Žolčne kamne pogosteje dobijo ženske, še posebej nosečnice.

Drži: Zaradi zmanjšane krčljivosti žolčnika in povečane nasičenosti žolča s holesterolom žolčni kamni pogosteje nastanejo v drugem stanju. Vzrok je povišana raven reproduktivnih hormonov. Stanje se umiri že nekaj mesecev po porodu, ko je verjetnost zanje enaka kot pri posameznicah, ki niso noseče. Pri ženskah do 50. leta se pojavijo tudi do trikrat pogosteje kot pri moških ter seveda s staranjem – pri obeh spolih.

V večji nevarnosti je, kdor preizkuša najrazličnejše diete.

Delno drži: Skrajne diete, v katerih povsem izločimo določeno skupino živil, na telo dolgoročno vplivajo slabo. Sprožijo lahko kopico zdravstvenih težav, tudi vnetje žolčnika, sploh če zaužijemo zelo malo kalorij. Prav zato se, če želimo shujšati zdravo, raje držimo denimo mediteranske diete, v kateri ne gre brez pestre sveže zelenjave in sadja pa tudi rib in mesa; velja posnemati tudi tradicionalno italijansko počasno uživanje v jedeh, po možnosti v dobri družbi.

Preberite še: 7 pregreh, ki škodujejo jetrom

Ne jezi se, pa bo tudi tvoj žolčnik zdrav.

Ne drži: Jeza je negativno, a normalno čustvo, ki ga je treba prepoznati in čim prej predelati oziroma primerno izraziti. Prav zatrta negativna čustvena stanja, kot so tudi žalost, skrb, strah in pohlep, slabo vplivajo na delovanje jeter, o katerih vemo, da proizvajajo žolč ter ga pošiljajo v žolčnik. Kadar nas torej zagrabi srd, ga uporabimo koristno: najprej odkrijmo vzrok, nato pa najdimo zdrave načine, kako se učinkovito umiriti oziroma sprostiti.

Žolčnih kamnov se je treba znebiti takoj, ko izvemo, da jih imamo, sicer sledijo zapleti.

Delno drži: V povprečju ima žolčne kamne približno devet odstotkov žensk in šest odstotkov moških. Za bolezen gre šele, ko začno povzročati hude napade žolčnih kolik in vnetje žolčnika. Takrat zdravniki specialisti svetujejo operacijo – odstranitev žolčnika skupaj s kamni. Zapleti se lahko pojavijo med operacijo ali pozneje, a tudi, če z njo odlašamo v nedogled. Drobni kamni lahko zaprejo žolčevod, možni posledici pa sta okvara jeter in vnetje trebušne slinavke.Vlogo žolčnika po njegovi odstranitvi uspešno prevzamejo jetra.

Drži: Če je operacija potekala brez zapletov, jetra brez večjega napora še naprej opravljajo svojo pomembno vlogo glavnega čistilca telesa. Imajo namreč izjemno sposobnost regeneracije. V njih še vedno nastaja nepogrešljivi žolč, ki se še v večji količini sprosti v prebavila po obilnejšem ali mastnem obroku in tako pomaga pri prebavi. Seveda pa mora oseba hkrati vzdrževati zdrav življenjski slog s pravo mero učinkovitega sproščanja.

Adijo, žolčni kamni, pozdravljeni, odvečni kilogrami!

Ne drži: Večina ljudi se po operaciji žolčnika oziroma odstranitvi žolčnih kamnov ne zredi. Bolnik, ki se drži navodil o raznovrstni sveži sezonski prehrani, si privošči več manjših, ne premastnih dnevnih obrokov ter pri tem stavi na zdrave maščobe, omeji uživanje alkohola in umetno izdelanih zdravil, poskrbi za zadostno hidracijo ter ne pozabi na redno gibanje, brez težav še naprej vzdržuje primerno telesno težo.