Zinaida Tirisova

Takšno je življenje: najprej je treba spoznati sebe

Zinaida Tirisova je v sodobni zgodovini altajskega naroda prva in edina, ki nosi naziv Ene ijik kam Seijna oziroma svečenica Sonca. Odraščala je v tradicionalni altajski družini v jugovzhodnem delu Sibirije in otroštvo preživela kot pastirica. Po končanem študiju zgodovine je službovala kot profesorica zgodovine, bila ravnateljica šole, vodila je široko prosvetno dejavnost za obuditev tradicionalne altajske duhovnosti in sakralne dediščine Altaja. Danes je predsednica stranke Rodina (Domovina), predavateljica, avtorica več knjig, duhovna vodja Altaja ter srce in duša ekološke organizacije Sveti Altaj, ki pojasnjuje pomembnost svetih mest v tej republiki, hkrati pa se zavzema za zakonodajo, ki bo sveta mesta zaščitila. Je poročena, mati štirih otrok in babica dvema vnukoma.

Pogovarjati se z Ene ijik kam Seijna ni ravno preprosto; njene razlage starosvetnega znanja naših prednikov in njihov vpliv za sodobnega človeka so večplastne, na trenutke mogoče celo metaforične. Zinaida Tirisova, ki je od leta 2010 svetovalka ruskega predsednika Vladimirja Putina, pri svojih naukih izhaja iz medsebojnega delovanja, soodvisnosti in pomena kozmogeneze (nastanek kozmosa), geogeneze (nastanek Zemlje) ter etnogeneze (nastanek naroda) na človeka in njegov genofond. Govori in predava tistim, ki jih zanimajo izkuš­nje ljudstva, ki nepretrgano ohranja stik z naravo in kjer je vrhovno božanstvo Sonce, ki je ženskega spola in se imenuje Umai Ene (mati Sonce). V pogovoru uporablja izraze, ki so povezani z njenim videnjem – izhaja namreč iz družine, v kateri se že več generacij prenašajo paranormalne sposobnosti – in altajskim izročilom, kjer izrazi, ki se nanašajo na genetiko, gene in hormone, niso enaki pomenom v medicini. Ko, denimo, na predavanjih govori o etničnem ali narodnem hormonu, ima v mislih pomen odnosa do prednikov, dediščine in narave, kajti po njenih besedah smo s svojim organizmom povezani tako z zemljo kot predniki. In v naših genskih zapisih so tudi napake naših prednikov.


Ravno letos poleti je bilo na Altaju veliko nesreč, v katerih je umrlo precej ljudi, alpinistov in drugih popotnikov, ves čas so jih reševali. Kot sem poudarila že večkrat: naučiti se bo treba spoznavati zakone narave, potem se bo vse umirilo. 


V Sloveniji ste gostovali že večkrat, vaša predavanja in delavnice so vedno zelo dobro obiskani. Zakaj menite, da je tako? Sprašujem namreč zato, ker se v modernem, globaliziranem svetu ljudje velikokrat odmikajo od narave, dediščine prednikov in mitologije, jezik »civiliziranih ljudi« pa je največkrat osredotočen na razum.

Staro znanje, o katerem govorim, je zelo jasno in točno. Če govorimo o duhovih neba, gre za znanje o kozmogenezi. Če govorimo o Zemlji, govorimo o geogenezi, in če govorimo o ljudeh in ljudstvih, govorimo o etnogenezi. Vsaka zemlja je rodila svoj narod, zato ima vsak narod svojo etnično mentaliteto, v katero so vključena tudi znanje iz narave ter različna verovanja, razumevanja in vrednote. V današnjem času hitrega razvoja, kjer je človek odtrgan od narave, so ljudje to znanje izgubili. Zato danes tudi ne znajo vedno povsem pojasniti nastanka podnebnih sprememb, suš, potresov, poplav, taljenja ledenikov … Vendar pa bi si z razumevanjem jezika narave in znanjem, ki iz njega izhaja, te stvari lahko razložili in se na spremembe prilagodili. Človek mora namreč živeti v sozvočju z naravo. Če njenega jezika ne razume, hitro zapade v depresivno stanje in smisel življenja je zanj izgubljen. Takšno depresivno stanje je velikokrat tudi vzrok za konflikte v družini, v državi in med državami, zato je staro znanje o naravi zelo pomembno tudi na državni ravni. Toda ali imamo tehniko, da se približamo naravi in iz nje dobimo energijo, le ljudje z nadnaravnimi sposobnostmi ali so te dostopne vsem ljudem? Jaz pravim, da so te tehnike dostopne vsakomur izmed nas. Vsak človek lahko dobi energijo zemlje, energijo kamna in vode, vsega, kar nas obkroža. In zakaj Slovence tako zanima to, o čemer govorim? Zato, ker govorim tudi o vaši zemlji. Vaša zemlja (sogovornica ima v mislih Balkan, op. a.), ozemlje, katerega zahodna meja je Soča, vzhodna pa Donava, ni navadna zemlja. To so jetra matere Zemlje.Lahko nekoliko bolj pojasnite?

