V akciji Beseda leta, ki jo je letos po vzoru podobnih tujih izborov prvič izpeljal Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, je največ glasov prejela beseda begunec oziroma begunka. Drugo mesto je zasedla beseda žica, tretje pa prekarec, so sporočili iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnost (ZRC SAZU). 

Med predlogi za besedo leta, ki jih je oddalo nekaj več kot sto ljudi, je v finale prišlo deset besed, ki so najbolj prepričale komisijo. Te so bile prekarec, trumpizem, begunec, uberizacija, zareciklirati se, deležnik, družina, približnjakarstvo, žica in zdravje. Med desetimi finalistkami za besedo, ki je najbolj zaznamovala leto, bodisi v dobrem bodisi v slabem pomenu, je glasovalo skoraj 1100 ljudi.

Izbira besede begunka oziramo begunec kot besede leta Juretu Gombaču z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost, v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Dodal je še, da te vrednote pomenijo glasen ne svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost.