1 

Ne glede na to, da je v zadnjih letih res veliko govora o škodljivih učinkih solarija, jih mnogi še vedno redno uporabljajo, tudi z izgovorom, da se tako pripravljajo na poletje. Samo v ZDA jih uporablja kar 30 milijonov ljudi, 71 odstotkov strank salonov s solariji pa so dekleta in ženske med 16. in 29. letom. 


2 

Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Norveška, Portugalska, Španija in Velika Britanija so države, ki so prepovedale uporabo solarijev ljudem, mlajšim od 18 let. 


3 

Verjetno ste že slišali, da je vitamin D pomemben za vaše zdravje. Vedite le, da ga z zdravo prehrano zaužijete veliko bolj varno, kot če se izpostavljate soncu. 


4 

Tablete na tržišču, ki obljubljajo porjavitev brez izpostavljenosti soncu, niso pametni izbor. V velikih količinah lahko kožo obarvajo oranžno, njihova dolgotrajna uporaba pa škodljivo vpliva tudi na jetra in vid. 


5 

Ste vedeli, da je krema za sončenje eden najbolj učinkovitih pripravkov proti gubam? Večino gub namreč poleg naravnega staranja, seveda, povzroči nezaščitena izpostavljenost soncu. 


6 

80 odstotkov izpostavljenosti soncu predstavljajo običajne dnevne dejavnosti. Uporaba krem je zato nujna tudi takrat, ko ne greste namenoma na sonce. 


7 

Veste, kako se pravilno namazati? Pol ure, preden greste na sonce, si nanesite dovolj kreme na vse izpostavljene predele. Večina ljudi ob posameznem namazu porabi le tretjino potrebne količine. In četudi se boste temeljito namazali, ne bo dovolj za ves dan, vsaki dve uri ponovite nanos. 


8 

Zunaj je oblačno, torej UV-žarki ne morejo do mene. Juhej! Niti ne. Oblaki blokirajo le 70 odstotkov sončnih žarkov, kar pomeni, da vas preostalih 30 lahko vseeno opeče. Namažite se! 


9 

Okna za UV-žarke niso nobena ovira. Zato zaščitite svojo kožo tudi takrat, ko se denimo vozite v avtomobilu ali sedite na svoji lepi, čeprav s steklom pokriti verandi. 


10

Vsako leto zamenjajte sončno kremo in ne uporabljajte lanske, četudi je niste porabili do konca. Oksidacija sestavin v kremi povzroči, da ta postane manj učinkovita in vam ne zagotavlja več potrebne zaščite pred sončnimi žarki.