Znate prepoznati glavne simptome, ki nakazujejo, da morda vaša ščitnica ne deluje pravilno? Veliko jih je, če katerega izmed njih opažate pri sebi, pa nemudoma obiščite zdravnika. S TSH-testom bo izmeril količino ščitničnega stimulativnega hormona TSH v krvi in tako določil ustrezno zdravljenje.

1 Nihanje razpoloženja

Premalo delujoča ščitnica lahko vpliva na količino hormona serotonina v možganih, zato bodite pozorni na nenadna nihanja v razpoloženju, zlasti če se pogosto naenkrat brez razloga počutite žalostni in depresivni. Če pa se nikakor ne morete sprostiti, ste živčni in anksiozni, morda vaša ščitnica proizvaja preveč hormonov.

2 Hitra sprememba telesne teže

Kadar ščitnica ne deluje pravilno, si lahko še tako prizadevamo shujšati ali se zrediti, pa naš načrt nikakor ne bo uspešen. Ščitnica, ki je premalo aktivna, bo povzročila nepojasnjeno pridobivanje telesne teže, čeprav pazite na prehrano in se dovolj gibate. Nasprotno je z nenadnim hujšanjem. Če jeste kot ponavadi, pa vseeno vidno izgubljate kilograme, je lahko hiperaktivna.

3 Pomanjkanje ali povečanje teka

Ste ves čas lačni? Kriva je lahko preveč delujoča ščitnica. Če vam jedi ne dišijo več, izgubljate občutek za okus in vonj, pa na drugi strani morda ne proizvaja dovolj hormonov. Vsekakor bodite pozorni, ali gre le izjemoma za pomanjkanja teka ali se tako počutite že daljše obdobje.

4 Upad libida

Premalo ščitničnega hormona lahko povzroči, da izgine želja po spolnosti, ki pa jo dodatno lahko zatrejo tudi povečanje telesne teže, izčrpanost in bolečine v mišicah, ki so vse posledica zmanjšanega delovanja ščitnice.

5 Spremembe v mesečnem perilu in težave z zanositvijo

Ščitnica vpliva tudi na menstruacijo, ovulacijo in plodnost. Če so vaše menstruacije naenkrat močnejše, pogostejše, spremljajo pa jih krči, je to lahko znak hipotiroidizma, manj pogoste menstruacije, s šibkejšo in krajšo krvavitvijo pa lahko obratno kažejo na preveč aktivno ščitnico. Če že dlje poskušate zanositi, je tudi za to lahko kriva ta endokrina žleza, ki tudi po spočetju utegne povzročati zaplete v nosečnosti.

6 Pozabljivost

Ščitnični hormoni vplivajo tudi na delovanje naših možganov. Če jih ščitnica proizvaja premalo, lahko postanemo bolj pozabljivi, če preveč, pa bomo imeli težave s koncentracijo.

7 Prebavne motnje in kožne spremembe

Slabo delujoča ščitnica lahko vpliva tudi na presnovo in posledično na zdravje kože, nohtov in las. Premalo ščitničnega hormona upočasni prebavne procese, povzroča zaprtost in zmanjša potenje. To vpliva na količino vlage v koži in drugih tkivih, denimo nohtih, ki utegnejo postati krhki, koža pa suha in srbeča. Tudi lasje bodo izgubili sijaj, postali suhi, krhki in se hitreje cepili ter lomili. Če opažate tanjšanje in izpadanje las, je lahko kriva premalo aktivna ščitnica, na kar vas bo opozorilo tudi veliko izkušenih frizerjev. Na izgubo tekočine moramo biti pozorni tudi, če deluje preveč, saj utegne to pospešiti presnovo, pojavi se lahko celo driska.

8 Temperaturna nihanja

Vas obliva vročina, čeprav drugim okoli vas ni vroče? Se pretirano potite? Vzrok je lahko hiperaktivna ščitnica. Vaše celice namreč proizvajajo odvečno energijo, v nasprotju s slabo delujočo ščitnico, ki upočasni njihovo delovanje. Ljudi s hipotiroidizmom bo tako pogosteje zeblo, celo mrazilo, saj njihovo telo preprosto ne proizvede dovolj toplote.

9 Težave s srcem in ožiljem

Zaradi preveč delujoče ščitnice lahko srce prične biti premočno ali prehitro, kar lahko zaznate tako v prsih kot na pulznih točkah. A tudi pomanjkanje ščitničnih hormonov za naš krvožilni sistem ni dobro. Tako hipertiroidizem kot hipotiroidizem lahko vplivata na povišanje krvnega tlaka in povečata nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Motnje v delovanju ščitnice je treba zdraviti, pozorni pa bodite tudi na raven slabega holesterola v krvi, ki lahko zmanjšuje njeno delovanje.

10 Boleče mišice

Niste pretiravali s športom, pa vas vseeno bolijo mišice? Bolečine v rokah, nogah, stopalih ali dlaneh, tudi mravljinčenje ali občutek omrtvelosti v njih, vse to je lahko posledica premalo delujoče ščitnice. Pomanjkanje ščitničnih hormonov lahko na daljši rok celo poškoduje živce, ki iz možganov in hrbtenjače pošiljajo signale po telesu, zato se pojavi nepojasnjeno mravljinčenje udov.

11 Hripavost

Ščitnica leži v vratu, zato lahko vpliva tudi na delovanje glasilk in grla. Morda občutite nepojasnjen cmok v grlu ali pa se vam spreminja glas, je bolj zahripan? Ali je kriva zatečena ščitnica, lahko preverite kar sami doma. Pozorno pretipajte in preglejte vrat, ali so na njem neobičajne izbokline ali grudice. Če opazite spremembe, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom.

12 Motnje spanja in izčrpanost

Ste čez dan zaspani, čeprav ponoči dovolj spite? Se pri belem dnevu vlečete naokrog kot megla in ste povsem brez energije? Vaša ščitnica morda ne proizvaja dovolj hormonov, saj ti vplivajo na normalno delovanje telesa. Po drugi strani pa povečana količina ščitničnih hormonov zvišuje srčni utrip in veča anksioznost, kar vas utegne držati pokonci vso noč in povzročati nespečnost.