Darja Pristovnik je bila pred več kot 20 leti pevka takrat priljubljene dekliške glasbene skupine Make Up, vendar je usodo deklet zaznamovala tragična prometna nesreča, ki se je pripetila, ko so se vozile s koncerta, na katerem so nastopile. Dve članici skupine, Maja Fajdiga in Sanela Smajlović, sta izgubili življenje, Darja pa je preživela, a utrpela številne težke poškodbe. Obe njeni nogi sta bili hudo poškodovani, hrbtenica počena, doživela je pretres možganov in okvaro vida. Več mesecev je ležala ovita v mavec in bila popolnoma nepokretna, nato pa se je ponovno začela učiti hoditi. Zaradi nesreče je morala iti skozi številne operacije. 


Kasneje je iskala tehnike, s pomočjo katerih bi svojemu telesu pomagala pri okrevanju. Pri tem so ji najbolj pomagala superživila in obrazna joga, s katero se je srečala pri Savini Atai. Z njo še danes sodeluje; tako prijateljsko kot poslovno. S pomočjo treninga obraznih mišic je vplivala tudi na celjenje poškodb in regeneracijo hormonskega sistema. Bogato znanje, ki ga je pridobila, ko je iskala pomoč zase, danes predaja na svoje tečajnice, saj je tudi sama postala mojstrica obrazne joge.

Čeprav njeno telo še vedno ni v idealnem stanju, se vsak dan trudi, da mu nudi, kar potrebuje. Kljub številnim zdravstvenih oviram se je odločila za pogumno potezo - zanosila je in pri svojih 40 letih povila deklico Kajo. Z napotki za zanositev in glede tega, kako svoje telo kar najbolje podpreti v času nosečnosti, pomaga ženskam, ki si želijo postati mam. 

Darja Pristovnik je oseba, ki zlepa ne obupa in ki s svojo milino, ljubeznijo do življenja, modrostjo in močno voljo navdihuje mnoge. Njeno veliko oporo ji predstavlja dolgoletni partner Robi, za katerega pravi, da je njeno pravo nasprotje, vendar pa hkrati pristavi: »Skupno nama je to, da se imava rada - in to je dovolj.« Intervju zaključi z besedami, da stremi k temu, da bi ustvarila pogojeza mirno, sproščeno, zadovoljno in veselo srce. 

Zmaga vseh zmag je bila, ko sem šla lahko sama po stopnicah! Takrat sem bila najsrečnejši človek na svetu. 

Veliko je že bilo govora o hudi nesreči, ki ste jo doživeli pri svojih 22 letih. Kako se danes spominjate tistega temačnega obdobja po njej?

Pred usodnim dogodkom je bilo moje življenje zelo turbulentno. Nastopi, vaje, intervjuji, snemanja, ves čas na poti, študijske obveznosti - intenzivnost dogajanja okrog mene se je vedno bolj stopnjevala. Nekdo, ki bi vse skupaj opazoval od daleč, bi lahko logično sklepal, da bo nekje počilo, ker se mora tak tempo enkrat ustaviti. Na žalost se je na najbolj boleč način. In potem je tako, kot da naenkrat vse utihne. Vso energijo in pozornost, ki sem ju prej usmerjala v milijon vsakodnevnih obveznosti, je telo poklicalo nazaj k sebi - in veliko sem ju potrebovala. S številnimi operacijami in zdravljenji je bilo treba sestaviti nazaj in zdraviti obe nogi, hrbtenico in oči. Za nekaj mesecev sem od vratu do stopal obležala ovita v mavec in bila sem popolnoma nepokretna. Velik napredek je bil, ko sem lahko kasneje sedela na invalidskem vozičku, in še večji, ko sem se ponovno naučila hoditi. Zmaga vseh zmag je bila, ko sem šla lahko sama po stopnicah! Takrat sem bila najsrečnejši človek na svetu. Življenje mi je takrat ponudilo možnost, da na praktičen način doživim naravnanost, ki mi je še zdaj zelo blizu – da vsak korak šteje.

Kakšne so bile vaše takratne misli, želje?

V tistem obdobju nisem preveč razmišljala, samo zaupala sem v to, da se bom nekako pobrala. Ko zdaj pogledam nazaj, vidim, kako modro deluje telo. Ko je poškodovano, zbere vso moč, ki jo ima na razpolago, in jo usmeri v obnovo in celjenje. Ker nam največ energije poberejo misli, čustva, pa tudi teža občutka pomembnosti samega sebe, telo v obdobju regeneracije vse to odloži na stran. V tistem obdobju sem tudi del čustvene bolečine, ki je nastala ob izgubi prijateljic, potlačila, dovolila pa sem si jo doživeti in zdraviti kasneje, ko je bilo telo dovolj močno za to. Ko življenje človeka visi na nitki, ta deluje zelo instinktivno in cel organizem stremi samo k enemu cilju – preživeti. Kako zelo tragičen je bil celoten dogodek, lahko resnično razumem šele zdaj, ko sem mama. 

