Mednarodno priznana strokovnjakinja novih pristopov za žensko zdravje, dobro počutje, ustvarjalnost in duhovnost Alexandra Pope, je začetnica nove kulturne zgodbe menopavze, ki ji sledijo in jo razvijajo ženske po vsem svetu. Več kot štiri desetletja poglobljeno raziskuje psiho-duhovno potovanje od menarhe do menopavze in naprej ter o tem poučuje, izkušnje pa si je nabrala z delom z več tisoč ženskami. Je modra, srčna, neprecenljivih uvidov polna in avtorica številnih odmevnih knjig. V zadnjih letih sodeluje s Sjanie Hugo Wurlitzer, s katero sta napisali knjigo Wild Power. Ustanovili sta tudi Rdečo šolo, v kateri poučujeta o novih načinih zavedanja moči menstruacijskega cikla.

Menopavza je iniciacijski proces, ki nas podpira, usmerja in uči, kako prispevati svetu to, kar smo. To je, kar svet potrebuje: več ljudi, ki so pomirjeni s seboj, trdno zakoreninjeni v sebi. Menopavza nas lahko usposobi za voditelje, kakršne potrebuje naša prihodnost. 

Znanje o menopavzi, ki ga ponujate v obliki različnih delavnic in spletnih tečajev, je rojeno iz vaših izkušenj. Kakšen je bil vaš prehod vanjo?

Napoved prehoda se je zgodila pri mojih 48 letih. Bila je preprosta ugotovitev, da se je čas v Avstraliji, kjer sem živela 18 let, iztekel ter da je konec mojega dela psihoterapevtke. Takrat še nisem vedela, kaj bo moj naslednji korak, čeprav se je to, kar počnem zdaj, že kuhalo v meni. Bila sem samozaposlena in zame je bila to velika sprememba. Potrebovala sem sedem let, da sem se dejansko preselila nazaj v Veliko Britanijo. Med selitvijo me je ves čas podpirala menopavza. Nanjo me je pripravila moja ozaveščenost menstruacijskega cikla. Doživela sem vse stvari, o katerih zdaj poučujem. Bile so izziv, ne travma. Menopavza je bila naraven korak. Če bi ostala v menstruacijskem ciklusu, bi se mi zdelo, kot da nosim obleke, ki niso več zame. Zame je bila častivreden dogodek. Kako pomembno se je pogovarjati o menopavzi danes?

Še nikoli ni bilo bolj nujno. V ženskah so ogromni potenciali, ki bi šli v nič, če se o tem ne bi pogovarjali. Čeprav se je o menopavzi končno začelo govoriti v javnosti, je še vedno videna kot osovražena mora, povezana s trpljenjem. Vprašanje je, od kod predstava, da je to za žensko stres in travma. Ženska, ki je neomajna v svoji odličnosti, pozna svoje senčne strani in zna skrbeti zase, je pripravljena nanjo. To je povsem normalen in zdrav prehod v novo življenjsko obdobje. Žensko telo ima vgrajeno izjemno matrico za dobro počutje. Ozaveščenost o menstruacijskem ciklu nam omogoči, da pridobimo pomembne psihološke sposobnosti, ki so najboljša priprava na menopavzo. Ko je ženska povezana s ciklom, je menopavza naraven korak v razvoju. 

Vendar tudi brez priprav ni vse izgubljeno. Ne glede na to, na kateri točki menstruacijskega loka smo (od menarhe do menopavze), v vsakem trenutku lahko začnemo poslušati notranje spodbude, občutke, intuicijo, ki so naša opora v menopavzi.

Pravite, da je vrzel med svetovi in da so takrat na delu pomenljivi procesi.

Menopavza je prehodno obdobje, ki vsebuje vse faze tranzicijskega potovanja. Izstopimo iz ene osebnosti, druga pa še ni prispela, zato se znajdemo v navidezno praznem in neznanem prostoru. Počutimo se zavržene od stvari, ki so nas identificirale. Končevanje velikega poglavja našega življenja se zdi kot smrt, ničnost, izguba smisla, vendar ta praznina v sebi nosi ogromno duhovno dimenzijo in inteligenco. Menopavza je iniciacijski proces, ki nas podpira, usmerja in uči, kako prispevati svetu to, kar smo. Z menopavzo praznina postane oblika. Ko menopavza dobi svoje dostojanstvo in razumemo njeno notranjo arhitekturo, se lahko globoko povežemo z notranjimi viri in zaživimo svojo polno avtoriteto. To je, kar svet potrebuje: več ljudi, ki so pomirjeni s seboj, trdno zakoreninjeni v sebi. Menopavza nas lahko usposobi za voditelje, kakršne potrebuje naša prihodnost.

