Ni vsaka voda dobra

Pijmo po pameti, kar pomeni, da se izogibamo alkoholu in vsem drugim neprimernim pijačam. Že na tešče zjutraj spijmo vsaj pol kozarca navadne vode, pozneje pa si privoščimo čaj iz svežih zelišč, vodo z limonovim sokom ali jabolčnim kisom. Vodam z okusom se izogibajmo, saj ponavadi vsebujejo sladkor, ki zavira izločanje odvečnih snovi iz telesa.

Shujšaj ali spremeni prehrano!

Predebeli ljudje imajo več težav z otekanjem, zato morajo shujšati. Kdor nima odvečnih kilogramov, naj poskusi oplemenititi svoj jedilnik z zdravimi jedmi, ki vsebujejo obilo svežega jagodičevja, temno zeleno zelenjavo, oreške in olivno olje, ker skrbijo za zdrave žile. Zelo slani hrani je treba reči: Hvala, ne ne!Vedno v akciji

Ne govorimo o izdelkih, ki jih po znižani ceni ponujajo trgovci, temveč o gibanju. Izogibajmo se dolgotrajnemu mirovanju, sedenju in stanju ter raje iščimo tisoč in en razlog za akcijo. Po nakupih odidimo peš, namesto dvigala pojdimo po stopnicah. Že zjutraj v postelji naredimo vsaj nekaj vaj, pri katerih migamo tudi z nogami.

Moj prijatelj kavč

Počivajmo kar najbolj primerno oziroma udobno. Kavč naj ima podaljšek oziroma naj bo zadosti velik, da bodo noge med sedenjem vsaj približno v višini našega srca. Do pravšnjega položaja si lahko med drugim pomagamo s taburejem in blazinami.Igraj klavir, stopi na žogico!

Razgibavanje naj bo obvezno na dnevnem redu, še posebno kar zadeva stopala. Tudi sede smo lahko dejavni, denimo tako, da s prsti na nogah igramo navidezen klavir ali pa stopalo položimo na teniško oziroma drugo manjšo žogo ter jo tako kotalimo po tleh.

Naj vozi drug

Med daljšo vožnjo z avtom imamo kot vozniki noge v precej statičnem položaju. Prav zato prosimo, naj za krmilo sede kdo drug, ki nima težav z otekanjem. Pomaknimo se na zadnje sedeže in se namestimo počez, tako da imamo noge dvignjene oziroma jih brez težav bodisi iztegnemo bodisi pokrčimo.

Nebodijihtreba hlače in petke

Mlajše, pa tudi precej starejših gospa trdi, koliko bolj praktične in udobne so hlače, a v resnici je hlačni kroj največkrat bolj neprijazen nogam kot pri krilu, seveda če to ni prav zelo ozko. Treba se je izogibati pritisku na stegna ali pas, sicer tekočina še prej zastaja v nogah. Tudi čevlji z vrtoglavo visokimi petami so škodljivci.Pozor, ose in sršeni!

Avgusta so ose in sršeni še posebno nevarni, zato pazimo, kod hodimo bosonogi in kako se odzivamo na morebitno žgečkanje na nogah. Kdor je občutljiv na žuželčje pike, mu bo namreč okončina še bolj zatekla in bo moral, če ne želi obiskati zdravnika, kar najhitreje zaužiti protialergijsko zdravilo.

Solna kopel in masaža

Vsaj malce olajšanja prinese curek hladne vode ali obloga iz ledu. Prav tako pomaga namakanje telesa v mlačni kopeli z morsko soljo. Za solno kopel, ki jo namenimo le nogam, namenimo hladnejšo vodo. Po namakanju naj sledi še nežna masaža stopal in nog.