Planet Zemlja je živ organizem: srce matere Zemlje je prav Altaj, glava Afrika, nogi Severna in Južna Amerika, ledvice Avstralija, jetra Balkanski polotok, ledja Evropa, želodec Kitajska, črevo Indija, roki Arktika in Antarktika, slepo črevo Sinajski polotok, pljuča atmosfera, krvno-žilni sistem pa reke. Jaz torej izhajam iz srca matere Zemlje in ko pridem v Slovenijo, vam pomagam odpreti srce. In povem vam, da ste zelo pomemben del matere Zemlje, ker ste njena jetra. Funkcija tega dela Zemlje je čiščenje celotnega organizma. Genofond narodov Balkana je zato izredno močen. Če pogledate v preteklost, boste ugotovili, da je bil povod za prvo svetovno vojno atentat na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Kje so umorili prestolonaslednika? Na jetrih matere Zemlje. Tudi v drugi svetovni vojni je bil osrednje žarišče konfliktov Balkan. In skoraj bi prišlo do tretje svetovne vojne zaradi konfliktov v Srbiji. V vaš genofond je položena posebna sposobnost, v vas je mehkoba in vi ste zaščitniki Zemlje. Ste zaščitniki ljudi, tradicij, kulture. Le močan narod z močnim genofondom lahko ohrani (svetovni) mir. Vaša moč je v vaših koreninah, tradiciji, zemlji.


Pomembno je, da najprej spoznamo samega sebe. Danes si, na primer, veliko ljudi, tudi iz Slovenije, želi obiskati Altaj, ki je po vedski tradiciji povezan z vsemi svetimi gorami na našem planetu, češ da bodo tako dobili energijo in postali močni. Toda najprej morate blagosloviti svojo zemljo, poiskati svoje korenine, svoj geofond. Ne iščite drugod. Takšno je življenje: najprej je treba spoznati sebe.


Veliko se ukvarjate s svetimi kraji, med katerimi je tudi naš Triglav, ki ga prepoznavate kot eno najpomembnejših energijskih točk na Zemlji. Kako se kaže energetska vloga Triglava, kako na Slovence vpliva ta energija in kako nas določa?

Vaš narod je zelo povezan z vašo zemljo in vašo sveto goro, Triglavom. Na Balkanu je sicer takšnih svetih krajev kar nekaj: na Hrvaškem je to Troglav, v Bolgariji Triglav in v Grčiji otok Rodos oziroma sveta gora Pegas. Vse te štiri točke so reflektorji kozmične energije. Balkanski narodi so te gore že v preteklosti častili, pridobivali njihovo energijo in jo širili po vsej Zemlji. Trenutno čutim, da so jetra matere Zemlje zelo močna. Iz vaše zemlje prihaja močna, čista energija. Ker se raven te energije povečuje, človeški um pa ostaja v preteklosti in sledi starim nazorom, v človeku nastaja kaos. In kaj moramo storiti, da se pomirimo? Treba je pridobiti znanje o naravi, naravnih zakonih ter o kozmogenezi, geogenezi in etnogenezi. Ko človek to znanje ima, bo imel tudi izbiro: ali upoštevati novo znanje ali slediti staremu. Tako mi Rusi kot vi, nekdanji Jugoslovani, smo živeli v komunizmu, se pravi v ateizmu. In tako pri nas kot pri vas smo hodili v šole, ki so poudarjale razum, zanikale pa dušo in duhovnost. Duša potrebuje hrano, torej intelektualno znanje. V Sloveniji imate ogromno najrazličnejšega znanja, vendar sama govorim o tistem, ki izhaja iz narave in je povsod enako. Zakon narave je pač samo eden. To, kar vam želim sporočiti kot svečenica in poslanica z Altaja, je, da se ne ukvarjate z mistiko, ki je v bistvu sploh ne razumete in o njej ne smete niti spraševati. Danes so takšna verovanja zelo razširjena, vendar mora človek vedno razumeti, zakaj neki obred izvaja in kakšen bo psihofizični vpliv nanj. In seveda pred duhovnostjo človek ne sme imeti blokade; spremeniti moramo odnos do duhovnosti. Duhovnost je nujna. Zakaj? Ker se narava, mati Zemlja, spreminja. Če ne bomo spremenili svoje zavesti, bomo iz narave izvrženi. Mati Zemlja, mati Sonce in duhovi narave nas ljubijo in želijo, da bi razumeli, kakšne spremembe se dogajajo. Ta znanja so vitalna in jaz jih prinašam, ko me ljudje povabijo k sebi.Kot vodja organizacije Sveti Altaj si prizadevate za zakonodajo, ki bi sveta mesta zaščitila. 

