površini namažemo jagodno mešanico, po njej nabrizgamo skoraj vso smetano (nekaj je prihranimo za okras) in nežno zvijemo rulado. Za lepši videz odrežemo oba konca.
  11. 11Rulado položimo na servirni pladenj in okrasimo s preostalo smetano, svežimi jagodami, metinimi listi in jagodnim prahom. Nemudoma postrežemo!
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE