Sama pogosto uporabim to zanimivo besedo, saj pomeni močno vez med različnimi stranmi, ki se trudijo najti skupni jezik. Ni lahko, kje pa, je pa nujno za zdrave odnose in bolj prijazno življenje. Zakaj? 


Skupni dogovor

Ko oblikujemo odnos sodelovanja, podpiranja, razumevanja in se domenimo, da si ne bomo nagajali, potem lahko to z eno besedo imenujemo zavezništvo. Vzemimo očeta in mamo, ki sta se ob svojem malčku dogovorila, da bosta skupaj držala vselej, ko bo treba reagirati z vzgojnimi prepovedmi, omejitvami ali preprostim »ne«. Že vnaprej vesta, da je to za njunega otroka edino vzgojno in zdravo, zato se kdaj pa kdaj eden ali drugi ugrizne v jezik, ko se ne strinja s partnerjevim vzgojnim odzivom, a tega pred otrokom ne izrazita, saj se oba zavedata, da bi tako omajala ali celo porušila zdravo in delujočo starševsko avtoriteto. Običajno se kasneje, zunaj dosega otrokovih ušes, pomenita kot odgovorna odrasla človeka in seveda starša, da kazen ni bila ravno primerna, pa da se lahko v prihodnje spremeni ali se pač drugače lotita vzgojnega izziva. Zmorete to, dragi starši?Vidva zaveznika, potomci zavezniki

To je zgolj primer zdravega starševskega zavezništva, ki tako delujoče vzdrži napade odraščajočega otroka in kasneje najstnika, ki skuša na vse pretege omajati starševsko zavezniško celico. Ker mu to ne uspe, dojame in spoštuje omejitve brez prigovarjanja in izsiljevanja staršev. Prav tako se ob starševskem zavezništvu ne nauči manipulirati. Kajti če oče nečesa ne dovoli, pa gre otrok k mamici in jo moleduje ter jo isto prosi kot prej očeta ter ona dovoli, seveda otrok izbere dovoljenje. S tem nastane razkol med starševsko avtoriteto, najstnik pa tako začenja obvladovati vzvode manipulacije, kar se mu lahko kdaj kasneje grdo maščuje.


Dogovor s seboj

Poglejmo zdaj na zavezništvo s samim seboj. Meni se zdi izjemno pomembno, ker podpira naše notranje moči, želje in vizijo, kaj bi radi dosegli. Sebi obljubimo, na primer, da bomo dokončali podiplomsko šolanje, se vpisali na tekaški tečaj, se naučili voziti rolerje ali si poiskali strokovno pomoč pri osebnostni rasti. Primerov je še celo morje, pomembno se je zavedati, da s trdnim in zvestim zavezništvom z lastnimi dogovori lahko premikamo gore in si potrjujemo notranjo vizijo, kaj vse lahko dosežemo. 

Zavezništev ni preprosto sklepati. Vedno vsebujejo nekaj kompromisov in zahtevajo zrelo osebnost. Ste jih sposobni oblikovati in prevzeti odgovornost?


* Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.