Britanska pošta bo 14. marca izdala omejeno naklado seta desetih poštnih znamk, z najbolj prepoznavnimi Bowiejevimi motivi. Ovitki šestih plošč, ki so dosegle status ikone in štirje motivi s turnej, bodo zbiratelje osrečili že za dobrih deset evrov, poleg znamk pa bo naprodaj še serija kataloških posvetil za oboževalce. Na poštnih znamkah so se znašle podobe z ovitkov albumov Hunky Dory, Aladdin Sane, Heroes, Let's Dance, Earthling in zadnjega, Blackstar, ki je izšel dva dni pred njegovo smrtjo.

Serija spominskih znamk, ki jih bo britanska pošta Royal Mail izdala 14. marca. 


Po poteh zvezd

Med bolj zanimivimi izrazi spoštovanja velikemu umetniku je vsekakor ozvezdje, ki se imenuje po njem. Teden dni po njegovi smrti, 10. januarja 2016, so belgijski astronomi po Bowieju poimenovali ozvezdje v bližini Marsa, sestavljeno iz sedmih zvezd. Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132 in Beta Sigma Octantis Trianguli Australis na nočnem nebu, tega je imel še posebno rad, rišejo obliko znamenite strele, ki si jo je Bowie risal na obraz v obdobju alter ega vesoljskega zvezdnika, Ziggya Stardusta. V vesolju je večkrat našel navdih, med najbolj znanimi pesmimi so ravno uspešnice Space Oddity, Life on Mars in Starman.

Ozvezdje v obliki strele se nahaja blizu Marsa. 


Zmuzljiva senzualnost

V New Yorku si je ravno v teh dneh mogoče ogledati sodobni balet kolektiva Complexions Contemporary Ballet, z naslovom Star Dust, kjer je nesmrtna glasba našla najbolj zvestega sopotnika, gib in koreografijo. Senzualnost in nezamenljiv seksapil androgenosti, ki je Bowieja spremljal do smrti, je v delu Dwighta Rhodena našlo novo svežino, predvsem pa nov medij za izražanje. Izvirna predstava, premiero je doživela lani v Detroitu, se tako postavlja ob bok seriji koncertnih poklonov, kot je triurna David Bowie Tour, ki kar poka od zvezdniških imen, bivših Bowijevih sodelavcev in legend sodobne popularne glasbe. Kar 70 naj bi jih bilo!

Prizor iz sodobne baletne predstave Star Dust, trenutno gostuje v New Yorku. (Foto: Moira Geist)


Za večno

Navidezno neskončna zapuščina glasbe, konceptov in vizualnih presežkov, razpeta čez pet desetletij, opominja na kreativno moč posameznika, ki postane, če z njo ravnamo previdno, neusahljiv vir idej. Bowieju je to uspelo, skozi serijo transformacij se je ves čas sprehajal po robu poznanega, z eno nogo ves čas v nekem drugem vesolju, kamor drugi nikoli niso in ne bodo imeli vstopa. Nič čudnega torej, da je nekoč dejal: »Ne vem, kam se podajam. Ampak prepričan sem, da ne bo dolgočasno!«