Telefoni pa danes omogočajo, da prav vsak izmed nas postane odličen fotograf. In čeprav je portretna fotografija prava umetnost, boste s kamero Huawei P10, ki je nastala v sodelovanju z Leico, brez težav posneli vrhunsko fotografijo. Zbrali smo 10 nasvetov, ki so vam lahko v pomoč, da boste na svojem portretu zasijali tako kot Nina Pušlar. 

#1 Ostanite naravni

Če želite napraviti portretno fotografijo, ki bo pritegnila pogled, je ohranjanje naravnosti najboljša izbira. Ne spodbujajte modela v nenaravno držo ali pretvarjanje, da je nekdo drug. Ujemite trenutek, ko je vaš model v svoji naravni drži. Sledilci in vaše občinstvo bodo to opazili in cenili. Naravna je tudi Nina, kajne? Na naslovni fotografiji sije v obleki Nine Šušnjara, ki je prav tako kot Nina Pušlar in fotograf Aleš Bravničar navdušena uporabnica telefona P10. 

#2 Preizkusite več različnih postavitev

Nagib glave, položaj rok, smer pogleda, ramena. Vsi ti elementi lahko popolnoma spremenijo značaj in sporočilo vaše fotografije! Če ste šele začeli z avanturami portretne fotografije, si najprej poglejte, kaj in kako fotografirajo profesionalci. Zapomnite si stvari, iščite navdih, opazujte, preizkusite. Kmalu boste popolno fotografijo ujeli brez posebnega truda in razmišljanja.

Foto: Matic Kremžar

#3 Ne postanite sužnji kompozicije

Poskusite najti takšno kompozicijo, ki bo kar najbolje ustrezala človeku, situaciji in osvetlitvi. Ni treba, da je tipična: torej, da je model na sredini in zasede 70 odstotkov fotografije. Poskusite tudi z asimetričnimi posnetki, ekperimentirajte s praznim prostorom.

#4 Uporabite komplementarne barve

Portret je oblika, kjer je pozornost občinstva osredotočena na en predmet – obraz. Če imate vpliv na okolje, v katerem fotografirate, poskusite izbrati ozadje in oblačila modela, tako da se medsebojno dopolnjujejo. To vam bo pomagalo doseči želeni učinek in pritegniti pozornost gledalcev.

#5 Počakajte do popoldneva

Ni skrivnost, da je fotografija odvisna od svetlobnih pogojev. V primeru portreta, ki je le ena možnost, je najbolje uporabiti naravno svetlobo. Nasprotno od tega, kar morda mislite, je najboljša izbira nežna in manj direktna svetloba poznega popoldneva.

#6 Uporabite zameglitev ozadja

Portret je sicer intimna fotografija, kjer šteje bližina med fotografiranim modelom in gledalcem. Kar pomaga je zgraditi ta vtis, je uporaba globinske ostrine, kjer je ozadje zamegljeno, obraz pa ostaja izostren. Takšno nastavitev ti s preprostim klikom omogoča telefon Huawei P10.

Posneto s P10

#7 Povezava z modelom

Pogovarjajte se z modelom, pomagajte mu, da se sprosti, razložite mu svojo idejo, svetujte mu med fotografiranjem. Nič ni hujšega kot model, ki je v stresu.

#8 Uporabite dodatno luč

Dobra svetloba je ključ. Če se torej želite res posvetiti fotografiji, potrebujete dobro luč, ki bo omogočila dober portret ne glede na pogoje naravne svetlobe.

Foto: Matic Kremžar

#9 Fokusirajte oči

V primeru portretov mora biti fokus postavljen na oči modela ali na celoten obraz. To je tudi ključen razlog, da je bolje uporabljati ročno nastavljen fokus kot avtomatskega.

#10 Ob močnem soncu uporabite svetilko

Če v vaši bližini ni ničesar, kar bi uporabili kot reflektor, in morate najti ravnotežje med ostro svetlobo, ki ustvarja temne sence na obrazu modela, lahko uporabljate svetilko. Njena svetloba bo zapolnila senco in mehčanje svetlobe, ki pada na obraz.

Poglejte si še nekaj fotografij, posnetih s telefonom P10. Komaj verjamete, kajne, kaj zmore Huawei!