Na 74. podelitev nagrad zlati globus, ki za razliko od oskarjev poleg filmskih slavijo tudi televizijske dosežke, je mnoge nominirance zasenčil muzikalični hit Dežela La La (La La Land). Glasbena drama, ki so si jo navdušenci lahko pri nas ogledali že na slivestrovo, je prejela kar sedem zlatih globusov: za najboljši muzikal ali komedijo, glavno moško in žensko vlogo (Ryan Gosling in Emma Stone), režijo (Damien Chazelle), scenarij (Damien Chazell), izvirno glasbo (Justin Hurwitz) in izvirno pesem (City of Stars). Film, ki je poklon zlatemu obdobju Hollywooda, nadaljuje trend obujanja spominov na čase, ko so filmska platna krasile velike zvezde, in ponovno dokazuje, da lahko se prikupnemu dvojcu Stone in Gosling težko uprejo tako ženske, kot moški.   V kategoriji dramskega filma je slavil tudi Moonlight, pripoved o odraščanju temnopoltega Američana, v neprijazni soseski Miamija. Čeprav je celovečerec držal kar šest nominacij, je na koncu osvojil le enega globusa. Veliko prahu je dvigovala tudi drama Manchester ob morju (Manchester by the Sea) dvakratnega oskarjevskega nominiranca Kennetha Lonergana o družinski tragediji v obmorskem mestecu, ki so jo slovenski gledalci lahko izkusili na lanskoletnem Liffu, a na koncu izmed petih nominacij prejela le eno nagrado za najboljšega dramskega igralca (Casey Affleck).  


 

Druga mojstrovina oblikovalca in režiserja Toma Forda Nočne živali si je prav tako prislužila en globus. Dobil ga je Aaron Taylor-Johnson za najboljšo stransko moško vlogo. 


 

Med televizijskimi deli je na podelitev s petimi nominacijami prišla zgodba o legendarnem sodnem procesu proti O.J. Simpsonu z naslovom Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba. Osvojila je zlatega globusa v kategoriji najboljših televizijskih filmov oziroma miniserij, igralka Sarah Paulson pa mu je priskrbela še nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo v tej kategoriji. Zlati globus za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela nova serija televizije Netflix o britanski kraljevi družini Krona, Claire Foy, ki v njej upodablja mlado kraljico Elizabeto II., pa so nagradili še z nazivom najboljša glavna igralka. Zlatega globusa za najboljšo televizijsko komedijo ali muzikal je pobrala Atlanta, tri zlate globuse pa je pobrala serija"The Night Manager"in sicer za glavno in stransko moško vlogo (Tom Hiddleston in Hugh Laurie) ter stransko žensko vlogo (Olivia Colman). Na slavnostni podelitvi, ki jo je vodil komik televizije NBC Jimmy Fallon je zlatega globusa za najboljši tujejezični film pobrala francoska srhljivka Ona, zlati globus za najboljši animirani film pa je dobil Zootropolis. Nagrada za življenjsko delo je letos šla odlični kameleonki Meryl Streep, ki je priložnost izkoristila tudi za refleksijo političnega dogajanja v Ameriki. Streepova, goreča podpornica Hillary Clinton med predsedniškimi volitvami, se je posmehnila Trumpovim rednim izbruhom sovraštva do drugačnih in tujcev: "V Hollywoodu kar mrgoli prišlekov in tujcev. Kje so njihovi rojstni listi? Če jih naženete vse iz države, boste lahko gledali le še nogomet in mešane borilne veščine. To pa niso umetniške veščine." Igralka, ki blesti v aktualni mojstrovini Slavno neslavna Florence, je priznala, da Trumpova dejanja prizadenejo tudi njo, saj njegovo obnašanje ni zgolj slab prizor iz filma, ampak resničnost. Ko si nekdo na tako močnem položaju dovoli poniževati ljudi okrog sebe, s tem daje zgled ostalim in jim sporoča, da so takšna dejanja dovoljena. "Nespoštovanje odpira vrata nespoštovanju. Nasilje spodbuja nasilje. Ko tisti na položaju moči zlorabljajo druge, izgubljamo vsi," je dejala in govor zaključila z mislijo na preminulo Carrie Fisher: "Kot je nekoč dejala moja draga prijateljica, pokojna princesa Leia, vzemite svoje zlomljeno srce in ga spremenite v umetnost."  Znan po svojih necenzuriranih tvitih je bodoči predsednik Donald Trump včerajšnji večer preživel nadvse tiho. Na Twitterju ni objavljal komentarjev, a vendar se nestrpnosti ni mogel vzdržati, ko ga je po koncu slovesnosti za izjavo pobaral New York Times. Streepovo je takrat označil za "Hillary-ljubko" in dejal, da ga ne presenečajo jeza in šale na njegov račun iz ust "liberalnih filmarjev".