Z Unicefovimi punčkami iz cunj so ustvarjalci in posvojitelji iz Slovenije doslej rešili že več kot 20.000 otroških življenj, letos pa so se dobrodelni akciji, ki zbira sredstva za cepljenje za najranljivejše otroke sveta, pridružili tudi slovenski modni oblikovalci in znane Slovenke v rekordnem številu in ustvarili prav posebne punčke. Svoje oblikovalske sposobnosti so v miniature prelili Matea Benedetti, Jona Bednjanec, Monika Colja, Urška in Tomaž Draž, Urša Drofenik, Maja Ferme, Petra Grmek Green, Julia Kaja Hrovat, Tatjana Kalamar Morales, Tjaša Kokalj Jerala, Alenka Košir, Jana Koteska, Nika Mirt, Tanja Pađan Mikoš, Pentlja Concept Store, Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, Jelena Proković, Sonja Prosen, Damir Raković Ponorelii, Maja Stamenković, Hana Stupica, Maja Štamol Droljc, Sofija Urumović, Tanja Uvera, Nika Veger, Matic Veler, Alja Viryent, Barbara Zonta in Petja Zorec. 

Posebna kolekcija bo vse do 25. maja na ogled v izložbi blagovnice Nama v Ljubljani ali na spletni strani Unicefovega projekta Punčke iz cunj. Do takrat lahko tudi z donacijo 100 evrov postanete posvojitelj katere od oblikovalskih punčk in tako rešite pet otroških življenj, saj 100 evrov Unicefu zagotovi sredstva za cepljenje petih otrok proti najpogostejšim otroškim nalezljivim boleznim. Po 25. maju bodo donatorji prejeli punčke, ki so si jih izbrali. 

»Izjemno smo veseli in ponosni, da so se priznani ustvarjalci in ustvarjalke že tradicionalno odzvali na naše povabilo in se tako ponovno pridružili več kot 130 prostovoljkam in prostovoljcem, ki vse leto šivajo Unicefove punčke iz cunj,« je ob tej priložnosti povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija. »Skupaj so ustvarili več kot 30 prav posebnih punčk in fantkov iz cunj, kar lahko zagotovi cepljenje za več kot osem osnovnošolskih razredov otrok.« 

»Vedno se z veseljem odzovemo na projekte z dobrodelno noto. Širjenje ljubezni z Unicefovimi punčkami iz cunj se nam zdi izjemen projekt, s katerim pomagamo otrokom iz držav v razvoju, da dobijo potrebna cepiva za preživetje. Ponosni smo, da lahko prispevamo del mozaika, ki omogoča boljše življenje oziroma preživetje tistim, ki jim to sicer ni dano,« so dodali še v blagovnici Nama, kjer letos poteka razstava punčk v živo. 

Punčke so v živo na ogled v izložbi blagovnice Name v Ljubljani.

Posvojite lahko tudi punčke, ki so jih izdelali številni drugi prostovoljci, te so na voljo po dobrodelnem znesku 20 evrov, ki bo zagotovil cepljenje enemu otroku. Poleg sredstev pa Unicef vabi, da tudi ustvarjalno podprete projekt, saj lahko prav vsak izdela punčko, ki nato sodeluje v dobrodelni akciji. Za ustvarjalce so pripravili tudi brezplačen video tečaj, v katerem najdete vsa navodila in kroj, kako izdelati punčko iz cunj, ogledate pa si ga lahko tukaj.