RIŽ Z OMAKO

Skuhajmo navadni ali rjavi riž, dodajmo nekaj fižola, koruze in vse prelijmo z mešanico grškega jogurta in paradižnikove omake. Začinimo po svojem okusu in – voilà – postrežemo si s slastnim in zdravim kosilom. 

SOLATA V KOZARCU ZA VLAGANJE

To je idealen recept za vse, ki tarnamo o pomanjkanju časa za pripravo kosila. Vzemimo čist in malo večji kozarec za vlaganje ter dajmo na dno začimbe, olje in kis. Nato vstavimo vse svoje priljubljene sestavine in kozarec dobro zaprimo. Tako bo solata ostala sveža, kis pa je ne bo »uničil«. Preden bomo jedli, kozarec dobro pretresimo in odlično zdravo kosilo je pripravljeno. V solato lahko damo sestavine, ki jih obožujemo. Da bomo dlje siti, lahko po okusu dodamo še koščke tunine ali pečenega piščanca. Namig: solato bo popestrila mocarela Zottarella v obliki prikupnih srčkov, ki ima malo kalorij in skoraj nič maščob. Kdor ne uživa mesa, naj jo obogati z rastlinskimi beljakovinami, kot so čičerka, tofu in sejtan. 

SENDVIČ S TUNINO

Vzemimo pločevinko tunine, malo gorčice, malo majoneze in vse skupaj premešajmo. Za spremembo si privoščimo polnozrnati kruh in naredimo sendvič iz vseh sestavin, za bolj zdravo različico pa majonezo zamenjajmo z jogurtom. Po želji lahko dodamo še paradižnik, papriko, čebulo ali solato. Imeli bomo hitro in odlično kosilo, ki je bogato z beljakovinami in vlakninami. 

TORTILJA Z ZELENJAVO 


Resda bi vsi raje posegli po topli tortilji s kuhano omako, a če ni časa za spremembo, pripravimo hladno tortiljo s surovo zelenjavo. Izberimo zelenjavo po želji, jo narežimo, naribajmo malo sira, vse skupaj vstavimo v tortiljo in zavijmo. Kdor ob lahkem kosilu pogreša sočnost, lahko poleg popije jogurt. 

SENDVIČ Z JAJCI IN AVOKADOM 


Še en odličen primer sendviča, ki ga lahko uvrstimo na svoj tedenski meni. Vzemimo polnozrnati kruh, skuhajmo ali specimo jajce ter olupimo in narežimo avokado na tanke rezine. Vse sestavine položimo na rezine kruha v sendvič ter dodajmo paradižnik, čebulo ali papriko. Ker je avokado bogat z dobrimi maščobami, bo ta sendvič vseboval tudi beljakovine in vlaknine, zato po obroku ne bomo spet hitro lačni.