Nujno je, da sprejemamo zakone, ki ščitijo svete kraje oziroma svete gore. Odnos države do svetih krajev se mora spremeniti. Po obredu na Hrvaškem, pod sveto goro Troglav, je k meni priplavala riba, duh narave, in mi podarila uro in pol časa, da sem se z njo pogovorila. Mnogi so mislili, da gre za mrtvo ribo, a je skočila iz vode in se mi zahvalila, da sem aktivirala sveto goro Troglav. Takšnih primerov stika z naravo je bilo že več, ko sem obiskovala svete gore. Seveda ne gre za to, da bi povsod videla kakšne hudiče, zle duhove ali kaj podobnega; kot tudi človek ne sme kar slepo slediti vsakemu šamanu, ki vas o čem prepričuje. Treba je spoznati svoje korenine, svoje rodoslovno drevo, svojo zemljo. Pomembno je, da najprej spoznamo samega sebe. Danes si, na primer, veliko ljudi, tudi iz Slovenije, želi obiskati Altaj, ki je po vedski tradiciji povezan z vsemi svetimi gorami na našem planetu, češ da bodo tako dobili energijo in postali močni. Toda najprej morate blagosloviti svojo zemljo, poiskati svoje korenine, svoj geofond. Ne iščite drugod. Takšno je življenje: najprej je treba spoznati sebe.

Preden sem prišla v Slovenijo, so me poklicali z Daljnega vzhoda. Sin gospe je med obiskom Altaja iz reke Katun vzel s seboj domov kamen, v dveh letih od tedaj pa se je njegovo zdravje izjemno izboljšalo. Toda sin gospe, ki me je poklicala, je priznal, da je iz naše reke vzel to, kar mu ne pripada. Gospe sem svetovala, naj kamen vrne v reko. Jokala je in rekla, da je to njen edini sin in da ga ne sme izgubiti. Vprašala sem jo, kaj želi od mene, ona pa me je vprašala, kako naj izvede obred vrnitve kamna. Rekla sem ji, da postaja srce Altaja vse močnejše, da je to sveta zemlja in da turisti tu ne smejo kar hoditi in pobirati kamnov. Altaj jih namreč lahko kaznuje, saj ščiti samega sebe. Ravno letos poleti je bilo na njem veliko nesreč, v katerih je umrlo precej ljudi, alpinistov in drugih popotnikov, ves čas so jih reševali. Kot sem poudarila že večkrat: naučiti se bo treba spoznavati zakone narave, potem se bo vse umirilo. Seveda obstajajo ljudje, ki ne razumejo, o čem govorim. Bili so časi, ko sem bila užaljena in sem jokala, ker me ljudje niso razumeli. Zdaj sem odrasla in mirna. In pravim: to je pravica človeka do izbire.


Ženska mora znižati raven testosterona v sebi, ne sme postati preveč moška. Pomembno je, da dobi otrok pravo energijo, in ta ne sme biti zgolj ženska. Ženska se mora vrniti k svojemu ženskemu bistvu. Sicer pa je veliko bolj modra kot moški.


Trenutno pišete doktorsko disertacijo o etnopedagogiki. Med drugim po načelih etnopedagogike, o kateri govoriva, otroka do šestega leta starosti vzgaja mati, od šestega do dvanajstega leta pa oče. Z dvanajstim letom je otrok samostojna osebnost in starši so le njegovi svetovalci. 

