Podelitev, letos jo bo vodil ameriški komik Jimmy Kimmel, se bo odvila čez dober mesec, 26. februarja v Los Angelesu. Glamurozni dogodek bo že 89. po vrsti, v znamenitem prizorišču Dolby Theatre se bo, kot je v navadi, zbrala celotna hollywoodska smetana. 


Film La La Land je na podelitvi Zlatih globusov osvojil sedem nagrad med sedmimi nominacijami, zato mu tudi v tekmi za oskarje napovedujejo polno malho odličij. Pravljična zgodba se za oskarja poteguje v večini izmed kategorij, rekordnih 14, v kategoriji za najboljšo pesem ima celo dve kandidatki, ki tekmujeta med seboj!


Paradni konj, na katerega letos stavijo največ, je romantična glasbena drama režiserja Damiena Chazella.

Paradni konj, na katerega letos stavijo največ, je romantična glasbena drama režiserja Damiena Chazella.


Vseeno ne gre spregledati mojstrovin, ki so, malce tudi po krivici, ostale v ozadju. Za najboljši film se tako potegujejo La La Land, Manchester by the Sea, Fences, Skriti faktorji, Greben rešenih in Za vsako ceno.

Letošnja posebnost so družbeno kritične zgodbe, ki opozarjajo na večno prisotno rasno neenakost v ZDA in drugod po svetu, filmi Loving, Fences, "The Birth of a Nation", Mesečina in Skriti faktorji. 

Ganljiva drama Loving govori o ljubezni, ki se bori z rasno segregacijo.


Za najboljšega režiserja leta tekmujejo Barry Jenkins (Mesečina), Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea), Denis Villeneuv (Prihod), Damien Chazelle (La La Land) in  Mel Gibson (Greben rešenih). 


V tekmo za najboljšo igralko se bodo podale Natalie Portman (Jackie), Meryl Streep (Slavno neslavna Florence),Emma Stone (Dežela La La), Ruth Negga (Loving) in Isabelle Hupert (Ona). Za Merrly Streep je to rekordna 20 nominacija, s čimer je postala prva oseba in prva ženska, ki si je prislužila število nominacij, ki se začne s številko 2! 

Merrly Streep v začetku januarja 2017 ob prejemu nagrade Zlati Globus, prejela jo je za izjemen doprinos k zabavni industriji. 


Tudi med moškimi bo boj trd, oskar se bo odločal med Ryan Goslingom (Dežela La La), Caseyem Affleckom (Manchester by the Sea), Denzelom Washingtonom (Fences), Andrewom Garfieldom (Greben rešenih), Viggo Mortensenom (Kapitan fantastični). 

Casey Affleck v presunljivi zgodbi o odgovornosti in medčloveških vezeh, Manchester by the Sea.