Na materinstvo sem se zavestno pripravila. Pri 40 letih sem preprosto zaslišala klic, ki ga ni bilo mogoče utišati. Vedela sem, da s tem veliko tvegam in ravno zato sem se odločila popolnoma zaupati procesu.  

Z nesrečo vam je bilo ogromno odvzetega, hkrati pa vas je vse skupaj pripeljalo do določenih znanj in tehnik, po katerih verjetno sicer ne bi posegali. Bi lahko rekli, da se je vaš pogled na življenje zaradi dogodka spremenil? Do katerih ključnih spoznanj ste prišli?

Hočeš nočeš se skozi proces zdravljenja zagotovo naučiš najmanj tri stvari. Biti potrpežljiv; ker pri poškodovanem telesu nič ne gre na hitro. Biti vztrajen; ker se nič ne bo spremenilo, če nekaj samo poskušaš narediti. Biti počasen; ker če hitiš, si ne daš priložnosti, da pride do polnega učinka. Telo je izjemen učitelj. Prav zaradi te lekcije so mi zelo blizu iskanje vzporednic med dogajanjem v telesu in v okolici, branje življenjske zgodbe osebe z njenega obraza ter spreminjanje prihodnosti človeka preko dela z obrazom.  

Pred leti smo vas spremljali kot članico glasbene skupine Make Up, kasneje tudi v preimenovani Make Up 2. Se danes še na kakršenkoli način ukvarjate z glasbo?

Seveda, pogosto pojem. Včasih pod tušem, včasih pojem uspavanke in budnice, včasih pa posnamem kakšen demo posnetek zase. Ljubezen do petja je ostala, glasba mi je še vedno zelo blizu. Včasih posnamem kakšen back vokal ali posodim glas za reklamo. Trenutno mi čas več kot to ne dopušča.


Že skoraj dve desetletji ste v zvezi z vašim partnerjem Robijem. V enem od intervjujev sta dejala, da so med vama številne razlike; vi prisegate na zdravo prehrano, njemu pa ta ni tako pomembna, vi ste bolj organizirani, on je po naravi flegmatik. Katere pa so vajine ključne skupne točke? Kaj je tisto, kar vaju najbolj povezuje?

Konec leta bova praznovala 20 let skupne poti, vendar se mi zdi, kot da sva skupaj šele nekaj let. Ko si s pravo osebo, čas kar leti. Res je, povsem različna sva si. Jaz sem bolj tiha, on je glasen. Ko se smeji, se ga sliši po vsem naselju - pa se velikokrat smeji. Jaz bi stvari delala bolj po pravilih, on po občutku. Jaz sem točna, on je skregan z uro. Velikokrat mu povem, da je z drugega planeta, v čemer je tudi neka čarobnost. Vedno je dobre volje, pozitiven, podpre me pri vsaki ideji, je super očka, vedno ima na zalogi kakšen dober vic, da me nasmeji, in najbolj originalne ideje. Ampak tisto, kar nama je skupno, je pa to, da se imava rada - in to je dovolj. Dokler so ljubezen, spoštovanje, lepa komunikacija in razumevanje, vse teče.


Pred nekaj leti ste postali tudi mama. Ker je bila nosečnost glede na vaše zdravstveno stanje za vas precej tvegana, ste se nanjo izdatno pripravljali. Katere so bile glavne spremembe, ki ste jih uvedli v tistem obdobju?

Na materinstvo sem se zavestno pripravila. Pri 40 letih sem preprosto zaslišala klic, ki ga ni bilo mogoče utišati. Vedela sem, da s tem veliko tvegam in ravno zato sem se odločila popolnoma zaupati procesu. V življenje sem vpeljala kakovostno spanje, ustrezno prehrano, vaje za telo, osredotočila sem se na akupresurne točke, meditirala, izvajala obrazne vaje, dihalne tehnike ter uporabljala kristale, zelišča itd. Uporabila sem vso znanje, ki sem ga v dotedanjem času zbrala. 

Pri svojih 40 letih sem tako povila mojo Kajo. Vse, kar sem počela v obdobju pred zanositvijo, med nosečnostjo in v zgodnjem obdobju materinstva, sem strnila v spletnem programu in pdf knjigi PrePorod, ki sva jo izdali s Savino Atai. Rekla sem si, da če lahko s posredovanjem teh znanj in informacij pomagam vsaj eni ženski, ki si želi zanositi, je moj namen dosežen. Odzivi so bili čudoviti. Veliko žensk mi je pisalo, da jim je s tem, ko so sledile mojim napotkom, uspelo, da so postale mame. Zdaj pripravljamo dopolnjeno knjigo tudi v tiskani verziji, v slovenščini in angleščini, saj je materinstvo čarobna izkušnja in prav je, da jo lahko izkusiti vsaka ženska, ki si želi otroka.  

