Ne prikrajšajte otrok za družino

Pozdravljeni,

postavili ste zelo dobro vprašanje, ki ga pogosto slišim od staršev v postopku razveze. Za otrokov razvoj je izredno pomembna rutina in da je obkrožen z ljudmi, ki so mu blizu in jih je že vajen. Če mu to odvzamemo, se znajde v stiski.

Vi se ločujete od moža, ne pa nujno od babice oziroma moževe družine. Ne glede na vse bodo sorodniki vašega bivšega moža za vedno ostali sorodniki vajinih otrok, zato bi bilo kruto, da jim prepoveste stike. Sama menim, da je ločitev izključno odločitev zakoncev in je velika škoda, ko negativno vpliva na otroke ter širšo družino. Ločitev je že tako ali tako velik šok za otroke, če jih prikrajša še za odnose in stike z babicami, dedki in drugimi sorodniki, na katere so navezani, pa lahko nastanejo resne težave v njihovem počutju, razvoju in vedenju. Če boste torej vajinim otrokom prepovedali stike s starima staršema, ki z njimi, po vašem pismu sodeč, preživljata veliko časa, bo imelo to nezanemarljiv vpliv nanje.  

Če resnično želite svojim otrokom le najboljše, je torej vaša dolžnost, da ohranite dobre stike tako z možem kot z njegovo družino. Če so otroci še posebej navezani na babico in ona na njih, je pomembno, da ohranite in spoštujete tudi ta odnos.

Manj, kot boste na začetku ločitve spreminjali v življenju vaših otrok, lažje bodo sprejeli novo situacijo. Pomembno je, da kljub razvezi, spoznajo, da jih imata oba z možem, pa tudi sorodniki, še vedno radi, in to lahko storite le tako, da ohranjate in negujete njihove odnose. Ko boste videli in začutili, da so se otroci privadili na ločitev, pa lahko postopoma začnete uvajati nove spremembe. Srečno!