Počitek je osnovno zdravilo. To pomeni, da se nehamo ukvarjati s pričakovanji drugih in sebe postavimo na prvo mesto. Počitek pomeni, da stvari pustimo nepopolne. 

Menite, da je ozaveščen proces lahko izjemno zdravilen. Kakšen je zemljevid menopavznega potovanja?

Menopavza je sestavljena iz petih faz: izdajstva (korak v neznano), okrevanja (nekaj časa ne počnite ničesar), razodetja (sprejmite sebe), uvida (prepoznanje edinstvenih talentov) in pojavitve (vračanje v svet). Razumevanje strukture nam omogoči, da to, kar se na trenutke zdi nečastno, postane častivredno. Menopavza je proces smrti in ponovnega rojstva, v katerem postanemo evolucijsko razvitejša različica nas samih.Kako dolgo trajajo posamezne faze?

Faze niso strogo urejene, temveč pretočne. Trajajo lahko mesece ali leta. Nekatere se prepletajo vzporedno z novimi. Ko poznamo njihove značilnosti, lahko ugotovimo, kje smo. Narava kakršnega koli prehoda je, da je neznano. Med menopavzo imamo opraviti z nepredvidljivostjo. V enem trenutku se lahko počutimo odlično, v drugem nestabilno. Enkrat nam je vse jasno, drugič smo v popolni temi. V mlajših letih se nam morda zdi, da življenje lahko nadziramo, v menopavzi pa nam vse uide izpod nadzora, vendar se z napredovanjem menopavze nihanja umirijo. Proces nam prinese jasno vedenje o sebi in nove uvide v življenje.

Prvo fazo imenujete izdajstvo. Pravite, da je to najbolj vroča točka menopavze, ki jo spremlja vrsta intenzivnih čustev, od jeze, žalosti do obupa. Kako lahko to obdobje obrnemo sebi v prid in se izognemo zagrenjenosti, ciničnosti, destruktivnosti?

Povsem normalno je, da čutimo izgubo, negotovost, strahove, žalost, obup. Zame je bil to čas groze. Staro se je umikalo, novo pa se še ni pojavilo. Vendar je pomembno, da trpljenja ne podaljšamo v nedogled. Prepoznamo, ko čustva ne prinašajo več olajšanja, temveč povzročajo beg od odgovornosti do samih sebe. V tej prvi fazi se počutimo zapuščene, hkrati pa se želimo osvoboditi vsega. Soočimo se z lastnimi sencami pa tudi s sencami sveta ter opazimo vse, kar je v svetu narobe. V tem je lahko naša moč, a je treba paziti, da se ne prizadenemo. To je nevaren čas, saj postanemo kritične do vsega. Če se ne znamo srečati s kritično energijo, lahko postane destruktivna. Pomembno je biti pozoren tudi na trenutek, ko trčita kritični glas in veliki ne v nekompromisno dejanje. Ta trenutek je lahko tako intenziven, da odidemo iz hiše življenja in jo pustimo, da zgori do temeljev. Previdnost je nujna, saj nam lahko koristi. Pred vrati menopavze je naše notranje delo postavljeno na preizkus. Pomembni sta skrb in prijaznost do sebe. Da bi se zopet povezale s sabo, potrebujemo prostor in čas zase.

Kako si lahko v vrtincu vsakodnevnih obveznosti ter skrbi za preživetje in bližnje zagotovimo čas in prostor zase?