Savina je zaklad. Njena znanja, dognanja in uvidi so zelo dragoceni. Je moja prijateljica in poslovna sodelavka, Kajina krstna botra in ena tistih oseb, ki bodo ne glede na geografske razdalje ali karkoli drugega vedno v mojem srcu. 

Vaša Kaja ima zdaj že štiri leta. Kaj vam v tem obdobju pri vzgoji in vajinem odnosu predstavlja največji izziv?

Kaja je čudovita, zabavna, učljiva, srčna in z njo je vedno veliko smeha. Tako je največji izziv na moji strani; ona se ima namreč super. Potrebuje res malo spanja, medtem ko ga jaz potrebujem veliko. In potem na pomoč vskoči 'tati' - večkrat na dan. Kaja ga obožuje. Enkrat na mesec greva s Kajo na oddih k mojim staršem, kjer ona spi z babico, jaz pa si lahko napolnim baterije in se naspim. Pravim, da hodiva tja na spa tretma, ker je spanje zame trenutno največji luksuz. Res sem hvaležna za to možnost.  


Z obrazno jogo ste se pred leti seznanili preko Savine Atai. Še vedno poslovno ali prijateljsko sodelujeta? Kakšen je vajin odnos danes?

Savina je zaklad. Njena znanja, dognanja in uvidi so zelo dragoceni. Je moja prijateljica in poslovna sodelavka, Kajina krstna botra in ena tistih oseb, ki bodo ne glede na geografske razdalje ali karkoli drugega vedno v mojem srcu. Ko mi je pred več kot 10 leti predstavila tehnike treniranja obraznih mišic, se je moje življenje spremenilo. Zaljubila sem se v njeno Tao jogo obraza in v vsa spremljajoča znanja, ki jih z največjim veseljem poučujem in predajam naprej. Že nekaj let sodelujeva tudi v online šoli za ženske, ki se letos imenuje Sočna detox kraljica. To je skupnost 2000 žensk, ki skupaj osvajamo znanja, jih dajemo v prakso, se učimo obraznih vaj, dihamo, telovadimo, prižigamo ženske hormone, veliko pa je tudi gostov, ki nam prenašajo starodavna znanja in najnovejša znanstvena dognanja. S Savino pripravljava tudi nekatere druge mini projekte.  

Različni smo si; vsako telo ima svojo modrost. Ko ji prisluhnemo in sledimo, smo zmagali. Tisto, kar nam prinaša dobro počutje na dolgi rok, je pravo za nas. 

Ste mojstrica obrazne joge. Kakšne nasvete glede zdravega življenjskega sloga najpogosteje predajate vašim tečajnikom?

Pri naši Tao jogi obraza imamo deset zlatih ključev, ki zagotavljajo najboljšo izvedbo vaj. Vsaka obrazna vaja pokriva en dan v mesečnem ciklu ženske, torej je vseh vaj 28, naučimo pa se tudi še kakšne več. Vendar ni bistvo v tem, da znamo delati vseh 28, temveč v tem, da se najprej naučimo eno narediti prav in učinkovito, potem nam bodo tudi vse ostale bolj jasne in lažje izvedljive. Trening obraznih mišic ni božanje, ampak gre za konkreten trening mišic, tako kot ko treniramo mišice telesa. Eden izmed 10 zlatih ključev je 'delaj na moč'. Če ni moči, ne bo nič. Predvsem pa ne bo prišlo do nobene spremembe, če samo beremo teorijo. Šele takrat, ko damo to znanje v prakso, lahko pričakujemo rezultate. 


Glede zdravega življenjskega sloga pa jim svetujem predvsem to, da poslušajo svoje telo. Različni smo si; vsako telo ima svojo modrost. Ko ji prisluhnemo in sledimo, smo zmagali. Tisto, kar nam prinaša dobro počutje na dolgi rok, je pravo za nas.

Katere so ključne vrednote, ki vas vodijo skozi življenje?

Mir v srcu. Ustvariti pogoje za mirno, sproščeno, zadovoljno in veselo srce. Vse ostalo se potem uskladi samo. Slediti modrosti srca. Kot je rekel Blaise Pascal: 'Srce ima svojo pamet, ki je pamet ne pozna.' Čemu sledim? Ljubezni v srcu, zdravju telesa in lepoti življenja.