Otroci v povprečju od šest- do desetkrat na leto zbolijo za prehladom, odrasli od dva- do štirikrat. Njegovi znaki so suho grlo, izcedek iz nosu in slabo počutje. Ni treba takoj v lekarno, če imate katero od zdravilnih rastlin doma. 

Ginseng 

Foto: JIB Liverpool/Shutterstock

Njegove glavne učinkovine, ginsenozidi, delujejo na osrednji živčni sistem. Ameriški in azijski ginseng spodbuja nastajanje protiteles, ki varujejo telo pred okužbami, med katere spadajo gripa, prehladi in druge dihalne težave. Za splošno preventivo namakamo eno žličko korenine ginsenga v prahu v vroči vodi od deset do petnajst minut. Na voljo so tudi kapsule ali dražeji različnih odmerkov. Priporočen dnevni odmerek ginsenozidov je deset miligramov.

Bezeg 

Foto: Melica/Shutterstock

Ima diaforetične učinke (spodbuja potenje) in poveča izločanje sluzi v bronhijih; pomaga pri zdravljenju okužb dihal. Sestavine bezgovih jagod deaktivirajo koničaste beljakovine na površju virusov gripe in preprečujejo njihovo vdiranje v telesne celice ter razmnoževanje. Za pripravo čaja iz bezgovih cvetov stresimo čajno žličko posušenih cvetov v skodelico vrele vode in pustimo od deset do petnajst minut.

Evkalipt 

Foto: Cozine/Shutterstock

Avstralski staroselci so uporabljali poparek evkaliptovih listov za lažje dihanje, pomoč pri kašlju in povišani telesni temperaturi ter kot mazilo za poškodovane mišice. Pri obolenjih dihal se evkaliptovo olje uporablja kot inhalator, priporočena je tudi uporaba eteričnega olja v kremi ali mazilu, ki ga nanesemo na prsi in tako pomagamo sprostiti dihalne poti. Evkaliptovega olja ne smemo uživati.

Andrographis 

Foto: pakn/Shutterstock

Kralj grenčic. Dolgo so z njim zdravili okužbe zgornjih dihal in povišano telesno temperaturo. V tradicionalni kitajski medicini in ajurvedi »hladilno rastlino«, kot je andrographis, uporabljajo skupaj s »toplo« začimbno rastlino, kot je ingver. Ker je zelo grenka, jo nekateri lažje uživajo v kapsulah.

Grahovec 

Foto: Emily Li/Shutterstock

V večtisočletni tradicionalni kitajski medicini je rastlina, ki pomembno vpliva na krepitev imunskega sistema. Krepi delovanje interferona, telesne obrambne snovi proti virusom, povečal naj bi celo aktivnost limfocitov T. Iz nekaterih ameriških študij je mogoče sklepati, da lahko grahovec ublaži stranske učinke kemoterapije, predvsem oslabitev imunskega sistema, in prispeva k okrevanju. Njegova korenina ima močne učinke, zato je čaj treba pripraviti kot poparek. Zavrimo pol čajne žličke posušene korenine v pol litra vode, dokler polovica, 250 mililitrov, ne izpari.