V intervjuju nam je Marko Potrč dejal, da naj bo odgovorne sram, da otroci v vrtcu jedo pudinge in krofe. Kako vi kot mama dveh malčkov in kuharica ocenjujete prehrano v vrtcih in šolah?

Vse je v okviru zdravih meja, s kakšnim krofom tu in tam ni nič narobe. Je pa seveda pomembno, da otroci zaužijejo dovolj zdravih jedi, veliko šteje tudi prehrana doma. Sama poskrbim, da poleg obrokov v vrtcu otroka doma jesta zdravo, svežo in toplo hrano.

Trik je, da otroci jed pripravijo sami ali pomagajo pri pripravi. To potem vedno radi pojedo, saj je v jed vložen njihov trud.    

Pogosto se pritožujejo tudi v šolah, češ, da morajo pripravljati zelo različne jedi zaradi posebnih zahtev staršev in alergij, ki naj bi jih imeli otroci. Opažate to pri svojem delu?

Tudi pri nas doma imamo omejitve pri prehrani zaradi navzkrižnih alergij na pršico in dlako pri starejšem fantu. Hvaležna sem, da so vrtci pripravljeni poskrbeti tudi za te omejitve. Jaz lahko za zdaj le pohvalim delo vrtca, v katerem sta moja fanta.

Koliko se je prehrana v šolskih ustanovah spremenila od časov, ko ste bili vi šolarka, do danes?

Kolikor spremljam, se mi zdi, da je prehrana zelo podobna, kot v časih mojega šolanja. Sem pa jaz vedno z veseljem jedla hrano v šoli.Kakšna pravila glede sladkarij in drugih nezdravih prigrizkov vladajo pri vas doma? Kako jih otroka sprejemata?

Pri nas imamo pravilo, da če pojesta kosilo ter dovolj sadja in zelenjave, se lahko tudi malo posladkata. Če me po kosilu za sladkarije prosita, jima ustrežem, ne ponujam pa sama. So pa pri nas doma velikokrat na voljo doma spečene sladke dobrote, saj sama ogromno kuham in pečem za mojo spletno stran Anina kuhinja in kuharske knjige, pripravim namreč dve na leto. Domačih piškotov in peciva jima ne omejujem, če pojesta kosilo in popoldansko sadje. Navadno niti ne pojesta velikih količin sladkega, ker sta sita od kosila in sadja. Piškot ali dva, košček peciva … Moj starejši je sicer ljubitelj sladkega, mlajši pa sploh nima veselja do sladkarij, ima raje slane jedi.

Vključila pa sem tudi nekaj mojih najljubših receptov moje stare mame in mami. Ti bodo tako zapisani za vedno tudi zame.   

Kot kuharica gotovo poznate nemalo trikov, kako zdrave prigrizke narediti privlačne za mladino. Nam zaupate trik, ki vedno deluje?

Trik je, da otroci jed pripravijo sami ali pomagajo pri pripravi. To potem vedno radi pojedo, saj je v jed vložen njihov trud.

Imate vi že od mladosti najljubši obrok ali vam je ljub vsakič kak nov recept?

Rada imam ogromno stvari in težko bi izpostavila le eno ali dve. Lahko rečem le, da pri nas enkrat na teden pečemo palačinke, saj jih malčka obožujeta. Nadevam jih s skuto in banano, naredim jih iz pirine moke, so božanske in zdrave.Pred leti ste imeli svojo kuharsko oddajo, zdaj gostujete v oddaji Dobro jutro. Je teže kuhati v živo, kot če se oddaja snema vnaprej in je na voljo več poskusov? 

Zanimiva sta oba načina, vsak ima prednosti in slabosti. Trenutno mi izjemno ustreza kuhanje v živo, saj končam s snemanjem že ob desetih dopoldne in imam tako še do 16. ure čas, da postorim vse ostalo za službo. Snemanja oddaj, ki so posnete vnaprej, namreč navadno trajajo ves dan. Trenutno sem tako z dvema majhnima otrokoma in svojim podjetjem zelo zadovoljna s kuhanjem v živo. Je pa tudi ekipa oddaje Dobro jutro neverjetno pozitivna in prijetna, delati v okolju, kjer je energija prava, je veliko vredno. Sicer pa ne vidim posebnih razlik med kuhanjem v živo ali tistim, kar se posname vnaprej. Za seboj imam ogromno izkušenj, zato nisem živčna, ko kuham pred kamero. Pravzaprav mi je kuhanje pred kamero zabavno. Včasih se le zgodi, da imajo pečice in štedilniki na snemanjih svojo voljo in kdaj pa kdaj ponagajajo. A se da vse rešiti (smeh).

Pravite, da boste te dni izdali novo kuharsko knjigo, kaj čaka bralce?

Res je, od 15. novembra bo moja nova kuharica Anina kuhinja po navdihu na voljo kuharskim navdušencem. Knjiga vsebuje več kot sto fotografiranih in preizkušenih receptov. Vsebuje vse moje najljubše in najbolj zanimive recepte, ki so me navdušili v zadnjem letu. Vključila pa sem tudi nekaj mojih najljubših receptov moje stare mame in mami. Ti bodo tako zapisani za vedno tudi zame (smeh).