V tradicionalni etnopedagogiki poznamo pravice in obveznosti moških ter pravice in dolžnosti žensk. Etnopedagogika temelji na kozmogenezi. Zgodaj zjutraj vzide mati Sonce in izžareva oziroma daje materinsko energijo. Zato do šestega leta otroka vzgaja mati, ker je to položeno v njeno fiziologijo in psihologijo. Psihofiziologija otroka je v tem obdobju v sozvočju z materino. Če je otrok do šestega leta genetsko povezan z materinimi sorodniki, se od sedmega leta v njem aktivirajo očetovski geni. Takrat postane njegov učitelj oče. Zakon krvi ve, kaj je prav in kakšna je prava pot za otroka. Tisti starši, ki ne želijo vzgajati svojih otrok, naj se ne odmikajo od svojih pravic in dolžnosti, ki so v etnopedagogiki natančno določene. Obstajajo tudi oblike kaznovanja takšnih staršev. Seveda altajske etnopedagogike ne moremo sprejeti kot absolutne pedagogike; prav tako altajska etnopedagogika ni pedagogika altajskega naroda. Gre za pedagogiko iz srca matere Zemlje z Altaja. Sodobna pedagogika temelji na povsem drugačnih načelih; ob koncu šolanja otrok sicer poseduje določeno znanje, a je velikokrat povsem odtrgan od svoje družine in nima nikakršnih dolžnosti do staršev, družine, domovine. In ko se mlad človek napoti na študij, pravzaprav ne pozna samega sebe. A starši morajo otroku pomagati, da spozna samega sebe. Danes se dogaja, da mama dela vse za svojega otroka tja do njegovega 20., 30. leta, oče pa se ves čas le drži ob strani. Zato so današnji moški postali podobni ženskam.Kakšno rešitev predlagate?

Ženska mora znižati raven testosterona v sebi, ne sme postati preveč moška. Pomembno je, da dobi otrok pravo energijo, in ta ne sme biti zgolj ženska. Ženska se mora vrniti k svojemu ženskemu bistvu. Sicer pa je veliko bolj modra kot moški.


Ali tudi zato zagovarjate ločeno izobrazbo deklic in dečkov? 

Da, zagovarjam ločeno vzgojo. V Rusiji že obstajajo šole, kjer so fantje in dekleta ločeni po spolu. Moj vnuk, na primer, zdaj hodi v četrti razred šole, kjer so samo fantje. Take šole so se začele pri nas razvijati zaradi problemov, ki so nastajali v preteklosti. Utemeljene so na etnopedagogiki, poleg tega imamo v Rusiji tudi posebne inštitute, ki se ukvarjajo s tem področjem, ter strokovnjake, ki na to temo svetujejo. V Kazahstanu, kjer tudi predavam, so, na primer, že naročili prevod knjige z naslovom Pravice in dolžnosti moškega. Prav tako v Rusiji. Tisti, ki ne razumejo, o čem govorim, pravijo, da so to altajske tradicije. A to so tradicije srca matere Zemlje.


Tako mi Rusi kot vi, nekdanji Jugoslovani, smo živeli v komunizmu, se pravi v ateizmu. In tako pri nas kot pri vas smo hodili v šole, ki so poudarjale razum, zanikale pa dušo in duhovnost. Duša potrebuje hrano, torej intelektualno znanje.


Altajska družina je trdna osnova skupnosti, saj ohranja močno povezavo med generacijami in vsem rodom. Nekje sem prebrala, da Altajci že spočetje otroka obravnavajo kot zavestno in odgovorno dejanje, ki se mora zgoditi ob točno določenem času oziroma položaju Lune. Zakaj?

Altajci imamo Sončev in Lunin koledar, način življenja pa jima je prilagojen. To velja tudi za spočetje otrok, vendar ljudje na Altaju tega ne upoštevajo prav dosti, ker nas je večina »produkt« sovjetskega obdobja. Takrat so odrasle generacije, ki nimajo pravega odnosa do domovine, do svojega naroda. V času perestrojke je odrasla generacija, ki vse dela samo zase. Zato je pri nas nastala globoka socialna kriza. Vendar pa ljudje iščejo izhod, kako te stvari spremeniti. Knjige, ki sem jih na to temo napisala, danes že uporabljajo v šolah, na veliko šolah tudi svetujem. Zdaj vidimo, da smo izgubili cele generacije zaradi nepravilne vzgoje. Prav zato sem se tudi začela ukvarjati z znanostjo. Upam, da bom prihodnje leto postala doktorica znanosti. Zakaj sem šla v to? Da bi uradno podajala svoje znanje, čeprav moje metode in znanje številni učitelji neuradno že uporabljajo.Ljudi tudi učite, kako naj se pripravijo na prihajajoče spremembe na Zemlji, da bi lahko prestopili v novo obdobje zemeljske evolucije in preživeli. Kateri je vaš glavni napotek?

Moj nasvet je, da ohranite same sebe tako, da spoznavate svoje korenine. Mati Zemlja in duhovi narave dajejo človeku možnost, da se vrne k samemu sebi. Da se vrne k naravi. Nič umetno narejenega ne bo rešilo človeka. Samo narava ga lahko ohrani. Sicer pa še ni prišel čas, da bi govorila o spremembah na Zemlji, po katerih me sprašujete. Je pa že zelo blizu.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE