Temperature pod lediščem so šokirale tudi naše južne sosede, predvsem območje Dalmacije, kjer sta led in mraz povsem šokirala in ohromila Split in Dubrovnik, dalmatinska bisera, ki se običajno vse leto kopata v prijetnih stopinjah (razen ko jim jo zagode burja), sta bila na neusmiljene razmere povsem nepripravljena, doletele so ju pač najnižje temperature v zadnjega pol stoletja. Ponekod je zmrznila voda v ceveh, ponekod tudi morje, zaradi močne burje so prekinjene trajektne linije do nekaterih otokov. Osupli so tudi v Grčiji, v Solunu so namreč termometri pred dnevi pokazali minus sedem stopinj Celzija. Sneg je pokril severni del države in celo egejske otoke. Močan sneg in veter nista prizanašala niti Turčiji, ustavili so ladijski promet na Bosporju in odpovedali številne polete, na hudo zimo pa niso bili pripravljeni niti na Siciliji in drugod po jugu Italije.

Najbolj mrzel praznik zadnjih 120 let 

Nič kaj bolj pripravljeni niso bili v Srbiji, kjer skoraj po vsej državi z rdečimi alarmi opozarjajo na vremenska tveganja. Na Kopaoniku merijo rekordno nizke temperature od 1961., v Beogradu se je živo srebro spustilo do -14 stopinj Celzija, ledeno mrzlo je tudi v Bosni in Hercegovini. Da je resnično hudo, potrjujejo v Rusiji, kjer so praznovali najbolj mrzel pravoslavni božič v zadnjih 120 letih, najnižje temperature so namerili v Klinu blizu Moskve, kjer so termometri pokazali -35,9 stopinje Celzija. O rekordno nizkih temperaturah poročajo s Poljske, Slovaške, Madžarske, Češke in Litve, iz številnih evropskih držav tudi o številnih smrtnih žrtvah.

Letos veliko poledice

In kaj lahko pričakujemo? Najmanj do srede nič novega, ponekod naj bi rahlo naletaval sneg, v četrtek pa naj bi zapihal jugozahodni veter in prinesel nekaj otoplitve, a bo za jugozahodno, osrednjo in severovzhodno Slovenijo še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti. V petek naj bi sneg dosegel tudi nižine, že v soboto in nedeljo pa naj bi se spet znašli v ledenem primežu. Zima je svoje zobe napovedala že pred mesecem, ne pozabimo na ljudsko modrost: če je prvi teden dni adventa mrzlo, bo vse zimske dni tako, opozarja Dušan Kaplan, po domače Kranjčev Lojz. Pri njem na Blokah je bilo danes zjutraj kar 24 stopinj pod ničlo. Trije kralji (6. januar) se vrnejo, zimo obrnejo, je naslednja ljudska, na katero opozarja Kaplan, kajti: »Od adventa do Matije (24. februar) je po kmečkem koledarju zima in tako so dali naši predniki trem kraljem tako lepo dolžnost, da zimo obrnejo. Po pratiki bi moralo konec tedna snežiti. Ščip bo nastopil 12. januarja, prinaša dež in sneg. Vendar ker se je shladilo toliko, da so tla mrzla, je to dodaten razlog, da bo več snega kot dežja. Zimsko razpoloženje bosta kazila poledica in megla. Vreme od ščipa se bo vleklo do konca januarja. Izmenjavali se bodo hud mraz, pa zopet malo snega okoli luninega krajca, 19. januarja. Letos bo kar veliko poledice. Ta me najbolj skrbi.« 

Sneg konec marca

In do kdaj nas bo zima držala v ledeno-snežnem primežu? Če na svečnico sneži, se že vigred oglasi, pravi ljudska napoved, Kaplan pojasnjuje: »Mlaj, 28. januar, bo minil v pripravah na svečnico 2. februarja, ko bo snežilo, kar napoveduje zgodnejšo pomlad. Zima bo popustila po svečnici, vendar ne bo še zaloputnila vrat.  Do 6. februarja bi znalo biti kar precej snega. Okoli ščipa, 11. februarja, bo delni lunin mrk. Malo se bo otoplilo. Še lepše bo po Matiji 24. februarja. A pozor: zima se še ne bo pustila odgnati. Mlaj, 28. marca, nam bo spet prinesel sneg. Od prvega krajca, 5. marca, do mlaja, pa bo nekaj dni prijetnega spomladanskega vremena.«


Previdno na ledu
Številna jezera in bajerji so poledeneli, kljub velikemu tveganju in slabim izkušnjam iz preteklosti pa so se jim znova pustili premamiti številni neprevidni obiskovalci, tudi majhni otroci in celo mamice z vozički ter kolesarji. A kot opozarjajo na Arsu, morajo temperature najmanj teden dni vztrajati pod -10 stopinjami Celzija, da bi bila površina varna za sprehajanje. Preden se odpravite na led, preverite vremenske razmere, ocenite debelino in barvo ploskve, preverite razpoke in o svojem podvigu obvestite bližnje oziroma se na led nikoli ne odpravite sami, opozarjajo na Upravi za zaščito in reševanje, kjer še poudarjajo, da se vsakdo na takšno avanturo podaja na lastno odgovornost.