Ko smo z eno nogo globoko v svoji notranjosti, z drugo pa v resničnem življenju in je treba dati hrano na mizo, je izziv težak. Vendar naša duša in telo potrebujeta počitek, brez tega ne gre. Počitek je osnovno zdravilo. To pomeni, da se nehamo ukvarjati s pričakovanji drugih in sebe postavimo na prvo mesto. Počitek pomeni, da stvari pustimo nepopolne. Morda si lahko privoščimo en teden zase, morda celo mesec ali dva, morda lahko to storimo na dnevni ravni in opustimo določene dejavnosti. Več prostora zase pomeni, da se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo več, v okolici in znotraj nas. Na notranji ravni so to, denimo, neuresničene želje, upanja in nameni, obžalovanja in napake. Ob tem lahko čutimo veliko žalost ali jezo, vendar je pomembno, da si odpustimo.

Vsak je poklican, da svetu prispeva to, kar je. Ta poklicanost je povezana z našimi edinstvenimi talenti. Lahko je tiha, intimna, notranja ali pa vodstvena. V vsakem primeru je zelo velika in nas zasleduje. Menstruacijski cikel vsebuje matrico naše poklicanosti in to nam želi predati. 

Kaj ste si vi v tem času odpustili?

Zdelo se mi je izjemno pomembno, da se osvobodim teže osebne zgodovine. To je bilo precej povezano z mojo mamo. Naenkrat sem ugledala vsa njena prizadevanja, kako se je kot mati samohranilka borila zame in me podpirala. Zavestno sem izbrala, da sem se osredotočila na tisto, kar je naredila dobrega. Na srečo je bila takrat, ko sem to spoznala, še živa in sem našla tihe načine, da sva to slavili skupaj. Prepričana sem, da je pomiritev z materjo v menopavzi arhetipska nujnost. Tako presežemo nekatere travme iz otroštva, kar nas notranje osvobodi. Beseda odpuščanje je zelo velika in se zgodi med mano in sabo ter nikomer drugim. Ne poznam ničesar, kar bi bilo močnejše. Odpuščanje je končna vstopnica, da obrnemo hrbet zagrenjenosti, obupanosti, užaljenosti in cinizmu. Teh štirih jezdecev apokalipse si zagotovo ne želimo vzeti s sabo v starejše obdobje. Niso privlačni. (nasmešek)Menopavza vam je prinesla jasno poklicanost. Kakšna je bila vaša pot v svet?

Ko sem zapuščala Avstralijo in čakala na let v Veliko Britanijo, sem nekaj dni preživela v naravi. Spomnim se trenutka, ko sem slonela na starodavnih kamnih in se počutila polno veličastnih možnosti, čutila in videla sem obljubo. Ko sem se vrnila v Veliko Britanijo, nisem še imela načrtov. Sledila sem svojim občutkom in začela iskati priložnosti, da bi svoje znanje predajala naprej. Bilo je ironično, da moja prizadevanja niso bila uspešna, medtem ko je bilo po drugi strani magično: vabila za moje poučevanje so začela prihajati od vsepovsod, pisma so se kopičila v nabiralniku. Potem sem srečala Sjanie, s katero zdaj vodiva delavnice in tečaje, ustanovili sva Rdečo šolo in napisali knjigo Wild Power. Dovoliti sem morala, da se stvari zgodijo. Ko se ozrem nazaj, sem prepričana, da je vesolje izjemno ekonomično in da nobena izkušnja ni zapravljena. Vsak je poklican, da svetu prispeva to, kar je. Ta poklicanost je povezana z našimi edinstvenimi talenti. Lahko je tiha, intimna, notranja ali pa vodstvena. V vsakem primeru je zelo velika in nas zasleduje. Menstruacijski cikel vsebuje matrico naše poklicanosti in to nam želi predati.

Kakšna bi bila kulturna zgodba menopavze v vašem idealnem svetu? Kakšno vizijo imate za prihodnost?

Ženska pogleda izza svoje pisalne mize in reče: Kliče me menopavza, oditi moram. Mlajši moški v pisarni si misli: Spoštovanja vredno, ta ženska se pozna in ve, kaj hoče. V novi kulturni zgodbi menopavze obstaja za ženske dopust podobno kot porodniški dopust. Zanj obstajajo skladi, varčevanja ter skupnosti, ki skrbijo za družino v menopavzni odsotnosti ženske. Menopavza je spoštovana, razumljena, naravna.