"Od 9. junija obravnavamo tri nove primere ošpic, ki so vsi kontakti prejšnjih primerov. Med njimi sta zdravnica, ki je obravnavala enega od teh prejšnjih primerov, in medicinska sestra,"je v današnji izjavi za javnost povedal Karl Turk iz mariborske enote NIJZ.

Spomnimo, pred časom so v Mariboru obravnavali še tri primere: najprej je zbolel 38-letni moški, ki se je z ošpicami najverjetneje okužil med potovanjem v Srbiji in ni bil cepljen. Od njega pa sta se okužila še dojenček in 40-letni moški. Zdravnica in medicinska sestra sta na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor prišli v stik z obolelim dojenčkom. Medicinska sestra je bila pred tem cepljena z enim odmerkom, po stiku z dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel. Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma, zato imunologi v njenem primeru sklepajo, da gre za zelo redko zadevo, ki se ji reče celična pomanjkljivost. Nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo, kljub temu da so ustrezno cepljene, je pa to izjemno redko.Tretja oseba med novimi primeri okužb je članica družine prvega obravnavanega primera ošpic. Zaenkrat ni znano, ali je bila ženska, ki prihaja iz Makedonije, cepljena proti ošpicam. Epidemiološka služba mariborske enote NIJZ še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Z dosedanjim ukrepanjem so preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa lahko še vedno pričakujemo posamezne dodatne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri tej bolezni, ki je povrhu zelo nalezljiva, do 21 dni.

Glede na to, da se s primeri ošpic soočajo tudi v nekaterih drugih državah, na NIJZ ljudem svetujejo, naj pred vsakim potovanjem preverijo, ali so zaščiteni z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam.